Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: ERROR CARD

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

ERROR CARD

Jakis czas nie uzywalem aparatu po czym wlaczylem i zaczalem ogladac na wyswietlaczu nagrany film. Nagle pojawil sie napis CARD ERROR i aparat sie wylaczyl. Aparat sprawny bo po wyjeciu kartu pokazuje zapisane w pamieci zdjecie. Czy to oznacza ze z jakichs powodow karta sie zepsula? sama z siebie?
    Podpowiedzcie prosze.
    pozdrawiam.

PS. aparat - SP500UZ. Drugiej karty nie posiadam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Masz kilka mozliwosci na ratowanie danych.
    1.Podlacz do kompa -jesli czytnik przeczyta to skopiuj na dysk.
    2.Mozna pdlaczyc do drukarki i zobaczyc czy dziala.
    3.Odczytac w innym aparacie.
    4.Karta pelna i nie ma miejsca na zamkniecie pliku (filmu)Reszta danych siedzi w buforze

Jesli wg. punktu 1 udalo sie to po skopiowaniu danych sformatuj,pozniej jeszcze raz w aparacie.
    Jezeli beda problemy z przekazaniem danych,to jakis programik do odzysku moze pomoze.

Jesli z powyzszych nic nie wyjdzie to niestety padnieta karta.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pewnie to wina karty. ja miałem ten sam problem. Nagle card error i to już był koniec.
    Wiele o tym czytałem. Są programy, które naprawiają karty poprzez format, nie likwidując opcji panoramy. Próbowałem 2 i nie pomogło. Zwykłe formatowanie też nie..
    Formatowałem innym Olympusem - trwało długo i nawet zakończone sukcesem, jednak po powrocie do mojego ciągle 'card error'. Ostatecznie sformatowałem w Fuji. To samo co z tym Olympusem. W sumie już nawet o tym zapomniałem, chociaż szkoda mi tego 1GB Typ H..
    Jak jakoś z tego wyjdziesz daj znać, może u mnie też pomoże.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziekuje Wam za odzew ale error nie chce zniknac, chyba sie zepsula dokumentnie. Krotko zyla, rok.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peniek242
    Dziekuje Wam za odzew ale error nie chce zniknac, chyba sie zepsula dokumentnie. Krotko zyla, rok.
    Pozdrawiam.
    Moja żyła 4 miesiące. Dostałem razem z aparatem ale niestety nie mam paragonu do karty więc gwarancja poszła się pultać. Spróbuj sformatować na innym aparacie (podobno Fuji czasem pomaga).

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na allegro są ludzie którzy naprawiają karty, jeśli dobrze pamiętam za 24 czy 26 zł. Jesli karta warta 120 zł to chyba sie opłaca. Poszukajcie, nie mogę znaleźć obecnie, ale jak szukałem karty SM to pojawiało się co chwile. Może zanim ją wyrzucisz zapytaj TUTAJ nie pobiją, a może coś doradzą. Zapytaj może TU . Serwisowałem tutaj sprzęt, jeśli nie zajmują się tymi kartami to może doradzą gdzie się udać.

Z SM to nie ma problemów - http://www.allegro.pl/item260205064_...ewelacja_.html