Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Co po E1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pafcio
    Ponieważ mam oba korpusy mogę zrobić takie same fotki np.figurek białej z czarną i gdzieś wrzucić ORF-y. Pytanie tylko, jakie parametry naświetlania są optymalne do takiego porównania. Jak juz wcześniej pisałem - wydaje mi się, że 330 tu wygrywa.
    bylbym wdzieczny za takie fotki. najlepiej jakby fotografowana scena byla czesciowo zacieniona. pomiar zrob punktowy na biala figurke, ale na wszelki wypadek zrob jeszcze korekcje ekspozycji na - 2EV w drugiej serii zdjec.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a może do doktora Wam trzeba... jak się okaże że E-330 wygrywa (a wygrywa) to co, opylicie najnowsze nabytki? nie, będziecie żyli dalej...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Panowie, do badania rozpiętości tonalne potrzeba specjalistycznego testu. Takie tam "fotki figurki" to będzie nadal "na oko" a jak wiadomo to na to można tylko umrzeć.

Oprogramowanie Imatest mam, nie mam tylko paska testowego, ale i jego kupię, tylko to grube dutki som.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    a może do doktora Wam trzeba...
    a moze to tobie cos dolega? masz jakis problem z tym, ze ktos chce fotografowac figurki?

jak się okaże że E-330 wygrywa (a wygrywa) to co, opylicie najnowsze nabytki? nie, będziecie żyli dalej...
    nie. chce wyciagnac wnioski z takiego "testu" wedlug wlasnego kryterium oceny.

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Panowie, do badania rozpiętości tonalne potrzeba specjalistycznego testu. Takie tam "fotki figurki" to będzie nadal "na oko" a jak wiadomo to na to można tylko umrzeć.
    ale mi wystarczy porownanie "na oko", bo tylko w ten sposob na codzien oceniam zdjecia. jesli czegos na zdjeciu nie widze, to znaczy, ze dla mnie to nie istnieje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    a może do doktora Wam trzeba... jak się okaże że E-330 wygrywa (a wygrywa) to co, opylicie najnowsze nabytki? nie, będziecie żyli dalej...
    Wyluzuj . Bez wzgledu na wynik nie sądzę, aby ktokolwiek się pozbywał sprzętu. A nie mów, że sam też z zainteresowaniem nie przejżysz takich fotek zrobionych w identycznych warunkach. Zwłaszcza, że to nie jest żaden miarodajny test jak słusznie zauważył RE. Chodzi tu TYLKO o to, żeby był jakiś materiał do porównań.

Spróbuję jutro w świetle dziennym coś pokombinować - mam nadzieję, że nie będzie całkowitej ciemnicy. Dołączę jeszcze E-1

A tak przy okazji pytanie do RE - dlaczego ten pasek taki drogi miałby być? I konkretnie jak drogi on jest? Jeśli masz specyfikację, to mam chyba pewien mało kosztowny pomysł.

qbic
    Gość
    Ja bym mimo wszystko kupił second-hand E-1 z paru powodów:

1) jakość obrazu (tak tak, tylko 5mpix, tylko ze te nowe 10mpix jakością mnie nie przekonują przynajmniej na razie).

2) komfort obsługi

3) wizjer

Z 5 mpix bez problemu zrobisz w labie 40x30cm i wygląda to akceptowalnie (@iso 100). Jeżeli lubisz kolory z E-1 a koniecznie chcesz coś innego to raczej E-400. (nie trzyma sie go tak źle zwłaszcza jak masz większe obiektywy).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie zapomniałem o tym porównaniu - czekam na pogodniejszy dzień, bo chyba lepiej przy dobrym dziennym świetle niż sztucznym. A we czwartek ma być ładnie .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zrobiłem to porównanie matryc E-1, E-330 i E-510. Wszystkie na 0EV, -1EV i -2EV. Spakowane RAWy to około 60MB. Gdzie to można wrzucić ?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów