Ale u ciebie bez lamby wogóle tego nie ma. Teraz nie wiem czy jak aparat jest na gwarancji to czy go oddać że niby popsuty![]()
Ale u ciebie bez lamby wogóle tego nie ma. Teraz nie wiem czy jak aparat jest na gwarancji to czy go oddać że niby popsuty![]()
mente et malleo
Oddałem dzisiaj aparat do reklamacji. Za 2 tygodnie mam przyjść po odbiór. Jestem ciekaw co powie na tą wadę serwis. Jak odbiorę aparat to dam znać.
OK czekam na info. Ale wczoraj testowałem e500 brata i banding też się pojawia na iso 1600 podobny do mojego w e330.
mente et malleo
w moim e-510 podobne coś występuje na iso 1600, bez lampy i w mniejszym natężeniu, natomiast na ciemnych fakturach można zauważyć podobne ślady przy iso 800, kiedy zdjęcie jest niedoświetlone o jakieś 1EV i trzeba to wyciągnąć... ale na pewno nie tak drastycznie! pisałem do serwisu z przykładową fotką, odpisali, że to wysokie czułości i jeśli takie coś nie występuje na iso 200 to jest ok... tzn jest normalne... moim zdaniem to nie jest normalne... lepiej jak iso więcej szumi, niż jak szumy zbijają się w pasy...? Chyba że źle myślę...
Ależ się wnerwiłem! Dostałem właśnie telefon ze sklepu, że "serwis nie stwierdził takiej usterki i zaleca przy używaniu wysokich czułości włączyć redukcję szumów"!
Dałem im zdjęcia zgrane na płycie i opis kiedy takie "pasy" mogą wystąpić. Dałem im nawet zdjęcie tego samego motywu z lampą i bez lampy, aby było widać wyraźnie, że przy zdjęciach bez lampy tego nie ma. Podejrzewam że nawet tego nie obejrzeli, bo jak by obejrzeli to wiedzieli by, że na to redukcja szumów nic nie pomoże! Nie wiem co teraz z tym zrobię, ale mam ochotę zrobić im niezły dym!![]()
A były argumenty że inne egzemplarze tego samego modelu nie mają takich "efektów specjalnych". Moim zdaniem powinieneś walczyć dalej. Taki wpływ lampy napewno nie jest rzeczą normalną.
mente et malleo
Serwis OLKA?Zamieszczone przez sando
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Aparat kupiłem w Vobisie, z tego co wiem mają aparaty z polskiej dystrybucji więc chyba tak.
Mojej historii ciąg dalszy...
Aparat był już trzykrotnie w serwisie Olympusa, niestety usterki nie naprawiono![]()
Przed drugą wysyłką do serwisu zaobserwowałem że zakłócenia mogą powstawać również na niższych czułościach (ISO 800). Przygotowałem dokładny opis i wysłałem razem ze zdjęciami. Zamieściłem też zdjęcia z włączoną redukcją szumu - tak jak się spodziewałem nie ma ona żadnego wpływu na ten "efekt".
Postanowiłem nie wysyłać czwarty raz aparatu do serwisu. Wczoraj zareklamowałem aparat z tytułu niezgodności towaru z umową. Pozostaje mi czekać na to co odpowie Vobis.
sando, tak się zastanawiam, po co Ty się kopiesz ze sklepem? Może oni go nawet nie wysłali do serwisu tylko sobie poleżał u nich na półce?Przecież wysłanie bezpośrednio do serwisu Olka kosztuje tylko jeden telefon wzywajacy kuriera, no i rozmawiasz w czym rzecz z ludźmi z serwisu a nie kolesiami ze sklepu którzy wszystko mają w d... bo oni swoje zrobili i aparat Ci sprzedali...tak tylko sobie kombinuje
Może jestem w całkowitym błędzie?
![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5