Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Do krajobrazu to ja bym kupił teraz Sony A6000 z SEL 10-18 f/4 albo nawet z Samyangiem 12 f/2. Optycznie i w zastosowaniach landszaftowych taki zestaw złoi Canonowi d..., a przy tym będzie 2-3 razy mniejszy i lżejszy oraz o 3-5 tys. zł tańszy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Janeczek,
Jak by autor tematu rozważał wybór D600/610 vs 6D to może przydadzą się te linki:
http://lenspro.pl/konfrontacja-afu-c...vs-nikon-d600/
http://lenspro.pl/konfrontacja-filmo...vs-nikon-d600/
Propozycja jaką dał epicure jest bardzo sensowna i też bym się skłaniał ku takiemu rozwiązaniu![]()
Siemasz Fatmanu, kope lat
Ja wszystko rozumiem i wiem, ze niektorzy sie staraja ale....
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
odnosząc się do pytania z pierwszego postu - mnie też po głowie chodzi przesiadka na (bieda) FF ale żal się rozstawać z ruchomym ekranikiem czy stosunkowo poręcznymi wymiarami.
No i jak dla mnie ważne też jest że E-M5 (czy byle jaki inny bezlusterkowiec tej klasy) zrobi chyba 9 czy 10 zdjęć na sekundę a 6D może 4...
Jak Ci chodzi po głowie to się nie przesiadaj tylko kup sobie jako dodatkowy/główny sprzęt.
Szybko się przekonasz, że będąc przyzwyczajony do wszechstronności i wszechzabieralnościmikrusa kloc fufu wraz ze swoimi słojami po ogórach często będzie zostawał sam w domu bo nie będzie Ci się chciało go tachać ze sobą.
bezbagnetowiec z mianowania
Dla jednych bédzie warto, dla innych nie. Obawiam sié, ze nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi. Do niektórych wyborów trzeba dojsc metoda prob i bledow.
ps. w przyszlosci daje to wymierne efekty.
pps. sorki za brak polskich znakow, cos mi sie wlasnie pokopalo z klawiatura.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Przesada - pytanie jakich szkieł się potrzebuje. Mój zestaw z 3 głównymi szkłami waży tylko 1,7Kg - o jakieś 500g więcej niż E-M1 z gripem i porównywalnymi szkłami. Dramat - plecy się urywają - ale przynajmniej AF działa i nie stresuję gdy muszę w krytycznych sytuacjach wejść na ISO 6400![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Jednak długo bez aparatu nie wytrzymałem i skusiłem się na D610 (nie jest idealny, ale takie aparaty niestety nie istnieją ... ). Do tego w torbie mam zawsze trzy Nikkory AF-S, które ogarniają jakieś 95% kadrów: 28 F/1.8, 50 F/1.8 i 85 F/1.8. Ewentualnie just for fun wrzucam jeszcze Samyanga 14 F/2.8.
Póki co jeszcze chyba nawet nie sprawdzałem jak działa wbudowana lampa błyskowa![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....