Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: Canon eos 6d - czy warto.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Odp: Canon eos 6d - czy warto.

Cytat Zamieszczone przez wikol87 Zobacz posta
    Głównie będę fotografował krajobrazy i architekturę ale i portrety pewnie też będą. Jeszcze pytanie co do szkieł, canonowskie czy
    sigmy. Kolega bardzo sobie chwali Sigme i twierdzi że jest lepsza od Canona. Ciekawi mnie opinia innych użytkowników.
    Ostatnio gadałem chwilę z kilkoma facetami co bardziej w ślubach siedzą i bardzo chwalili 35mm 1,4 od Sigmy. Twierdzili, że różnica w jakości zdjęć w stosunku do elki jest widoczna a jakość budowy praktycznie taka sama.
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

6d,to dobry sprzęt,ale aby w obrazku mieć pełnię szczęścia,to trzeba jednak kupować szkła Canona.
    To jest moja subiektywna ocena,bo nigdy nie podpinałem tak zwanych kundli.

Mieszka w
    Jabłonna
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam.
    Niestety, nie znam E3, więc się wypowiem
    Mam za to 6d, a teraz zakupiłem E-M1 - i do tego mogę porównywać. (jeśli ktoś chce, mogę gdzieś napisać posta co myślę o obu systemach w przypadku amatora, który ogarnia tryb M)

Prawda jest taka - zależy co z tymi zdjęciami chcesz później robić - czy drukować w dużym formacie, czy trzymać w komputerze/na stronie.
    Jeśli to 2 - to bierz ten, który Ci lepiej w dłoni leży i którym wygodniej Ci się posługiwać. Jeśli to pierwsze -to moim zdaniem Canon bez jakichś większych dyskusji .

Co do obiektywów - zależny od ogniskowej - w niektórych łatwiej spotkać dobrego canona (w większości) a w innych sigmę. Ewentualnie biorąc pod uwagę jakość do ceny to faktycznie Sigma wychodzi rozsądniej. Moja jedyna sigma to był szeroki kąt - 10-20 (ale to APS-C) - i bardzo sobie chwaliłem.
    Pozdrawiam
    A

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Nigdy nie napisze że tamron jest lepszy od C bo nie jest, jest na pewno połowę tańszy.
    Czyli lepszy w danej kwocie. Nie ma jednej jedynej cechy obiektywu, jest ich za to wiele. Cenowo Tamron będzie lepszy. Jak porównasz 17-50 Tamrona w pierwszą wersją 16-35L to uzzasz, że Tamron jest lepszy. AF ma wolniejszy, ale dystorsje i jakość zdecydowanie do przodu. Kwestia czego potrzebujemy i ile mamy do wydania.

Głównie będę fotografował krajobrazy i architekturę ale i portrety pewnie też będą. Jeszcze pytanie co do szkieł, canonowskie czy
    sigmy. Kolega bardzo sobie chwali Sigme i twierdzi że jest lepsza od Canona. Ciekawi mnie opinia innych użytkowników.
    Architekturę dla zabawy czy zgodnie z założeniami fachu (obiektywy TS/PC - z shiftem) ?

Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Choc nawet jakakolwiek ff do człowieków, bedzie lepsza niż jakikolwiek Olek...
    Nie rozumiem

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Robiłem d6 i jak zamierzasz kupić FF i dokupisz elki to będziesz zadowolony. AF nie tak dobry/gęsty jak 7d ale precyzyjny.
    Na 6D fotoreporterzy robią piłkę nożną i wychodzi OK, więc AF bez przesady, działa dobrze. Na 5DII też wiele osób robi sport, więc to kwestia puryzmu bardziej niż tego, że musi być 7D/1D

W tej chwili posiadam Olympusa E3 ale chciałbym się przesiąść na pełną klatkę Canona. Jak napisałem w tytule czy warto inwestować d6, może ktoś wie czy wyjdzie wkońcu następca E5.
    Najbliższym następcą jest E-M1. Poczytaj na forum o nim.

Cytat Zamieszczone przez Era Zobacz posta
    Prawda jest taka - zależy co z tymi zdjęciami chcesz później robić - czy drukować w dużym formacie, czy trzymać w komputerze/na stronie.
    Jeśli to 2 - to bierz ten, który Ci lepiej w dłoni leży i którym wygodniej Ci się posługiwać. Jeśli to pierwsze -to moim zdaniem Canon bez jakichś większych dyskusji .
    Ja drukuję z Panasonica G5 powiększenia 100x70. Nie wiem czy kolega będzie drukować większe....

Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    To w takim razie jest żadna ocena. To tak samo jakbym ja napisał, że Audi się nie da jeździć, bo ja nie jeździłem.

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Ostatnio gadałem chwilę z kilkoma facetami co bardziej w ślubach siedzą i bardzo chwalili 35mm 1,4 od Sigmy. Twierdzili, że różnica w jakości zdjęć w stosunku do elki jest widoczna a jakość budowy praktycznie taka sama.
    Canon 35/1.4 to obiektyw z 1998 roku. Nie wiem jak zła by musiałaby być Sigma żeby być słabsza. Tak, to duże uproszczenie, ale obiektyw Sigmy jest o naście lat młodszy...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Pomine milczniem kolejne zarty niektorych kolegow i przejde do sedna - mam obie marki - po prostu nie wszystkie zakresy sie pokrywaja.
    Zaczne od dolu:
    12-24 Sigma
    24-105 Canon
    150-500 Sigma
    i na deser 50 Canon.
    Na upartego mozesz zamiast Sigmy 150-500 kupic Sigme 50-500 i bedziesz mial calkowite pokrycie od 12mm do 500mm
    Podobno jeszcze 85 Canona daje rade, ale to juz musialbys sie sam zastanowic
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 9.07.14 o 00:33
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    6d,to dobry sprzęt,ale aby w obrazku mieć pełnię szczęścia,to trzeba jednak kupować szkła Canona.
    Witam !

Ciekawe ile szkiel oferowanych przez Canona kryja w 100% pelna klatke
    Czy sa konstrukcje projektowane glownie pod cyfrowy sensor FF.

Z tego co widze rynek (szkla-sprzet) jest lepiej przystosowany pod sensory APS-C, m.4/3
    gdzie szkla sa projektowane i optymalizowane pod dane mozliwosci sensora.

Co do jakosci obrazu w obecnych rozwiazaniach technologicznych APS-C czy m.4.3
    moga niezle pozamiatac nie mowiac juz o kompaktach ktore daja coraz lepsza jakosc w obrazie
    i dysponuja bardzo jasnymi zoomami

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 11.07.14 o 13:41
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Też się zastanawiałem nad nim po sprzedaniu E-5.
    Ale jakość plastiku na body jest fatalna. Ergonomia też mi nie do końca leży.
    Macałeś D610?
    Do krajobrazów i architektury mocno zaskoczył mnie Samyang 14 F2.8 - fantastyczna ostrość obrazu od pełnej dziury, ładne rozmycie i zniekształcenia wcale nie są takie wielkie jak nimi straszą na planszach testowych. No i AF wcale nie jest potrzebny - ustawiasz F5.6 przy 3m i masz w zasadzie cały kadr ostry A cena jest rewelacyjna jak na takie szkiełko
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Macałeś D610?
    Do krajobrazów i architektury mocno zaskoczył mnie Samyang 14 F2.8 - fantastyczna ostrość obrazu od pełnej dziury, ładne rozmycie i zniekształcenia wcale nie są takie wielkie jak nimi straszą na planszach testowych. No i AF wcale nie jest potrzebny - ustawiasz F5.6 przy 3m i masz w zasadzie cały kadr ostry A cena jest rewelacyjna jak na takie szkiełko

Witaj !

Z Nikonami nie mialem za duzo do czynienia, wiec nie doradze w tej kwestii.

Spojrz na to: https://www.e-oko.pl/sklep/aparaty-c...GQ8aAjsJ8P8HAQ

Z tego zestawu bedziesz mial ostre foty jak zylety

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Macałeś D610?
    Zapinałem tego samyanga do 5d2 i to co mnie zaskoczyło to monstrualne winietowanie tego szkła na pełnej dziurze. Gdyby jakiś obiektyw tak gnoił na brzegach w 4/3 lub apsc to wywaliłbym do kosza a na fufu to jest "plastyka i magia"
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Jak chcesz do krajobrazu to nic więcej jak 17-40L nie potrzeba, jak dla mnie bardzo dobre szkło za tą kasę (nie bez wad jak). Do portretu budżetowo 85 1.8 daje radę. Jak komuś przeszkadza winieta i mniej ostre rogi to lepiej sie nie pchać w pełną klatkę tylko kupić m4/3 albo jakiś kompakt.
    Pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz