bezbagnetowiec z mianowania
6d,to dobry sprzęt,ale aby w obrazku mieć pełnię szczęścia,to trzeba jednak kupować szkła Canona.
To jest moja subiektywna ocena,bo nigdy nie podpinałem tak zwanych kundli.
Witam.
Niestety, nie znam E3, więc się wypowiem
Mam za to 6d, a teraz zakupiłem E-M1 - i do tego mogę porównywać. (jeśli ktoś chce, mogę gdzieś napisać posta co myślę o obu systemach w przypadku amatora, który ogarnia tryb M)
Prawda jest taka - zależy co z tymi zdjęciami chcesz później robić - czy drukować w dużym formacie, czy trzymać w komputerze/na stronie.
Jeśli to 2 - to bierz ten, który Ci lepiej w dłoni leży i którym wygodniej Ci się posługiwać. Jeśli to pierwsze -to moim zdaniem Canon bez jakichś większych dyskusji .
Co do obiektywów - zależny od ogniskowej - w niektórych łatwiej spotkać dobrego canona (w większości) a w innych sigmę. Ewentualnie biorąc pod uwagę jakość do ceny to faktycznie Sigma wychodzi rozsądniej. Moja jedyna sigma to był szeroki kąt - 10-20 (ale to APS-C) - i bardzo sobie chwaliłem.
Pozdrawiam
A
Czyli lepszy w danej kwocie. Nie ma jednej jedynej cechy obiektywu, jest ich za to wiele. Cenowo Tamron będzie lepszy. Jak porównasz 17-50 Tamrona w pierwszą wersją 16-35L to uzzasz, że Tamron jest lepszy. AF ma wolniejszy, ale dystorsje i jakość zdecydowanie do przodu. Kwestia czego potrzebujemy i ile mamy do wydania.
Architekturę dla zabawy czy zgodnie z założeniami fachu (obiektywy TS/PC - z shiftem) ?
Nie rozumiem![]()
Na 6D fotoreporterzy robią piłkę nożną i wychodzi OK, więc AF bez przesady, działa dobrze. Na 5DII też wiele osób robi sport, więc to kwestia puryzmu bardziej niż tego, że musi być 7D/1D
Najbliższym następcą jest E-M1. Poczytaj na forum o nim.
Ja drukuję z Panasonica G5 powiększenia 100x70. Nie wiem czy kolega będzie drukować większe....
To w takim razie jest żadna ocena. To tak samo jakbym ja napisał, że Audi się nie da jeździć, bo ja nie jeździłem.
Canon 35/1.4 to obiektyw z 1998 roku. Nie wiem jak zła by musiałaby być Sigma żeby być słabsza. Tak, to duże uproszczenie, ale obiektyw Sigmy jest o naście lat młodszy...
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Pomine milczniem kolejne zarty niektorych kolegow i przejde do sedna - mam obie marki - po prostu nie wszystkie zakresy sie pokrywaja.
Zaczne od dolu:
12-24 Sigma
24-105 Canon
150-500 Sigma
i na deser 50 Canon.
Na upartego mozesz zamiast Sigmy 150-500 kupic Sigme 50-500 i bedziesz mial calkowite pokrycie od 12mm do 500mm
Podobno jeszcze 85 Canona daje rade, ale to juz musialbys sie sam zastanowic![]()
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 9.07.14 o 00:33
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Witam !
Ciekawe ile szkiel oferowanych przez Canona kryja w 100% pelna klatke
Czy sa konstrukcje projektowane glownie pod cyfrowy sensor FF.
Z tego co widze rynek (szkla-sprzet) jest lepiej przystosowany pod sensory APS-C, m.4/3
gdzie szkla sa projektowane i optymalizowane pod dane mozliwosci sensora.
Co do jakosci obrazu w obecnych rozwiazaniach technologicznych APS-C czy m.4.3
moga niezle pozamiatac nie mowiac juz o kompaktach ktore daja coraz lepsza jakosc w obrazie
i dysponuja bardzo jasnymi zoomami
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 11.07.14 o 13:41
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Też się zastanawiałem nad nim po sprzedaniu E-5.
Ale jakość plastiku na body jest fatalna. Ergonomia też mi nie do końca leży.
Macałeś D610?
Do krajobrazów i architektury mocno zaskoczył mnie Samyang 14 F2.8 - fantastyczna ostrość obrazu od pełnej dziury, ładne rozmycie i zniekształcenia wcale nie są takie wielkie jak nimi straszą na planszach testowych. No i AF wcale nie jest potrzebny - ustawiasz F5.6 przy 3m i masz w zasadzie cały kadr ostryA cena jest rewelacyjna jak na takie szkiełko
![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Witaj !
Z Nikonami nie mialem za duzo do czynienia, wiec nie doradze w tej kwestii.
Spojrz na to: https://www.e-oko.pl/sklep/aparaty-c...GQ8aAjsJ8P8HAQ
Z tego zestawu bedziesz mial ostre foty jak zylety
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
bezbagnetowiec z mianowania
Jak chcesz do krajobrazu to nic więcej jak 17-40L nie potrzeba, jak dla mnie bardzo dobre szkło za tą kasę (nie bez wad jak). Do portretu budżetowo 85 1.8 daje radę. Jak komuś przeszkadza winieta i mniej ostre rogi to lepiej sie nie pchać w pełną klatkę tylko kupić m4/3 albo jakiś kompakt.
Pozdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz