Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Budżetowe micro 4/3 - Panasonic DMC-G3 ?

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: Budżetowe micro 4/3 - Panasonic DMC-G3 ?

Dzięki za cenne uwagi i pomoc. G5 też analizowałem. Szczerze powiedziawszy nie zaimponował mi na tyle żeby wybrać go zamiast G3, dla mnie zbyt mały przeskok. Jakością obrazu G5 jakoś specjalnie nie góruje nad G3, możecie potwierdzić ?. W jednym z testów widziałem jak oba korpusy zachowują się na wysokich ISO i G3 wyglądał pod tym względem lepiej. Oczywiście takie testy nie są dla mnie wyrocznią, najcenniejsze są opinie rzetelnych użytkowników.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

G3 i G5 to w zasadzie podobne aparaty, w G5 wrócił czujnik do przełączania EVF/LCD przy zbliżeniu oka, rozdzielono przyciski DISP/Fn1 i q.menu/Fn2, dodali możliwość zaprogramowania przycisku EFV/LCD jako Fn3, dodali też bardzo fajną funkcję dzięki której kadrując przez EVF możesz zmieniać punkt AF na wygaszonym ekranie dotykowym LCD (działa wtedy jak touchpad).

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez opus5 Zobacz posta
    Dzięki za cenne uwagi i pomoc. G5 też analizowałem. Szczerze powiedziawszy nie zaimponował mi na tyle żeby wybrać go zamiast G3, dla mnie zbyt mały przeskok. Jakością obrazu G5 jakoś specjalnie nie góruje nad G3, możecie potwierdzić ?. W jednym z testów widziałem jak oba korpusy zachowują się na wysokich ISO i G3 wyglądał pod tym względem lepiej. Oczywiście takie testy nie są dla mnie wyrocznią, najcenniejsze są opinie rzetelnych użytkowników.
    Jest przeskok. Jest elektroniczna migawka, wg mnie ISO 1600 jest lepsze, trochę lepiej leży jak masz większą dłoń.

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    dodali też bardzo fajną funkcję dzięki której kadrując przez EVF możesz zmieniać punkt AF na wygaszonym ekranie dotykowym LCD (działa wtedy jak touchpad).
    Rzadko używam, ale fakt, czasem się przydaje
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

Z innych istotnych plusów G5 względem G3 : dwukrotnie większa rozdzielczość wyświetlacza LCD, większa pojemność akumulatora, bardziej rozbudowane funkcje video, wyższa czułość maksymalna, przydatna elektroniczna poziomica, zdecydowanie lepiej wyprofilowany uchwyt.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    przydatna elektroniczna poziomica
    Fakt, zapomniałem, że G3 nie ma poziomicy

G5 jest naprawdę fajny, a dzisiaj an rynku wtórnym jaka jest między nimi różnica? 200zł?
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Fakt, zapomniałem, że G3 nie ma poziomicy

G5 jest naprawdę fajny, a dzisiaj an rynku wtórnym jaka jest między nimi różnica? 200zł?
    Zgadza się, różnice nie są duże a ja wybierając pomiędzy tymi dwoma modelami przede wszystkim sugerowałem się jakością zdjęć w tym porównaniu (stąd głównie stwierdzenie, że to mały przeskok). W G3 oprócz jakości zdjęć, grip, wizjer, lampa, wideo są na przyzwoitym poziomie, reszta jakby drugorzędna dla mnie. Z drugiej strony, patrząc na dodatkowe plusy G5 a przy tym różnice na poziomie 200-300 zł, może faktycznie warto zainteresować się nim na nowo
    Ostatnio edytowane przez opus5 ; 9.07.14 o 19:56

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez opus5 Zobacz posta
    Z drugiej strony, patrząc na dodatkowe plusy G5 a przy tym różnice na poziomie 200-300 zł, może faktycznie warto zainteresować się nim na nowo
    A w ten sposób za chwilę będziesz oglądać OMD, bo "to 200-300zł droższe niż ..."

Żartuję, ale G5 to serio fajny skok.

Tu moja obrona G5 vs OMD https://forum.olympusclub.pl/threads...-M5?highlight=

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

G3 i G5 to w zasadzie podobne aparaty, w G5 wrócił czujnik do przełączania EVF/LCD przy zbliżeniu oka, rozdzielono przyciski DISP/Fn1 i q.menu/Fn2, dodali możliwość zaprogramowania przycisku EFV/LCD jako Fn3, dodali też bardzo fajną funkcję dzięki której kadrując przez EVF możesz zmieniać punkt AF na wygaszonym ekranie dotykowym LCD (działa wtedy jak touchpad).
    Funkcja touchpada byla rowniez dostepna w G3

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Funkcja touchpada byla rowniez dostepna w G3
    nie była

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

nie była
    Widać mieliśmy inne G3 bo u mnie działało. Nie było to specjalnie wygodne ale działało