Czy jest w Gimpie opcja typu zaznacz (zakres koloru) i zapisanie tego zaznaczenia jako warstwy??
Czy jest w Gimpie opcja typu zaznacz (zakres koloru) i zapisanie tego zaznaczenia jako warstwy??
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Aha.Czyli do koloROWANIA NIeba jak znalazl.Wskazac,zapisac jako wrstwe i malowac.
Tu jednak w tym wypadku nie zdecydowal bym sie na zrobienie niebieskiego nieba.Na dole nie ma takiego swiatla.Juz bardziej bym sie na takie takie inne nie niebieskie ,raczej szare.
Bo takie albo takie w wykorzystaniem tej opcji i zabawy z warstwaZałącznik 128809Załącznik 128810
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Dziękuję za ocenę.
Uwagę o wcześniejszym fotografowaniu już zapisałem.
Odnośnie do danych EXIF: oprócz obróbki w OV żadnych zmian nie robiłem. Przyznaję, że jeszcze nie wiem jak sprawdzić czy dane EXIF są 'zaszyte' w zdjęcie. Jeszcze raz dziękuję zwrócenie na to uwagi, tym bardziej, że tego nie sprawdzałem po umieszczeniu na forum.
Kwestia gustu: zgadzam się z tym. Bardziej koncentrowałem się na technikaliach, a nie na tym co to przedstawia itp.
Wcześniej o tym nie pisałem, ale banalny błąd popełniłem, co dopiero później dostrzegłem. Miałem przymocowany aparat do statywu i tak też całość nosiłem przez kładkę. Okazało się, że nie zbyt mocno dokręciłem śrubę i powstał luz między aparatem a statywem podczas chodzenia. Ponieważ część mocująca ma coś w rodzaju sprężynującego i dociskającego elementu, to w ciemnościach tego nie zauważyłem. W rezultacie po naciśnięciu spustu migawki następowało odbicie, a w efekcie poruszone zdjęcie.
PS. Jak robiłem zdjęcia zwykłym kompaktem to mam wrażenie, że lepsze wychodziły niż tym co dysponuję obecnie.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
W OV chyba przy zapisie na dysk mozna bylo wybrac czy chcesz zapisac EXIF, nie wiem jak to w GIMPie jest, choc w dyskusji "exif - czym to sie je" bylo to chyba poruszone.
A co do poruszonego zdjecia przy wciskaniu migawki, ja zawsze stosuje na wszelki wypadek samowyzwalacz ustawiony na 2 sekundy.
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
1. Obracanie rób w Gimpie- można to zrobić dokładniej.
2. Jeśli w OV wołasz do jpga to przy zapisywaniu wybierz jpg-exif. Jeśli wołasz do tifa to niestety gimp Ci wytnie exifa
3. Jeżeli używasz statywu- zaopatrz się w wężyk. Póki co, możesz używać samowyzwalacza. Aparat zrobi zdjęcie po kilku (ile pozwala aparat) sekundach, kiedy aparat się już "uspokoi"
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 3.09.14 o 22:56
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
ssonic & helmuth - dziękuję za podpowiedzi. Na pewno skorzystam!
Fotografie odbić - czy Waszym zdaniem takie coś ma sens?
Odwiedzając Cricotekę zrobiłem kilka ujęć odbiciom budynku starej elektrowni. Osobiście nie jestem przekonany do takich ujęć, ale może Waszym zdaniem nie jest to takie złe.
Jak zwykle proszę o opinię.
PS. Kolejna wrzutka jest już przygotowana, ale wolę podzielić tematy.
AB
![]()