Ja teżTo zwiedzamy dalej?
Ja teżTo zwiedzamy dalej?
The question is, who cares?
Oczywiście, ale wracam do prób architektonicznych z Krakowa. Tym razem nowa estakada Wielicka-Lipska. Jakoś tak mało symetrycznie skonstruowanaNie jestem pewny czy obróbka BW jest odpowiednia. Przy niektórych zdjęciach wspierałem się korektą BW wbudowanej w Capture One.
179 Pion czy...
180 poziom?
181
182
183 inne ujęcie słupa
184
185.
186. Wracając, taką miejscówkę na Zabłociu znalazłem:
![]()
Ostatnio edytowane przez Careme ; 10.10.15 o 21:40 Powód: literówka
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Nie mogę się zdecydować.
Chyba poziom.
Podoba mi się pochylenie na 182 i 183.
Co do BW, myślę, że przy takim świetle i takim niebie, zdjęcia stają się mało czytelne.
Elementy mostu zlewają się z niebem (179) i trzeba mocno się wpatrywać by je odnaleźć. Pstrokate tło (180) też nie pomaga w pokazaniu układu lin/odciągów.
Nieco lepiej jest na 182 i 183, gdzie tło jest bardziej jednolite ale szarość konstrukcji i szarość nieba są zbliżone. Może gdybyś pokombinował (jeżeli masz taką możliwość, w programie którego używasz) Mikserem kanałów lub filtrami barwnymi przy konwersji do BW, dałoby się uzyskać lepszy kontrast konstrukcji i nieba.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
helmuth, dziękuję.
Pochylenie 182 i 183 takie widać - miejsce zrobienia zdjęcia prawie takie same jak dla 181.
Potwierdzam, że elementy (liny) zlewały się z niebem. Im ciemiejsze niebo wychodziło, tym bardziej wyraźne były liny - stąd różnica między 179 a następnym.
C1 ma mixer, ale specjalnie nimi jakoś nie kręciłem. Dzięki za wskazówkę gdzie szukać poprawy.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Ostatnia wrzuta świetna. Koładki mnie również urzekły.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Cała wrzutka fajna ale najbardziej chyba podoba mi się 185![]()
Znalazłem sposób na korektę koloru nieba. Efekty pokażę wkrótce. Tymczasem prezentuję trzy podwójne ujęcia fragmentu znanego budynku w Krakowie. W zeszłym roku minęło 45 lat od jego powstania. Nie podaję teraz co to jest, choć co niektórzy znają odpowiedź (objaśnię to w osobnym poście, w którym powrócę również do 'asymetrycznego' rogu Centrum Zdrowia Budowlanych).
187. Strona SW
188. Strona SE
189. Strona SE
190. Strona SW
192. Strona SW
![]()
Si, to jubilat
Wracam do Centrum Zdrowia Budowlanych.
Opis budynku ze Szlaku Krakowskiego Modernizmu:
Główną, północną elewację wyróżnia trójwymiarowy, rzeźbiarsko skomponowany układ. Okna każdego piętra wsparte są na wydatnie wysuniętym gzymsie. Pomiędzy wąskimi oknami umieszczono zdwojone podłużne łamacze światła, których rytm został złamany i powtarza się co drugie piętro, co sprawiło, że elewacja zyskała ekspresyjny wyraz. Podziały głównych elewacji znajdują kontynuację także na bocznych ścianach. Równocześnie łamacze świata i gzymsy dzięki masywnym proporcjom budują wrażenie masywności bryły i potęgują jej monumentalny charakter. Od strony południowej elewacja ma stosunkowo schematyczny charakter. Zespół wieńczy - cofnięta od linii dachu -kondygnacja techniczna.
193 - elewacja frontowa.Widać zdwojone podłużne łamacze światła.
194 - ujęcie frontowe. Obróbką chciałem ten rytm łamaczy uwypuklić, ale ujęcie na 193 też to pokazuje.
195 - jeszcze jedno podejście do lewego rogu.
196 - i z innego nieznacznie kąta.
197 - ujęcie prawego rogu - pionowo.
Wg mnie inaczej przebiega środek w tym rogu niż w lewym.
198 - prawy róg - poziomo.
![]()