174a dużo lepsze.
174a dużo lepsze.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Dzięki za wskazówkę. Istotnie są tam prostokątne rogi. Innych ujęć tego budynku nie mam, ale poszukiwanie rytmu w tych wypustach może dać ciekawy efekt.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Bonifacio (Korsyka) fotorelacja z jednodniowej wycieczki
W trakcie urlopu miałem możliwość skorzystania z jednodniowej wycieczki do Bonifacio na Korsyce. Dotarliśmy tam od południowej strony, promem z Sardynii. Ponieważ była to tzw. zorganizowana wycieczka, to sposobność swobodnego szlajania się po miejscówce została mocno ograniczona. Niemniej jednak kilka zdjęć udało mi się zrobić, choć ich jakość nie powala. Dzień był niezwykle upalny, niebo prawie bezchmurne.
PS. Numeracja osobna względem samego wątku.
B1. Panorama Bonifacio już została w tym wątku umieszczona. Zdjęcia wykonano po wypłynięciu po południu. Złożone w Huginie.
B2. Zbliżenie na klify Bonifacio. Zdaniem naukowców wcześniej bądź później te budynki runą do morza. To co widać to tzw. górne miasto, cytadela od strony lądu otoczona murami. Można też wycieczkę tymi murami uskutecznić.
B3, B4, B5. Żeby dostać się do miasta drogą morską trzeba przepłynąć cieśninę (po lewej stronie na panoramie). Pod względem obronnym miejscowość jest dobra. W wapiennych klifach są jaskinie, wnęki, z których można było obserwować wejście do portu i pewnie całkiem skutecznie się bronić.
B6. W końcu widać koniec cieśniny a po obydwu jej brzegach dolne miasto, portowe. Duże wrażenie na mnie zrobił ten jacht, kt. masz dominuje na zdjęciu. Widać go nawet na kilku zdjęciach z górnego miasta.
B7. Spojrzenie na przystań na promów i na główną część miasta. Wysoko trzeba będzie się wspinać...
Jak Wam się spodoba to będę kontynuował dodawanie fotek.
Dawaj dalej![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Kontynuujemy zatem zwiedzanie.
Zanim dotrzemy do górnego miasta kilka zdjęć z okolic portu.
B8. Po lewej stronie widać nowsze zabudowania wkomponowane w wolny kawałek ziemi między portem a klifem.
B9. Tutaj też zobaczycie budynki znajdujące się z lewej strony portu, ale akurat nie one były głównym motywem dla tego zdjęcia. Uwagę przykuło omasztowanie łódki zwane rzymskim. Podobno taki typ można coraz rzadziej zobaczyć.
B10. Prawa strona portu (choć po lewej stronie zdjęcia) - fotkę zrobiłem po dojściu na koniec portu.
B11. Tak wygląda uliczka, która prowadzi na górne miasto. Charakterystyczne dla budynków są okna z okiennicami głównie w kolorze niebieskim.
B12. Być może zwróciliście uwagę na drzwi na dole zdjęcia powyższego. Wygląda jak boczne wejście do budynku. Tymczasem to główne wejście do kościoła, czego się nie spodziewałem i byłem zaskoczony że jest w środku tyle przestrzeni. Zdjęcie ze środkowej nawy poniżej. Wlazłem tam, ponieważ było trochę czasu przed odejściem promu. Podejrzewam, że takich ciekawych wnętrz w mieście jest więcej.
W środku było ciemno czego po obróbce nie widać. Zdjęcie z ręki m.Zuiko 25mm. Fotka nieudana (jak się okazuje nawet centralnie przed ołtarzem nie stanąłem), ale jedyna jaką mam z wnętrza budynków.
To jest przykład do czego szersze szkło jasne by się przydało. Pytanie czy istotnie m.zuiko 12mm 2.0 rozwiązałoby sprawę.
B13. Okna wspomniane przy zdjęciu B11. Dokładnie z budynku po prawej stronie na tamtym zdjęciu.
B14. Zdjęcie jak wyżej, tyle że sąsiedniego okna - ujęcie od dołu.
Ponieważ to moja pierwsza próba z fotorelacją, to uwagi zwrotne mile widziane. Dajcie znać czy nie przynudzam.
Wedlug mnie ciekawie opowiadasz i ciekawe zdjecia prezentujesz![]()