Mała aktualizacja wątku. Projekt z godłami praktycznie zakończony, pozostało jedynie jakiś komentarz podsumowujący napisać, ale coś nie mogę się zabrać za to. Dla odmiany próbuję zmierzyć się ze zdjęciami architektury.
Praktycznie tak, można tylko uzupełniać pojedyncze kamienice. Takiej serii jak było się już nie powtórzy.
1.2.
3.4.
![]()
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Widzę, że muszę sesję z domem prof. UJ powtórzyć. Może we wtorek będę miał okazję. Dodam, że starałem się stanąć na wprost tego narożnika.
Wbrew planom pod obiektyw podszedł inny znany budynek modernistyczny, tzw. Dom Stu Balkonów przy ul. Retoryka 4. Uznaje się go za: " jednym z czołowych przykładów architektury powojennego modernizmu w Krakowie".
Budynek powstał na początku lat 60. XX w. wg projektu Bohdana Lisowskiego dla lokatorskiej spółdzielni mieszkaniowej. Z opisu tego budynku czytamy: "nadzór konserwatorski podczas niedawnej renowacji sprawił, że idea projektanta nie została zakłócona, odzyskując geometryczną polichromię elewacji o kolorystyce zbliżonej do pierwotnej."
Od strony ulicy balkonów jest mniej niż od dziedzińca, ale też są bardziej okazałe. Problematyczne jest - podobnie jak wcześniej - miejsce zrobienie zdjęcia. Gęste liście drzew skutecznie zasłaniają elewację od frontu. Prześwity nie są na tyle duże, żeby większy kawałek elewacji ująć. Pozostają strzały z boku. Dużo czasu zajęło mi prostowanie tych zdjęć. Efekty oceńcie sami:
139. Jeden z nielicznych prześwitów między drzewami pozwala na frontalne ujęcie.
140. Zdjęcie z boku - węższe ujęcie niż na 142.
141. Zdjęcie z boku - wersja pionowa
142. Zdjęcie z boku - prawie wszystkie balkony widać.
PS. Godła z kamienicy Ewangelistów mam zrobione. Przyznaję, że definicję godła własną opracowałem, ale to temat na osobny wątek z przykładami co wg mnie jest godłem a co nie jest, a na takie wygląda.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Do góry nos zadarłem dziś.
143. Uzupełniam ujęcia swoje i DeWuTe budynku już opisanego wcześniej czyli Dom Profesorów UJ:
144. Dom czynszowy Zakładu Ubezpieczeń Pracowników Umysłowych we Lwowie, pl. Inwalidów 6 z 1927-28. Projektował go W. Nowakowski. To właśnie ten kąt widzenia na ten budynek jest popularny.
145. Wydział Powiatowy, obecnie siedziba Starostwa Powiatu Krakowskiego, al. Słowackiego 18a z 1935-36. Projektował go S. Strojek i F. Tadanier.
146. Budynek Komunalnej Kasy Oszczędnościowej w Krakowie z 1936 r. Znany jako jedyny "wieżowiec" w obrębie plant.Zaprojektowany przez Fryderyka Tadaniera i Stefana Strojka.
![]()
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Bardzo lubię zdjęcia architektury od spodu jak w ostatnim poście. Szkoda, że niebo takie nijakie.
Dom 100 balkonów zwłaszcza 142. Super!
E-M10|20 1.7|45 1.8
E-510|14-42 3.5-5.6|40-150 4-5.6|Metz 48 AF-1
OM-2|24 2.8|35-70 4|50 1.8|135 3.5
Mój wątek | Moja Galeria | Flickr
Dobre, dobre panie Marek!