O slimakach to bys musial z CzeRmaXem pogadac, ma w swoim watku cala slimaczana serie
Szkoda ze slimaczek bez skorupki, no i jakies ciemnawe to zdjecie...
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
Zdjęcie robione istotnie w bardzo ciemnym miejscu. Doświetlenie z wbudowaną lampą. Fotka nie obrabiana.
Acha, i jeszcze jedno: ślimor nie miał skorupki. Taki gatunek glizdowaty![]()
Dziś oddawałem wypożyczony obiektyw 40-150mm (ale moje wrażenia z jego użycia opiszę w innym poście). Inkoguto wybierał się na Cmentarz Rakowicki i postanowiłem mu potowarzyszyć. Ponieważ mamy sezon wakacyjny, w którym miło się czyta różne powieści z masonami, templariuszami itp. stwierdziłem, że będę szukał tajemnic i zaginionych symboli. Co z tego wyszło poniżej. Nie muszę dodawać, że inkoguto zupełnie na coś innego zwracał uwagę i nie podzielał moich poszukiwań wakacyjnych tajemnic.
Na początku moją uwagę zwróciły malowidła, freski, grafiki.
1.
![]()
2.
![]()
Później herby:
3.
4.
5.
6.
7.
Przy jednym posprzeczaliśmy o interpretację. Skojarzenia proste: wąż, korona, jabłko mogło oznaczać jedno: Szatan z raju Adama i Ewy z gałązką z jabłkiem. (Inkoguto upierał się, że to róża – sami oceńcie).
8.
Typowe zdjęcia grobowców:
9.
Chyba namierzyliśmy arkę przymierza:
10.
i Winterfell z Gry o Tron:
11.![]()
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
Ładnie pokazałeś detal, niemniej jednak moim skromnym zdaniem zdjęciom brakuje minimalnie kontrastu.
ps. a następnym razem puśćcie cynk na forum, może ktoś z KOTów dołączy![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
8-Eskulap.
Sugerowałbym wstawiać nieco większe zdjęcia. 800pix dłuższy bok to już min, a lepiej 900 czy 1000pix.
Na większości z ostatniej wrzutki brak nieco ostrości, jeśli dobrze widzę przy tak małej wielkości zdjęć.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dziękuję za uwagi. Bez zbicia się przyznam, że fotki nie były obrabiane - jedynie skadrowane i zmniejszone za pomocą IrfanView.
Na zaś większą uwagę zwrócę na wywołanie.
Poniżej przedstawiam zdjęcia nenufarów z ogrodu botanicznego. Wrzucam takie jakie wyszły. Zostały zrobione obiektywem 40-150. Wszystkie robione były na ogniskowej 150mm.
Wg mojej drugiej połowy coś jest nie tak z kolorami. Podejrzewam, że chodzi o kontrast - biały kolor płatków a tło.
Co Waszym zdaniem można było z tym zrobić podczas robienia i co można zrobić podczas wywołania?
L1.
L2.
L3.
L4.
I na koniec zdjęcie nenufara kolorowego, którego barwy na zdjęciu odpowiadają rzeczywistości:
L5.
PS. Inne nazwy tej rośliny to lilia wodna i grzybień, ale niektórzy mówią na nie lotos.