alnico i petreq, bardzo dziękuję za przykłady. Obydwa mi się podobają.
Mój problem polega na tym, że przy suwaczkowaniu nigdy nie jestem pewny czy korekta jednego parametru nie wpływa na inny, wcześniej już poprawiony. (np. ruszę krzywe - to zmienię kolorystykę, ale też nasyceniem barw - tak właśnie to było w przypadku nieba kolorystyka zmieniła się).
Ale to pewnie wynika po prostu z mojej niewiedzy i będę musiał jaką tutkę znaleźć.
W tym zdjęciu za pomocą zaznaczania warstwą nieba starałem się wzmocnić blade kolory. Później już na całości fotki dokonać korekt kolorów, wyostrzani etc.
Dodam, że te prace wykonywałem w GIMPie.
Możecie mi w punktach napisać jakich zmian dokonaliście? Może dzięki temu lepiej zrozumiem proces obróbki.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Dletego jak dojdziesz do końca trzeba z reguły wrócić do poprzednich suwaczków i tak w kółko aż osiągniesz rezultat najbardziej zbliżony do tego co byś chciał. Ścisłych reguł nie ma bo każde zdjęcie inne. Z czasem w miarę nabywania doświadczenia pójdzie szybciej i łatwiej.
Ja zrobiłem:
,
Wszystko w LR4, w Gimpie też to wszystko powinieneś mieć.
poza tym zmieniłem rozmiar kadru - usunąłem część nieba moim zdaniem niepotrzebną i zwiększyłem nasycenie nieba.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Prawdę mówiąc niewiele lepiej. Jeśli chodzi o niebo ty tylko fiolet nie daje tak mocno po oczach. Llightroom jest programem przede wszystkim do wywoływania surowych plików RAW. Jeśli masz takowy to możesz się pobawić obróbką. Oczywiście jpg też można w nim obrabiać ale z RAW uzyskać można o wiele lepsze efekty.
Co do krzywych to na razie może operuj krzywą RGB, a nie oddzielnymi składowymi. Nie będzie wtedy następować zmiana kolorystyki. Co najwyżej lekko może zmieniać się nasycenie barw.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Marku:
- jak masz skalibrowany monitor?
- LR jest fajnym narzędziem, ale Gimp powinien wystarczyć. Moja sugestia - postaraj się w pieszej kolejności osiągnąć to, co np. alnico pokazał. To, wg mnie, będzie dobra lekcja na początek.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja