Kilka zdjęć architektury ze spotkania krakowskiego (więcej w tym wątku)
1.
2. Próba zmierzenia się z trójpodziałem:
3. I kolce:
![]()
Kilka zdjęć architektury ze spotkania krakowskiego (więcej w tym wątku)
1.
2. Próba zmierzenia się z trójpodziałem:
3. I kolce:
![]()
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
No i gdyby nie "chuligaństwo" kolce by były zbędneLubie takie kompozycje jak na 1.
Pierwsze prawie dobre
Prawie, bo cień zasłonił trochę łuki nad oknami.
Drugie mi nie podchodzi.
Nie bardzo łapię o co chodzi z tym trójpodziałem. O to, że 1/3 zdjęcia jest w cieniu? A może, że 1/3 zdjęcia zajmuje łuk?
Wydaje mi się, że pokazanie okienek i całego łuku, byłoby korzystniejsze. No i bez tego cienia![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jak wyczytałem to kompozycję zdjęcia można oprzeć na tzw. trójpodziale, kt. B. Peterson odnosi do reguły opracowanej przez Smitha w 1797. Inaczej mówiąc chodzi o siatkę podziału zdjęcia na dziewięć części. W zdjęciu nr 2 taki podział dojrzałem w dwóch puntkach:
1) dolny duży łuk a pozostałe łuki 1/3 do 2/3
2) jasne/ciemne - prawie 2/3 do 1/3. Może jakby jasne było po prawej stronie i to w proporcji 1/3 w stosunku do cienia lepiej by to wyszło.
Być może coś źle zrozumiałem...
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
3, oczywiście:P9280104.ORF
Ale ten trójpodział jest w 2: P9280189.ORF
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 30.09.14 o 22:11
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Mocne punkty to właśnie punkty zbieżne z liniami trójpodziału:
Jak pisał Smith:Na tej podstawie Peterson pisze, odwołując się do przykładowego rysunku, kt. też ilustruje wstawione przeze mnie zdjęcie z liniami:[...]dwie trzecie jednego elementu (na przykład wody) z jedną trzecią innego elementu (na przykład ziemi); obie te rzeczy razem powinny tworzyć jedną trzecią obrazu, na którym pozostałe dwie trzecie mają byż przeznaczone dla nieba i perspektywy powietrznejZatem wiąże się to z inną regułą: złotego podziału.Zauważ, że istnieją cztery poziome linie (wraz z górną i dolną krawędzią prostokąta) oraz cztery pionowe (ponownie wliczając w to zewnętrzne boki kadru).
Tutaj ktoś również do tej zasady się odwołuje
Ostatnio edytowane przez Careme ; 30.09.14 o 22:17 Powód: literówka