Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: olympus e-10

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    cadman:
    tam jest matryca 2/3" 4MPIX.

qbic:
    to taka sama zależność jak między 4/3 a FF. nasze F2.0 a w FF F4.0 z wyższym ISO...

z tym lustrem to grubszy patent, bo jak się wyłączy E-10 to obraz w wizjerze ciemnieje... właśnie, w ten wizjer warto było spojrzeć parę razy.

krzyo:
    w ISO80 to można sobie kompaktem szaleć... żaden obiektyw nie zastąpi wysokiego ISO na co dzień.

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W pracy, naszym biurze, które zajmuje się obsługą inwestycji, posiadamy E-20 i jest cały czas "na chodzie" czyli w pełnej sprawności. Nie wiem, ile ma na liczniku, będę musiał sprawdzić przez ciekawość. To rozwiązanie ze stałym obiektywem jest w tych warunkach idealne (zapylenie w fabryce + wielu użytkowników, często przypadkowych). Gdyby można było zdjąć obiektyw, to na pewno ktoś by go w końcu zdjął, aby zobaczyć co w nim siedzi. Skutek nie trudno sobie wyobrazić. Dzięki temu, że się nie da tego zrobić, aparat jest w doskonałej formie. Jakość wykonania i niezawodność jak to u Olympusa.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar krzyo88
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    właśnie, w ten wizjer warto było spojrzeć parę razy.
    co masz na mysli??

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    porównaj duży wizjer E-10 z wizjerkiem E-1 i jeszcze mniejszymi wziernikami OLKÓW konsumenckich...

siedmioletni (chyba) model z matrycą 2/3" powala wielkością okna na świat - to mam na myśli.

| OlyJedi Awatar krzyo88
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    zgadzam sie wizjer jest fajny, nie porownywalem go z nowszymi konstrukcjami,
    ale zrobie to z ciekawosci jak najszybciej.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    swego czasu byłem bardzo napalony na e-10 a później na e-20.
    Oba sprzęty można kupić w podobnej cenie. Swego czasu widziałem jak e-20 poszedł na allegro za 860zł! niestety zraziła mnie padająca matryca. Zdecydowanie jeśli kupisz już e-10 lub e-20 powinieneś wybrać model zaraz po wymianie matrycy, często właśnie takie są na allegro.
    Koszt wymiany może wynosić nawet tylko 250zł a najtańszy serwis jest w Kr-owie (podobno).
    Weź sobie jeszcze w wolnych chwilach poczytaj o e-20 na http://www.wrotniak.net/

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Radiator, kupno E-10 w chwili obecnej nie jest najlepszym pomysłem, ale wszystko zależy od kwoty przeznaczonej na aparat. Jeżeli chcesz wydać 600-700zł i dostaniesz niewyeksploatowany w jakimś studio egzemplarz, to jak najbardziej polecam. Migawka w E-10 w nielicznych przypadkach może i pada po 20k fotek, ale i w E-1 to się zdarza. Olympus obiecywywał w E-10 trwałość migawki w granicach 100k i znam przypadki, że po 40k klatek E-10 działa i nic się nie dzieje. Nadal robi fotki.

Do tego modelu dostępne są tanie konwertery, MCON-35 macro, WCON-08B szeroki i TCON-14B tele. Te trzy konwertery można obecnie upolować za ok. 600zł i polecam je również użytkownikom E-systemu.

W sumie za podobne pieniądze możemy kupić jedynie prosty kompakt, bez ustawień manualnych, bez zapisu w RAW, z ciemnym obiektywem o nieporównanie gorszej jakości. W ten sposób możesz spróbować lustrzanki za małą kasę o świetnej budowie i ergonomii.
    Jednak ten model ma również wiele wad, z których najbardziej dokuczliwa jest powolność zapisu, duża zwłoka od naciśnięcia spustu do zrobienia fotki i jedyne akceptowalne ISO-80.
    Gdybym miał wydać na E-10 ok. 1000zł to zdecydowanie lepiej jest poszukać okazji i kupić E-300.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    tak mi się jeszcze przypomniało co do sprawdzania ilość zdjęć - analogicznie należy zastosować odpowiednią kombinację klawiszy, tyle że nie dokładnie taką jak w Olympusach 4/3. Jest to gdzieś opisane na forum.. poszukaj może >>kody serwisowe<< / >>menu serwisowe<< - była tam też wzmianka o uzyskanie w niektórych modelach ISO 50, które nie było dostępne w zwykłym menu...

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Olympus obiecywywał w E-10 trwałość migawki w granicach 100k
    To jest nieprawda, w FAQ Olympusa było ze MTBF to 20'000 klapnięć.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

instrukcja po polsku do e-10

Witam,

Ostatnio wpadł mi w ręce aparat E-10, chciałem nim porobić zdjęcia, ale nie mam instrukcji obsługi w języku polskim, w związku z tym prośba do wszystkich o pomoc w uzyskaniu takiej instrukcji. Zaznaczam że szukałem na stronie olympusa ale nie znalazłem
    Może być link może być mailem na franek77@poczta.fm.

Jeśli nie macie instrukcji obsługi to proszę o pomoc w najpilniejszej sprawie, jak ustawić aby po zrobieniu zdjęcia pokazywało się ono na chwilę na ekranie LCD?

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów