Witam czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym obiektywem i aparatem Olympus E-PL5
czy obiektyw ten przy normalnej fotografi krajobrazów , zdjęc wakacyjnych etc. nie fotografi artystyczno-eksperymentalnej spełnia funkcje obiektywu szerokokatnego ?
Witam czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym obiektywem i aparatem Olympus E-PL5
czy obiektyw ten przy normalnej fotografi krajobrazów , zdjęc wakacyjnych etc. nie fotografi artystyczno-eksperymentalnej spełnia funkcje obiektywu szerokokatnego ?
Ajureczko to zależny od twojego gustu. Obiektyw szerokokątny to obiektyw rektilinearny, czyli korygowany. Fisheye da ci zakrzywiona perspektywę, którą teoretycznie można prostować na komputerze, jest tu nawet na forum jeden specjalista, który stworzył bardzo ciekawy program dokonujący takiej operacji. Niemniej w mojej opinii rybie oko to rybie oko i nie da się nim zastąpić szkła szerokokątnego.
Osobną kwestią jest to czy zdjęcia z rybiego oka będą Ci odpowiadać, ja osobiście bardzo lubię ten efekt. Miałem przyjemność bawić się tym 9 mm f/8.0 bardzo fajna zabawa, ale to szkło to zabawka właśnie i w mojej opinii nie nadaje się na szkło wycieczkowo-rodzinne (fotografia albumowa).
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
Myślę,że spokojnie dostarczy dużo zabawy,szczególnie podczas wakacji,jednak jeśli potrzebujesz jakiejś taniej opcji na obiektyw szerokokątny może lepiej dokupić konwerter szerokokątny Olympusa? Za małe pieniądze dostajemy całkiem fajne efekty(od ogniskowej 11mm wtedy zaczyna się kit 14-42).
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
Używam z powodzeniem tego dekielka od niedawna. Zapewniam, że daje dużo radości. Oczywiście trzeba się go nauczyć, IQ jest raczej niskie i jest pierońsko ciemny, ale uważam, że jest wart swoich pieniędzy. Aha, wkurza mnie w nim przede wszystkim przełącznik focusa, który mi się nieustannie przesuwa, przez co kilka obiecujących kadrów musiałem wyrzucić do kosza, ale generalnie polecam - gwarantuje dużo frajdy i nic nie waży.
Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje
Prostowanie jest fajne, ale nie w każdym przypadku np. ostatnia fotka. Ludziom w prawym dolnym rogu przybyło sporo kilogramów![]()
nie znam się dobrze na optyce, ale czy tego typu zniekształcenia nie pojawiają się również przy bardzo szerokich kątach w obiektywach rektilinearnych?
szafir51 tak, ale przy zdecydowanie szerszych kątach. Sigma 10-20 nawet na 10 mm zniekształcała mniej. Moim zdaniem mający wybór czy rybie oko czy korygowane szkło szerokokątne (czy tez ultraszerokokątne) do krajobrazu i na wycieczki wybrałbym to drugie. Mam dość duże porównanie pomiędzy 10-17 fish-eye i Sigmami 8-16 i 10-20 reklinarne.
Bardzo lubię rybie oko, ale to jest specyficzne szkło i korekta softowa, w mojej opinii nie daje efektów takich jak szkło korygowane. Decydując się na fish-eye trzeba wiedzieć co się robi i tyle. Załączone zdjęcie 8mm
Ostatnio edytowane przez inkoguto ; 3.07.14 o 08:38
----
moje zdjęcia
dokładnie jak piszesz, jako podstawowy obiektyw to tylko prosty - fish jest fajny jako obiektyw "efektowy".
Sigma na 10mm ma kąt widzenia 107 stopni. Dekielek ma 140 stopni. Nie wiem ile zostaje po wyprostowaniu, ale zauważ, że wcale dużo nie ucięło. Chciałem tylko pokazać, że tym kundelkiem (który nawet nie jest sygnowany przez Zuiko) da się zrobić szerokie zdjęcia z efektem rybiego oka, a nawet w pewnych warunkach da się to jakoś ładnie wyprostować.
----
moje zdjęcia