Fajna fotorelacja.
A czyściutko TAM - prawie jak w Japonii
Pozdrawiam.
Fajna fotorelacja.
A czyściutko TAM - prawie jak w Japonii
Pozdrawiam.
ja również dopiero dzisiaj tu trafiłem i cieszę się, że tak się stało. Chętnie zobaczyłbym zdjęcia z innych, mniejszych miast. Z tą egzotyką trochę racja, niby nasz sąsiad, niby blisko a jakby kierunek trochę nieznany.
Wyszomir, PAX!Według Twojej teorii Warszawa czy Kraków wtedy też polskie nie były
![]()
Oczywiście, że PAX - nie mam ochoty na żadne kłótnie, ale argument o Warszawie czy Krakowie niezbyt tu pasuje. Czym innym jest miasto zamieszkane przez ludnosć określonej narodowości, czym innym twierdza w której stacjonuje garnizon wojskowy. Dlatego uważam, że w XIX wieku miasto Brześć prawdopodobnie można uznać za polskie, ale twierdzy Brześć juz bym polską w taym okresie nie nazwał. Piszę 'prawdopodobnie' gdyż nie znam struktury narodowościowej ówczesnej ludnosci Brześcia - rodziny personelu wojskowego twierdzy zapewne mieszkały w jej okolicy i to mogło mieć wpływ na proporcje etniczne w mieście.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 20.05.15 o 21:58
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".
Jest oczywistym że w okresie międzywojennym twierdza była polska - leżała w granicach Rzeczpospolitej Polskiej i stacjonowały w niej oddziały Wojska Polskiego, w dniach 14-17 września była przez polskich żołnierzy bohatersko broniona przed Niemcami. I na pewno należy docenić to, ze Białorusini pozostawili w muzeum akcenty polskie. Zastanawiam sie tylko jak interpretują wkroczenie do wschodniej Polski Armii Czerwonej w dniu 17 września - mam obawy, że jednak zgodnie z radziecką doktryną propagandową...
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Na terenie Białorusi w Puszczy Białowieskiej można przebywać maksymalnie 72 godziny. PrzejścieGrudki znajduje się w odległości 4 km od Białowieży jest to przejście graniczne pieszo-rowerowe. Główne atrakcje po białoruskiej stronie są w Каменюкaи, prawie 20 kilometrów dalej. Tamtejszy Park Narodowy, podstawia na przejście jeden autobus dziennie. Dla rowerzystów jest trasa 4 km z Białowieży do przejścia granicznego. Po białoruskiej stronie jest już wybór rowerowych tras. W Каменюкaи znajduje się turystyczne centrum białoruskiej część Puszczy Białowieskiej (siedziba Parku, hotel, restauracja i kantor). Jedną z głównych atrakcji jest Muzeum Przyrody i Zwierzyniec.
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".
"Parking" na rowery rewelacyjny.![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()