Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: ORF z Samyang 7.5 Fisheye

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: ORF z Samyang 7.5 Fisheye

W moim Samyangu jest tak,że w sumie jak ustawię na pierścieniu ostrości nieskończoność to jednak trochę ostrość jest nie trafiona,wystarczy przesunąć troszeczkę w prawo i już jest ostrzej ,u Ciebie pewnie też tak jest,ten obiektyw tak już ma,w poprzednim moim Samyangu też tak było a i na forum ludzie skarżyli się na podobny problem.
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Ja się za bardzo nie znam, ale czemu ostrzycie na nieskończoność?

Nie lepiej np. na 1,5m? Przy tej ogniskowej (7,5) i przysłonie (f/3,5) ostrość będzie od 62cm do nieskończoności....

Prosze mnie poprawić jeśli się mylę...

W każdym razie, mniej więcej tak zrobiłem ja (z tym, że ja uzywam przysłony f/ i w moim Samyangu nie ruszałem pierścienia ostrości od lat W sumie moznaby go zaspawać
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

U mnie wszelkie próby ostrzenia na mniej niż nieskończoność kończyły się fiaskiem. Może to zależy od egzemplarza? Poza tym, on ma dość małą skalę, już nie pamiętam (nie mój obiektyw).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez WoRaS Zobacz posta
    ...

Nie lepiej np. na 1,5m? Przy tej ogniskowej (7,5) i przysłonie (f/3,5) ostrość będzie od 62cm do nieskończoności....

...
    Obawiam się, że mylisz ostrość z głębia ostrości. Klasyczna głębia mówi nam co będzie ostre na odbitce 10x15 cm i nie ma nic wspólnego z ostrością 100% powiekszenia.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Obawiam się, że mylisz ostrość z głębia ostrości. Klasyczna głębia mówi nam co będzie ostre na odbitce 10x15 cm i nie ma nic wspólnego z ostrością 100% powiekszenia.
    Tak, chodziło mi o głębię ostrości. Cóż, nie oglądam zdjęć w skali 1:1...

Metodę opisaną w moim poprzednim poście stosuję do krajobrazów, w których zwykle coś umieszczam na pierwszym planie (w odległości 1-2m). Zdjęcia oglądam na monitorze, na telewizorze (46cali) lub/i wrzucam na stronę. Zawsze wyglądają one na perfekcyjnie ostre, więc metoda chyba działa.

---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post był o 14:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    U mnie wszelkie próby ostrzenia na mniej niż nieskończoność kończyły się fiaskiem. Może to zależy od egzemplarza? Poza tym, on ma dość małą skalę, już nie pamiętam (nie mój obiektyw).
    Ja kiedyś ustawiłem ostrość "gdzieś na początku skali", przysłonę na f/8 i teraz nawet nie zawsze sprawdzam czy zdjęcie wyszło ostre Kontroluje tylko czy nie obróciłem któregoś z pierścieni przypadkowo (co czasem zdarza mi się, gdy wrzucam obiektyw do torby albo z niej wyjmuję).

Może rzeczywiscie trafił mi się dobry egzemplarz, no ale w końcu kupowałem od jednego z klubowiczów
    Pozdrawiam, Tomasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Może każdy egzemplarz trzeba wyczuć. Skoro są takie dobre - każdy ma swoją osobowość Ja korzystałam również z obiektywu jednego z klubowiczów i jestem nim zachwycona. Z tym że ostrość na nieskończoność

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Ja się za bardzo nie znam, ale czemu ostrzycie na nieskończoność?

Niespecjalnie, bo ostatni znacznik na obiektywie jest na 25 cm, a potem już nieskończoność.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Proponuję rozwinąć taśmę mierniczą lub zwijaną miarkę
    (może kilka papierowych miarek z Castoramy)
    Zrobić kilka zdjęć z różną odległością ostrzenia na pierścieniu
    i powstanie własna "mapa" znaczników.

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Niespecjalnie, bo ostatni znacznik na obiektywie jest na 25 cm, a potem już nieskończoność.
    No ale mozna stanąć z aparatem w odległości 1,5m od czegoś i wyostrzyć ręcznie używając powiększenia.
    Pozdrawiam, Tomasz

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

No ale mozna stanąć z aparatem w odległości 1,5m od czegoś i wyostrzyć ręcznie używając powiększenia.
    Chyba równie dobrze możemy na powiększeniu wyostrzyć na nieskończoność. Po co odmierzać 1,5 m?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.