Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Jaki statyw do pena? Velbon SHERPA 600R?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Odp: Jaki statyw do pena? Velbon SHERPA 600R?

Cytat Zamieszczone przez Olo73 Zobacz posta
    A do kieszeni coś takiego http://www.saturn.pl/statyw-slik-min...jKrjITjXrw_wcB zaskakująco solidny jak na te małe rozmiary.
    Ten Slik jest solidny, ale niestety ma też swoją słabą stronę - szybkozłączkę w głowicy. Po pierwsze - trzeba ją strasznie silnie dokręcać do aparatu by się nie kręciła w kółko (czasem aż się boję by gwintu nie uszkodzić), po drugie - miejsce gdzie szybkozłączka jest blokowana dźwignią głowicy dość łatwo się wyciera i powstają luzy. U mnie pierwsza taka glowica wytrzymała ok. 2 lat, teraz mam drugą (wymieniałem komplet - głowicę wraz z szybkozłączką - sama szybkozłączka kosztuje niewiele mniej niż głowica a nie byłem pewien, czy wyciera sie tylko szybkozłączka, czy również i dźwignia mocująca) i po półtora roku też juz widzę, ze niedługo będę musiał znów wymienić.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Olo73 Zobacz posta
    ale jak przesiadłem się na mikro to kupiłem coś takiego . http://fotonia.eu/kurier-gratis-hama...tyw-o_976.html i do mikro starcza bez problemu a jest mały i dość lekki po złożeniu.
    Bardzo ciekawa propozycja, byłem już bardzo zdecydowany na sherpe bo inne alternatywy miały wysoką cenę, a na hobby nie chce wydawać dużo, ale "porządny" statyw potrzebny bo mam taki "fomei" Jego stabilność można poprawić, dociążając go, najgorsze ustawienie aparatu, ustawiam pionowo i zawsze jest pod skosem, zresztą w poziomie jest identycznie.
    instagram.com/edi.sk/

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez edisk Zobacz posta
    Bardzo ciekawa propozycja, byłem już bardzo zdecydowany na sherpe bo inne alternatywy miały wysoką cenę, a na hobby nie chce wydawać dużo, ale "porządny" statyw potrzebny bo mam taki "fomei" Jego stabilność można poprawić, dociążając go, najgorsze ustawienie aparatu, ustawiam pionowo i zawsze jest pod skosem, zresztą w poziomie jest identycznie.
    Hama nie jest dobrą firmą, produkują dużo i tanio.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria

http://www.saturn.pl/statyw-slik-min...jKrjITjXrw_wcB
    Mam prawie taki sam kieszonkowy. jak ten tylko "Fomei" za 30 złotych!! (z pokrowcem). Jest o tyle lepszy, że ma głowicę 3 D z poziomicą i szybkozłączki nie trzeba w żadnym wypadku dokręcać. Pozwoliłem sobie nawet zmodernizować to to jeszcze i po wyjęciu środkowego elementu z głowiczką wkładam w trójnóg monopod i mam wyższy "ministatyw" do Pen-a lub lampy błyskowej.
    Ostatnio edytowane przez DzejPi ; 6.07.14 o 08:38

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Racja, ale czy to oznacza że nie mogą mieć "dobrych" produktów?
    Oczywiście chodzi o stosunek ceny do jakości. Bo gdy np. zastanawiamy się nad statywem za jakieś 350 zł, proponowanie dwa razy droższych jest trochę bez sensu.
    instagram.com/edi.sk/

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez edisk Zobacz posta
    Racja, ale czy to oznacza że nie mogą mieć "dobrych" produktów?
    Oczywiście chodzi o stosunek ceny do jakości. Bo gdy np. zastanawiamy się nad statywem za jakieś 350 zł, proponowanie dwa razy droższych jest trochę bez sensu.
    Rób jak chcesz Sherpa jest sprawdzonym produktem a Hama do tej pory kojarzy mi się z tandetą.

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Rób jak chcesz Sherpa jest sprawdzonym produktem a Hama do tej pory kojarzy mi się z tandetą.
    Dziękuję za cenną opinie.
    instagram.com/edi.sk/

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Z tego co wiem, Hama nic sama nie produkuje a tylko zamawia u innych firm produkty ze swoim znakiem firmowym. I z jakością ich bywa bardzo różnie - niektóre są bardzo OK, inne to tandeta.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Z tego co wiem, Hama nic sama nie produkuje a tylko zamawia u innych firm produkty ze swoim znakiem firmowym. I z jakością ich bywa bardzo różnie - niektóre są bardzo OK, inne to tandeta.
    Dobry statyw musi trochę kosztować: materiały, elementy, każda śrubka dobrej jakości - to wszystko ma swoją cenę. Nie mówię, że taka Hama nie sprawdzi się ale osobiście bałbym się wydawać 200zł na Hamę, że nie wspomnę o serwisie i ew. problemach z częściami w przyszłości.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Manfrotto 7322YSHB. Mam, polecam. Nie wiem jak z dostępnością dzisiaj, ale to śmieszny (na oko model), a działa pięknie.

Wycofany wg Cyfrowe.pl http://www.cyfrowe.pl/archiwum/apara...ro-statyw.html

Może jakiegoś bezpośredniego następcę poszukać?
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"