Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: e410 - czego mi brakuje...

  1. #1
    | OlyJedi Awatar pol189
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    493
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

    e410 - czego mi brakuje...

    Cześć!

    Chętnie założyłbym małą książkę życzeń dotyczącą zmian w sofcie Olka e410...

    1. Temperatura koloru ustawiona przy pomocy funkcji jednoprzyciskowego ustawiania balansu bieli.

    Korzystam czasem i... No właśnie pod klawiszem funkcyjnym mam przypisane inne ustawienie. Może dało by się to jakoś z menu ostawiać.. Taki automat jak pod funkcyjnym, ale w menu....

    2. AUTO ISO - w E410 (mam soft 1.2) działa tylko 100-400, choć na olypedi podają ze 100-1600 - chętnie widziałbym 100-800.

    3. Klawisz(e) funkcyjny - czy można by pod pozostałe klawisze podczepić jakieś funkcje? Te 3 pozostałe aż sie proszą...

    4. Większa swoboda doboru ISO zamiast 100,200,400,800,1600 - jakieś pośrednie...

    Poza tymi drobnostkami, aparat ma całkiem fajna ergonomie. Jak człowiek nauczy sie go trzymać do GRIP nie jest niezbędny (nawet nie cisną zaczepy do mocowania paska - z którymi tylu miało problem). Jego wielkość gabarytowa i waga sprawia, że można go swobodnie wcisnąć w każda torbę

    Ciekawi mnie jakich zmian oczekiwali by inni użytkownicy tego modelu i czy można gdzieś taka książkę marzeń i próśb podesłać do rozpatrzenia?

    pozdrawiam...

  2. #2
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.855
    Siła reputacji
    161
    Moja galeria
    Raczej nie masz na co liczyc. Za droga zabawa.

  3. #3
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Dołączył
    May 2004
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Posty
    5.345
    Siła reputacji
    169
    Moja galeria

    Re: e410 - czego mi brakuje...

    Cytat Zamieszczone przez pol189

    2. AUTO ISO - w E410 (mam soft 1.2) działa tylko 100-400, choć na olypedi podają ze 100-1600 - chętnie widziałbym 100-800.

    pozdrawiam...
    A może masz ustawione ISO LIMIT właśnie na 400? Rozumiem, że auto iso działa nie tylko z lampą? - we wcześniejszych konstrukcjach funkcja auto iso praktycznie oznaczała 100 iso - w zdjęciach bez lampy. Czy w auto iso wartości są dobierane tylko 100, 200, 400 czy również pośrednie - np. 250 itd...?
    W E-330 auto iso nie działa stąd moje pytania...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

  4. #4
    | OlyJedi Awatar pol189
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    493
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

    Re: e410 - czego mi brakuje...

    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Raczej nie masz na co liczyc. Za droga zabawa.
    a szkoda szkoda... Dodanie usprawnień z punktu 1 i 4 było by wielkim plusem, nie wspomnę o możliwości zejścia do iso 50 (niektóre modele w menu serwisowym mogły to pociągnąć).
    Punkt 3 odpuszczam, ale 2jka .... (to błąd na OLYPEDIi czy softu w e410?)

    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    A może masz ustawione ISO LIMIT właśnie na 400? Rozumiem, że auto iso działa nie tylko z lampą? - we wcześniejszych konstrukcjach funkcja auto iso praktycznie oznaczała 100 iso - w zdjęciach bez lampy. Czy w auto iso wartości są dobierane tylko 100, 200, 400 czy również pośrednie - np. 250 itd...?
    W E-330 auto iso nie działa stąd moje pytania...
    No niestety nie.. E410 nie ma takiej funkcji jak ISO LIMIT, i brak możliwości wyboru pośredniego iso (było w modelach e330, e400, e500, a niema w e410 i e510).
    AUTO ISO działa bez lampy w zakresie 100-400 (tryb A, w pozostałych chyba stoii na 100 ) z lampa hmmmm muszę posprawdzać

  5. #5
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.503
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria

    Re: e410 - czego mi brakuje...

    Cytat Zamieszczone przez pol189
    AUTO ISO działa bez lampy w zakresie 100-400 (tryb A, w pozostałych chyba stoii na 100 ) z lampa hmmmm muszę posprawdzać
    auto iso dziala zawsze, niezaleznie czy z lampa, czy bez niej. ustawia iso w zakresie 100-400 tak jak mu sie podoba (rowniez z lampa).
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  6. #6
    | OlyJedi Awatar pol189
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    493
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

    Re: e410 - czego mi brakuje...

    Cytat Zamieszczone przez epicure
    auto iso dziala zawsze, niezaleznie czy z lampa, czy bez niej. ustawia iso w zakresie 100-400 tak jak mu sie podoba (rowniez z lampa).
    To nie do końca prawda. W trybie manualnym i priorytecie migawki pomimo ustawienia AUTO, ISO domyślnie ustawia sie na 100, w pozostałych owszem 100-400.
    Niemniej jednak chodziło mi o informacje na OLYPEDI gdzie podano, ze AUTO ISO pracuje w zakresie 100-1600... Są to też wartości podane dla E510, wiec może ktoś sie wypowie - czy AUTO ISO działa faktycznie w tak szerokim zakresie(100-1600), czy tylko tak jak ja zauważyłem 100-400.

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.503
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    sprawdzilem to przed chwila. auto iso nie dziala w trybie manualnym (co jest oczywiste) i w priorytecie migawki. w pozostalych trybach dziala w zakresie 100-400 iso. nie mozna zmienic tego zakresu.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

Podobne wątki

  1. Czego słuchacie?
    By grizz in forum HydePark
    Odpowiedzi: 4009
    Ostatni post / autor: 8.10.22, 16:23
  2. Od czego zacząć?
    By majeczek78 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 25.09.09, 18:57
  3. Gdy brakuje sniegu...
    By rocco in forum HydePark
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 4.01.09, 17:08
  4. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 25.07.07, 22:58
  5. Czego używacie do RAW z E-1
    By wierzba in forum E-System
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 10.11.05, 00:03

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.