Postanowiłem się przyjrzeć bliżej czy jest sens obrabiać pliki z 16 bitowa głębią koloru skoro efekt końcowy zapisujemy do 8-bitowego pliku jpg. i taka głębia koloru jest wystarczająca dla naszego oka i monitorów.
Test, czy raczej sprawdzenie przebiegało w następujący sposób. W programie Lightroom z tego samego RAW-a (praktycznie bez jakiegoś specjalnego wywołania) wyeksportowałem dwa pliki w formacie Tif o rozmiarze 1024pix dłuższy bok. Różniły się tym, że jeden był z głębia 16bit, a drugi 8bit.
Następnie obydwa pliki poddałem takiej samej obróbce w programie Photoshop Elements, a było to:
-operacja na krzywych (lekkie podniesienie kontrastu)
-ulepsz/autokontrast (stwierdziłem, że poprzednie działanie mnie nie zadowala)
-cienie/podświetlenia (rozjaśniłem nieco cienie, przyciemniłem podświetlenie)
-barwa/nasycenie (zmniejszyłem nasycenie koloru -20)
-jasność/kontrast (jeszcze zmniejszyłem kontrast na -10)
Przy "normalnej' obróbce pewnie tak bym nie postępował. Tu miało na celu sprawdzenie czy będzie po tych operacjach różnica pomiędzy obrabianym tif-em 8 i 16 bit-owym. Obróbka nie była jakaś mocna. Powiedziałbym nawet delikatne zmiany wprowadzałem.
Po obróbce tif-a 16-bitowego zmieniłem mu tryb na 8 bit i zapisałem do jpg, 8 bit-owego z oczywistych względów zapisałem po obróbce od razu do jpg. Obydwa pliki jpg były zapisane z tym samym stopniem kompresji. Chciałbym podkreślić jeszcze raz, że na obu plikach były przeprowadzone te same operacje w tej samej kolejności.
To są efekty powyższego działania. Zasugeruję aby przyjrzeć się na niebo w obu zdjęciach i przejścia tonalne.
Sądzę, że na w miarę dobrych monitorach będzie to widoczne.
Obrabiając 8 bit. jpg-a i z bardziej mocniejszymi zmianami suwaków, podejrzewam, że negatywny wpływ na końcowy wynik jest bardziej widoczny.
Obróbka w trybie 8bit - efekt:Obróbka w trybie 16 bit - efekt:
Na pytanie wątka tytułowego każdy musi sobie sam odpowiedzieć, ja sądzę i nie jest to odosobnione zdanie, że przy większej ingerencji obróbką w zdjęcie na pewno warto robić to w trybie 16bit/kanał.