Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Adapter M42 - blokada bolca

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Adapter M42 - blokada bolca

Witam! Zakupiłem ostatnimi czasy adapter M42 i obiektywy z tym mocowaniem. Jeden z nich jednak ma przy gwincie bolec, który musi zostać wciśnięty, by przysłona reagowała na ruchy pierścieniem. Adapter jednak tej blokady mi nie umożliwia. Znacie może jakiś relatywnie bezpieczny sposób by zrobić taką blokadę własnoręcznie?

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

Odp: Adapter M42 - blokada bolca

Witaj, najprostszym (może nie najprostszym) ale rozsądnym jest zablokowanie bolca kawałkiem wkładu od długopisu lub izolacją od drutu. Ja tak zrobiłem. Jest to proces odwracalny. Nie próbuj wyrywać bolców zaklejać kropelką itp. Szkoda obiektywu i ciężko będzie potem wykorzystać go do aparatu na kliszę z pełną jego sprawnością. Poniżej masz linki jak to zrobić na przykładzie obiektywu helios. Na forum naszym też był już ten temat parę lat temu i też był tam linki do pokazanych instrukcji jak to wykonać.
    Pozdrawiam i powodzenia.
    http://alphacorner.eu/index.php/sprz...heliosie-44m-4
    http://forum.optyczne.pl/printview.php?t=6761&start=0
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Albo go wciśnij i zaklej kawałkiem np. izolacji czy innej w miarę mocnej taśmy klejącej.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kolba Zobacz posta
    najprostszym (może nie najprostszym) ale rozsądnym jest zablokowanie bolca kawałkiem wkładu od długopisu lub izolacją od drutu.
    No faktycznie - nie najprostszym :P

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Albo go wciśnij i zaklej kawałkiem np. izolacji czy innej w miarę mocnej taśmy klejącej.
    Nie mam tak wytrzymałej taśmy

Cytat Zamieszczone przez kolba Zobacz posta
    powodzenia
    Tiaa… To zdanie chyba przeoczyłem.

Zaraz po przeczytaniu postów zabrałem się do pracy i… Chyba coś popsułem. Bez większych problemów zdjąłem pierścień z gwintem i zacząłem zabawę. Życie szybko zweryfikowało moje umiejętności manualne - mózg podpowiedział - NIE DA SIĘ. I chyba faktycznie, bo dobre 15min rozkminiałem jak się za to zabrać, a jak już żarówa nad głową się zaświeciła, to okazało się, że śrubka, którą odkręciłem do niczego w sumie nie służy. W tym momencie stwierdziłem, że nie ma sensu utrudniać sobie życia i może jednak spróbuję z tą taśmą - bolec jednak zawzięcie dziurawił każdy następny, coraz to grubszy plaster.

Powoli powoli zacząłem tracić nerwy. Doczytałem w jednym z artykułów, które podesłałeś @kolba o zworkach z komputera. Lecę na złamania karku na stryszek i trzepię rzęcha za rzęchem - mam! Wkładam na długość - za wysoki, na grubość - za gruby na szerokość… - za wąski. Teraz już na dobre złapała mnie (18+) kurwica. Wziąłem ściąłem połowę na wysokość i przez środek profesjonalnie wyżłobiłem - EUREKA! położyłem wszystko koło obiektywu, żeby przygotować śrubki, słyszę zgrzyt, patrzę - pękło. Daruję już tu sobie słowa jakie memrałem wówczas pod nosem.

Postanowiłem dać sobie spokój na dziś więc zabrałem się skręcanie… Kyrie Eleison i wszyscy święci aniołowie… Ze 4 razy przestawiałem te milimetrowej grubości płytki w kształcie pierścieni, żeby te milimetrowe śrubki weszły w te zakichane milimetrowe otwory, plącząc sobie przy tym palce trzymając milimetrowej długości śrubokręcik.

Jest? Jest… Działa? Nie. Teraz po wciśnięciu bolca, przysłona zamyka się do końca, bez względu na to jak ją ustawię. Nie wiem czy coś zerwałem, pogiąłem - bez znaczenia, bo jeśli nie natchnie mnie teraz chęć ponownego męczenia się z tym dziadostwem, to sobie daruję i poszukam w okolicy jakiegoś serwisu.

Mimo wszystko dziękuję Wam za pomoc.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Jak jesteś z okolic Krakowa, to zrobię Ci to od ręki za friko
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Uhm no niestety nie jestem. Ale jeśli niczego w swojej dziurze nie znajdę, to zastanowię się nad wysłaniem go do Ciebie. Dogadamy się przez PM.
    Dzięki za ofertę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Może jak jesteś z Wawy to Ci sepi19 nie pomoże

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Może jak jesteś z Wawy to Ci sepi19 nie pomoże
    A z jakiego powodu ?

---------- Post dodany o 18:13 ---------- Poprzedni post był o 18:12 ----------

Cytat Zamieszczone przez CukierPuder Zobacz posta
    Uhm no niestety nie jestem. Ale jeśli niczego w swojej dziurze nie znajdę, to zastanowię się nad wysłaniem go do Ciebie. Dogadamy się przez PM.
    Dzięki za ofertę
    PIsz, nie ma problemu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    A z jakiego powodu ?
    Nie bierz tego do siebie to był żart

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Wolałem się upewnić