Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: Tamron 14-150

Jd
    Gość

Odp: Tamron 14-150

Czy ktoś ma obiektyw z tytułu wątku i może sie podzielić wrażeniami ?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Czy ktoś ma obiektyw z tytułu wątku i może sie podzielić wrażeniami ?
    hehehe dobry żart

naprawdę przypuszczasz że ktoś, decydując się na taki obiektyw byłby skłonny wybrać Tamrona zamiast Olympusa, zwłaszcza że jak na razie Tamron jest droższy i jak na razie wcale nie wiadomo czy jest lepszy.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Jd
    Gość

Jak juz to nie wybierał bym pomiedzy Olkiem a Tamronem ale najnowszym Panasonikiem a Tamronem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=850&add3=1212

masz na myśli ten lżejszy i z mniejszą ilością soczewek? myślisz że optycznie będzie lepszy od starszej wersji?
    ---
    "Do Zobaczenia"

Jd
    Gość

Wieść netowa niesie że lepszy. Ten starszy Panas 4.0-5.8 jest najstarszym i pierwszym długim zoomem w systemie m43 - starszym o rok od Olka 14-150.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

to ciekawe, bo ten nowy wydaje się też być tańszy...

szkoda że Optyczni nie wzięli tych zoomów na warsztat
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    szkoda że Optyczni nie wzięli tych zoomów na warsztat
    Z testem, a lepiej sensownie zrobionymi samplami, sam bym się z zapoznał. Tamron ze swoim doświadczeniem w produkcji megazoomów zapowiada się bardzo ciekawie. Swoją drogą w mikro sporo tych szkieł z przedziału 14-150, zarówno w jednym kawałku, jak i w "dual kitach" w różnych wersjach - materiał na doktorat .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ja kiedyś się dałem wkręcić w mit o idealnym obiektywie. Czyli jak robić zdjęcia to stałkami, najlepiej jasnymi.... Ale po kwietniowym obcowaniu z Olympusowym 14-150 zmieniłem zdanie - w pewnych warunkach chętnie zrezygnuję z jakości optycznej na rzecz funkcjonalności.

Nie sądzę by pomiędzy tymi czterema zoomami o dużej rozpiętości, które są dostępne dla m4/3 były duże różnice w jakości. Sample z linku WoRaS'a i owszem przyzwoite, ale dużej różnicy w stosunku do Olympusa (Panasonica nie znam) nie widzę.

Jakość wykonania pewnie też będzie podobna.

Cóż, dobrze że jest obiektyw "niezależny" w ofercie, bo właśnie mały wybór "niefirmowej" optyki jest tym czego brakuje systemowi w porównaniu do systemów lustrzankowych. Ale rewolucja to żadna (moim zdanem) nie jest.
    ---
    "Do Zobaczenia"

Jd
    Gość

Mnie nie chodzi o rewolucje ale o to który z tych czterech (jeden Olek , dwa Panasy no i ten nowy Tamron) wyraźnie wyróżnia się na plus w stosunku do pozostałych bo chce wejść w obiektyw o takich ogniskowych .
    Założyłem nawet wątek na ten temat https://forum.olympusclub.pl/threads...om-wybra%C4%87

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Mnie nie chodzi o rewolucje ale o to który z tych czterech (jeden Olek , dwa Panasy no i ten nowy Tamron) wyraźnie wyróżnia się na plus w stosunku do pozostałych bo chce wejść w obiektyw o takich ogniskowych .
    Założyłem nawet wątek na ten temat https://forum.olympusclub.pl/threads...y-zoom-wybrać
    W obecnej sytuacji, najlepiej chyba brać Olka 14-150. Podsumowując naszą wcześniejszą dyskusję:

Panas 14-140 I - dużo cięższy i większy niż pozostałe
    Tamron 14-150 - jak narazie testów nie ma, więc jego jakość, szybkość i celność AF to zagadka, ponadto za parę miesięcy pewnie cena trochę spadnie, narazie trzeba zapłacić "podatek od nowości"
    Panas 14-140 II - w części recenzji ich autorzy piszą, że lepszy jest od wersji poprzedniej i od Olka, ale te różnice chyba są niezbyt wielkie, a ten obiektyw jest droższy.
    Olek to sprawdzona konstrukcja, od dawna na rynku, większość użytkowników jest zadowolna, pomimo, że ostry jak brzytwa nie jest Wydaje mi się, że mozna go określić słowami "co najmniej przyzwoity".
    Ostatnio edytowane przez WoRaS ; 17.07.14 o 23:06
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/