Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Moje pierwsze zlecenie - proszę o pomoc.. :)

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja byłem na takiej imprezie.Młodzież była super tylko szkoda ze nie zrobili miejsca ze szklanką wody dla fotografów.Mam e-1 14-54 ,Fl-50 i 8GB w e-1 AF słabo ale dawał radę a jak miałem problemy to kręciłem sie za kamerzystą i tam gdzie zaświecił halogenem robiłem zdjecia podczas tańca.Rób zdjecia podczas poloneza-musisz wyłapac z tłumu klasę która cie wynajeła wal zdjęcia grupowe za stołami,podczas tanców lataj za kamerzystą i AF będzie ok.Pamiętaj dogadaj się z klasą kiedy będziecie robić zdjecie grupowe najlepiej jest na poczatku imprezy bo masz jeszcze widno na sali póżniej do rana będzie ciemnica.Spróbuj wyrwać kawałek ładnej sciany z napisem studniówka 2008 i zrób kazdej parze zdjęcie najlepiej w pionie.Zaczyna się polonez wiec pilnuj klasy ustaw sie gdzies z przodu zeby było widać jak tańcza i zakręcają,staraj sie zrobić każdej tańczacej parze fotkę,następnie zaczynaja sie tańce towarzystwo trzeżwe wiec zrób sobie przerwę.Po kilku tańcach jest kolacja więc poczekaj aż wszyscy zjedza i podejdz do klasy i robisz każdej parze zdjęcie przy stole najlepiej jak kobieta siedzi wtulona w chłopaka,pamiętaj tez o wychowawcy jezeli jest z klasa popros ją do zdjeć z dziewczynami będą póżniej mieli łatwiej na maturze.I teraz ekipa troche wypiła godz ok 23.00 wszyscy sie bawią,przytulają,szukaj odpowiedniego miejsca,wypatruj i wal foty dziewczyny zadzieraja suknie tez wal po majtkach,czasem tancza w szeregu i machają nogami wal foty od dołu.W czasie przerwy dziewczyny będa chciały zapozować do zdjęcia z widoczna czerwona podwiazką ,ustawiaj je po kilka na raz i zdjecia wal.Uwazaj na moment kiedy uczniowie danej klasy będa wręczać kwiaty wychowacy i dyrektorowi szkoły pilnuj tego momentu,będzie tez częsć artystyczna zrób tez kilka zdjęć.Jak wychowaca i dyrektor dostana płytkę ze zdjeciami będzie łatwiej na maturze.
    Mam nadzieję ze trochę pomogłem tym pisaniem i nikogo nie zanudziłem na smierc.
    marcin

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    biorąc pod uwagę AF w E-1, nie zazdroszczę zadania... Dziadkiem robiłem kilka ślubów i o ile przy ceremonii jakoś dawał radę, to już w ruchu była ostra sieczka i dużo zwalonych zdjęć.

zabezpiecz CF 8GB na zdjęcia, coby było z czego zrobić selekcję i częste podglądanie histogramu - co więcej można napisać. zamiast dociekać na forum idź na jakąś dyskotekę czy do pubu i sprawdź jak błądzi AF.

nastaw się na to że 3/4 zdjęć pójdzie na przemiał, a poza tym nie bój się ISO800 i śledź histogram.

do tańca niektórzy ustawiają ostrość na sztywno i domykają dziurę, ale wtedy zdjęcia wyglądają jak z kompaktu (GO)...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    E1 i 14-54 af podczas ruchu i po ciemku jest średni co nie znaczy, że się nie da. Ostrość łapiesz na jasne ubranko i czekasz na odpowiedni moment. proponuje iso400 1/60 przysłona koło 4, dyfuzor lub biała kartka i raczej szeroki kąt.