Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Moje pierwsze zlecenie - proszę o pomoc.. :)

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    To jest tak, że oni chcą maksymalnie pojechać po kosztach.. chcą tak, żeby dać im foticzki na jednej płytce, a oni tam sobie już poprzegrywają itd.. Nie chcę tez z nich dużo zedrzeć, bo mam tam kilku znajomych (to klasa z mojego LO : ))

Ktoś robił coś takiego?

A jak z tym AF? ktoś może podzielić się jakimiś doświadczeniami?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    To jest tak, że oni chcą maksymalnie pojechać po kosztach.. chcą tak, żeby dać im foticzki na jednej płytce, a oni tam sobie już poprzegrywają itd.. Nie chcę tez z nich dużo zedrzeć, bo mam tam kilku znajomych (to klasa z mojego LO : ))

Ktoś robił coś takiego?

Jeśli to Twoja pierwsza robota, to nie powinieneś się drożyć. Ja na Twoim miejscu przyjąłbym robotę nawet za darmo. Jeśli zrobisz superos foty, to będziesz miał jak znalazł do portfolio. Jest też niestety taka opcja, że foty nie będą superos - w końcu to Twoja piersza robota. Kiedy będziesz miał za...ste portfolio, wtedy walniesz grubą cenę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny

Ktoś robił coś takiego?

Jeśli to Twoja pierwsza robota, to nie powinieneś się drożyć. Ja na Twoim miejscu przyjąłbym robotę nawet za darmo. Jeśli zrobisz superos foty, to będziesz miał jak znalazł do portfolio. Jest też niestety taka opcja, że foty nie będą superos - w końcu to Twoja piersza robota. Kiedy będziesz miał za...ste portfolio, wtedy walniesz grubą cenę.
    Święte słowa
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    To jest tak, że oni chcą maksymalnie pojechać po kosztach.. chcą tak, żeby dać im foticzki na jednej płytce, a oni tam sobie już poprzegrywają
    To im wypal jako pedeefa i niech se przegrywaja.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    To, że chcą jak najtaniej, to się nie ma co dziwić

Przychylam się w dużej mierze do tego co Rafał powiedział. Parę dni temu projektowałam okładkę płyty do programu komputerowego. Pierwszy raz w życiu Takie rzeczy najlepiej robić na zasadzie "co łaska" - jest to bardzo fair w momencie, kiedy nie masz na tym polu doświadczenia. Nie to, żebym w Ciebie nie wierzyła, ale nie wiesz jakie zdjęcia wyjdą... lepiej więc ostrożnie do tego podejść
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak.. Macie rację. Wezmę jakieś minimum, coby za darmo zupełnie nie ryzykować.. A i motywacja będzie większa Zdobędę doświadczenie, będzie coś na początek portfolio.. Dobrze.

Jak z tym Dziadkowym AF? Dam radę?
    Lampa wspomaga AF, czy mi się coś zdaje? ;d

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Lampa wspomaga AF czerwonym światełkiem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kiedys studniowki byly na salach gimnastycznych... i zwykle przy zapalonych lampach na gorze (przynakmniej przy Poldku), wiec duzo swiatla. Pytanie czy to robota w lokalu czy na takiej sali

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gdybym złapał takie zlecenie to bym polazł też na to jak na pierwszą taką robotę. Jeśli bedzie tam ze 100 osób i chcą płyty to zawołaj np. 5zł za płyte ze zdjęciami przy zastrzeżeniu, że kupują kilkadziesiąt płyt i tyle . Dowiedz się ile będzie osób. podziel to przez 2 (1 plyta na pare) i tyle mają kupić.
    Oni nie muszą wiedzieć, że to pierwsza robota twoja i lepiej im nie mowić. Bo nawet jak fotki będą nie najlepsze to wiedząc, ze to twoja pierwsza robota będą marudzić więcej niż myśląc że zajmujesz się tym częściej niż raz w życiu. Musiałbyś naprawdę dać **** żeby fotki wyszły gorsze niż ludziom z małpek.
    Próby AF zrób w mieszkaniu. Żonka robi striptiz po ciemku a ty pstrykaj i sprawdź.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Teraz nie wolno w szkołach - durne przepisy BHP...

Jako, że mnie 100dniówka czeka już niedługo , się wypowiem.

3. Robił ktoś studniówkę? Wiadomo, że polonez, że program artystyczny, że jak najwięcej zdjęć z tańców, z zabawy.. że jakoś tak, żeby każdy miał 'swoje zdjęcie'.. co robi się przy takiej okazji jeszcze? Coś w szkole? Jakiś plener?
    Plenerków nie ma Za to można np. przygotowania do studniówki zrobić / próby / backstage czy to, co po niej zostało [wersja dla cierpliwych]. Polonez wiadomo, potem normalne tańczenie [ciemno :/ ale slow2 i można robić], ale i okupowanie stołów/ścian/etc. A, nie wiem, jak to ogólnie wygląda, ale u mnie jest tradycja zdjęć grupowych, więc warto być przygotowanym i na taki rodzaj zdjęć.

IMHO jeżeli w zwykłym klubie / ciemnym kącie pokoju E-1 złapie ostrość, to na studniówce też. [czy złapie, to nie wiem, D70s łapie... ale za to FL50 to też i AF Assist, więc może nie być źle].

BTW moja szkoła nigdy nie bierze profifotografa, zawsze robią uczniowie/nauczyciele - fotoamatorzy z lusterkami i wszyscy są zadowoleni Ostatnio był C350d i 50mm i bodajże kit i wyszło i tak pięknie
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.