Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Fotografia zenitem, czy światłomież selenowy jest dokładny?

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Fotografia zenitem, czy światłomież selenowy jest dokładny?

Witam, postanowiłem spróbować swoich sił w fotografii analogowej.
    Mam zenita 11 + helios 58/2, ten aparat ma światłomierz selenowy...

Kupiłem kliszę kodaka iso100, zamontowałem, zrobiłem 10 zdjęć ale jakoś mi tak coś nie pasowało że jakoś muszę ustawiać krótki czas migawki w porównaniu do tego jaki ustawiałem w Olku E-510 przy podobnych sytuacjach.

Dziś wziąłem oba aparaty i zmierzyłem światło zenitem, wyszło f4/ i 1/500 przy iso 100, gdy zmierzyłem Olympusem to samo miejsce to wyszło f4 i czas około 1/100 w zależności od wybranej metody pomiaru światła, oczywiście przy iso 100.

Czy w takim razie wszystkie 10 zdjęć z zenita które zrobiłem będą niedoświetlone?

Mam ufać światłomierzowi selenowemu czy chodzić z dwoma aparatami a jednym mierzyć światło?

Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Odp: Fotografia zenitem, czy światłomież selenowy jest dokładny?

Zenicik parę lat ma. Raczej nie ma co ufać światłomierzowi selenowemu -selen po prostu (jakby to powiedzieć) z czasem się zużywa. Inna sprawa czy kurtyny migawki (choćby jakoś) trzymają czasy. Nie trać nadziei -coś tam się z kliszy może wyciągnie, generalnie film wybacza więcej niż matryca elektroniczna
    Ostatnio edytowane przez junak20 ; 15.06.14 o 21:02

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Niestety światłomierz selenowy wymaga częstej kalibracji. Taka już jego cecha.
    Dokładność migawki i rozciągnięcie sprężyny też nie jest bez wpływu jednak jeśli nie leżała 20 lat naciągnięta to powinna trzymać w miarę czasy.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Poza tym radzieckie aparaty zwłaszcza te z przemytu nie miały powtarzalnych cech w serii aparatów. Jak się udał taki zdiełali..
    Przekonałem się o tym mając kilka różnych zenitów.. Zdarzało się nierównomierne naświetlenie kadru, różna ostrość obiektywów.. A nawet niedomykająca się tylna klapka...
    No takie ustrojstwa..
    Pierwsze np. Zenity B, czy 12 XP były w zasadzie Ok (tylko eksportowe oczywiście)
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Zanity nadają się do przyciskania papieru. Kup jakiś porządny japoński aparacik analogowy za parę złotych i ciesz się fotografowaniem. Zenity to kompletna porażka. Wiem, bo się na tym dziadostwie wychowałem. I nie mam żadnego sentymentu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

W Twoim Zenicie najwiekszym problemem jest swiatlomierz. Z czasem selen sie zuzywa i strzalka swiatlomierza wychla sie coraz mniej. Skutkuje to zlym doborem ekspozycji i przeswietleniem zdjec. Wyeliminowac mozna to noszac swiatlomierz zewnetrzny.
    Warto by bylo sprawdzic tez czy zaslaniajaca kurtyna migawki zamyka sie do konca.
    Jednak, tak jak napisal Rafal Czarny, lepiej kupic jakas japonska lustrzanke i nie bedziesz sie tak meczyl. Wystarczy 100 zl.
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Hej, no tak. Ale kalisza już rozpoczęta. Zostało 26 zdjęć.

Nie, chce jej marnować.

Czyli mam nie robić zdjęć wg. selenu tylko brać ze sobą cyfre i robić według niej?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Tak,ustawiaj wg cyfry.
    Tylko tez nie mozesz byc pewny,czy 200 ISO w cyfrze to 200 ISO na kliszy.Czesto w cyfrze nie jest to 200 tylko 175 albo 243.

Ewentualnie porownaj wskazania w kilku sytuacjach i w Zenicie podbijaj iso na ustawianiu swiatlomierza o dana wartosc.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 16.06.14 o 10:15

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Przeswietlenie nie musi byc liniowe, tzn dla niektorych warunkow oswietleniowych/jasnosci mozesz potrzebowac wprowadzac miniejsza, a dla innych wieksza korekte. W swiatlomierzach selenowych najwieksze odchylenia od poprawnego pomiaru beda na krancach zakresu. Roznica 175 albo 243 w stosunku do iso 200 to ok 1/4 EV. Ty walczysz o kilka EV. Dlatego lepiej mierz cyfra i przenos te pomiary na Zenita. Blad, ktory zrobisz bedzie pomijalny, zakladajac ze migawka w miare trzyma czasy.
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Hej, a może winą jest że na zenicie przy wyborze czułości mam po prawej asa/gost a po drugiej din.

Więc może po prostu źle ustawiłem bo myślałem że asa/gost = iso ale chyba tak nie jest.

Nie mogę znaleźć jaki odpowiednik ma iso 100 dla asa/gost albo dla din może wtedy będzie poprawnie?