Zdjęcia OK, dalej tylko nie rozumiem dlaczego stosujesz do statycznych motywów priorytet czasu, a nie np, priorytet przysłony czy nawet na auto. Ale już się o to chyba pytałem
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.12.14 o 20:36
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Na takim jarmarku światła jest niewiele, starałem się nie błyskać, Panas G5 z Olympusowym 12-50 to zestaw zupełnie bez stabilizacji, a ręce mam niespokojne, więc wolałem korzystać z kontroli czasu ekspozycji, a otwór i tak oscylował w granicach maksymalnego otwarcia. W takich warunkach może faktycznie auto było by lepsze, ale ja postawiłem na kontrolę czasu migawki.
Znam podstawowe zasady i zależności pomiędzy czasem a otworem i kojarzę relację światłoczułości do oświetlenia w jakim fotografuję. Wszak zaczynałem jeszcze ze Smieną, Czajką i Zenitem.
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Fajne zdjęcia te targowe. Bardzo przypadły mi do gustu zwłaszcza pierwsze bombki. Pozdrowionka!
Dzięki za wyjaśnienia. Teraz mniej więcej wiem dlaczego. Tak nie do końca się zgodzę co do tego otworu przysłony zbliżonym do maksymalnego. W ostatnim zdjęciu to było f9 (mogło być f 3.5), a były chyba też i takie z f11.
W priorytecie przysłony np. f5.6 zszedłbyś wtedy z iso pewnie na 800, a w przypadku innych zdjęć może i niżej.
Choć przyznam, ze G5 z iso 1600 radzi sobie bardzo dobrze. Przyglądam się bardziej temu aparacikowi z racji ewentualnego zakupu.
PS
Odnośnie jeszcze Twojego wyjaśnienia i ostatniego zdjęcia. Przy ogniskowej 12 mm (ekwiwalent dla FF 24mm) wystarczy czs 1/30s (użyłeś 1/125s) aby bez stabilizacji nie poruszyć zdjęcia. Czyli mogłoby być iso 400, a nie 1600. Podobnie w poprzednich zbyt duży "zapas" niepotrzebnie brałeś.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro