Widowiskowe są te maszyny, a jako mieszczuch ich przeznaczenia mogę się tylko domyślać. Ale co to jest ta wyrzutnia czerwonych rakiet na stronie pierwszej? Katiusza?
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
To przystawka do kombajnu umożliwiająca zbiór kukurydzy. Zboża rosną gęsto i są koszone takim urządzeniem jak np na fotce z nr 1 ( żółta duża maszyna) Natomiast kukurydza rośnie w rzędach co 70-80 cm i te czerwone "rakiety" umocowane poziomo rozdzielają rzędy i prowadzą łodygi do mechanizmu tnącego. Na czas koszenia wymienia się ten zestaw zbożowy własnie na taki "rakietowy"
Na powyższej fotce jest adapter do kukurydzy w pozycji transportowej- ostre "dzioby" są na zawiasach przechylone do tyłu.
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Dzięki Rysiek_O za objaśnienie.
Widać w życiu wiele rzeczy nie jest tym, na co początkowo wygląda.
Z ludźmi też często tak jest![]()
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
U mnie w Beskidzie to jednak tzw. "zwykłe traktory". Takich potężnych maszyn to na oczy nie widziałem, no ale na naszych stromiznach, to coś to by się wykopyrtnęło![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
maszyny robią wrażenie. na takich to przyjemność popracować. klima radio masaż tylko hostessy donoszącej driny w upalny dzień brakujepozdr
Patrząc na niektóre z tych maszyn to aż chciało by się na chwil kilka zostać rolnikiem. Mi do gustu zwłaszcza przypadł ten żółty gąsienicowy z pierwszej strony.![]()
Czas na nowy temat. Lato się zaczęło, więc naród udał się w podróż. Wybrałem się i ja, naturalnie ze swoim E-M10.
Bamberg jest jednym z nielicznych miast, którego zabytkowe Stare Miasto przetrwało bez większego szwanku burzliwy okres II wojny światowej. Najcenniejszym zabytkiem jest tu przepiękna romańsko-gotycka trójnawowa Katedra Świętych Piotra i Jerzego. Jest to jedna z siedmiu średniowiecznych katedr cesarskich (miejsce koronacji oraz mauzoleum królów niemieckich). W jej murach zobaczyć możemy wykonany przez Wita Stwosza Ołtarz Salwatora (pierwotnie znajdował się on w kościele Najświętszego Salwatora w Norymberdze), nagrobek cesarza Henryka II i jego żony Kunegundy, oraz grobowiec papieża Klemensa II. Na jednej ze ścian świątyni znajduje się słynny posąg przedstawiający Jeźdźca Bamberskiego. Jest to wykonana w XIII wieku (przez nieznanego artystę) rzeźba przedstawiająca siedzącego na koniu mężczyznę w koronie w stroju rycerskim. Uważa się, że jest to pierwszy od czasów antycznych zachowany po dziś dzień posąg konny. ( Zródło: www.navtur.pl)
Na obecną chwilę w wielu miejscach przeprowadzane są remonty i elewacje budowli zasłaniają rusztowania. Tak jest z jedną z wież katedry, więc zrezygnowałem z fotografowania bryły budowli, a na początek zapraszam do drzwi wejściowych katedry:
11
W jej wnętrzu moją uwagę zwróciły organy.
12
Nieopodal katedry znajduje się Opactwo św Michała.
13
Z racji dużego nasłonecznienia moje próby sfotografowania ołtarza Salwatora nie są zbyt udane, dla chętnych zamieszczam plik z prośbą o obróbkę.
Oltarz Wita Stwosza-7060112.orf
Sam na pewno jeszcze wrócę do Bambergu i do Katedry, mam nadzieję, że wtedy będą lepsze warunki.
Ostatnio edytowane przez Rysiek_O ; 10.07.14 o 20:22
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Nie mogłem się oprzeć: przeczytałem - "Najświętszego Saboora w Norymberdze".
...
Tak mi wyszło:
Prawy dolny róg mocno przepalony, coś się dało uratować, równocześnie delikatnie naprostowałem.
Moja sugestia, abyś w przyszłości raczej mocno niedoświetlił, bo z czerni więcej da się wyciągnąć, albo trzeba było strzelić bracketing.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||