Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Program do odrybiania :)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Czy jesteś zainteresowany którąś z poniższych propozycji?
    (Falcon = Samyang)

m43

Panas_G3_Lumix_14_F2.5_plus_PanasWideConwerter_0.7 9
    jaka może/powinna być odległość obiektywu od podłoża?
    Czy w kombinacji z każdym dostępnym body m43?

Panas_G6_Falcon_8mm_F3.5_f11_bagnet_Nikon (fish)

Sony Nex
    NEX5_Sony_E_16mm_F2.8_plus_wide_Conwerter_0.75
    jaka może/powinna być odległość obiektywu od podłoża?

NEX5_Sony_E_16mm_F2.8_plus_Fish_Conwerter_0.62_f11

NEX5_Falcon_8mm_F3.5_f11_bagnet_Nikon

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jak najbardziej, tzn. nie wszystkie kombinacje
    Profil obiektywu na szczęście nie jest zależny od body, więc wystarczy tylko jedno zdjęcie (wybór body w programie to tak naprawdę tylko wybór konkretnych wymiarów matrycy). Samyanga 8/3.5 już mam.

Rozumiem, że te wide convertery, to są firmowe modele, dedykowane do konkretnych szkieł?
    Jeśli tak, to chętnie dodam takie profile do programu (tzn. Panas 14 z wide oraz Sony 16 z wide i fishem). Jeśli chodzi o odległość od podłoża, proponuję wybrać taką, przy której szerokość kadru (mierzona od lewej do prawej krawędzi przez środek) wyniesie 2,5 do 3 metrów.
    No i przy okazji, proszę o zwrócenie uwagi na to, by aparat był dokładnie pionowo, bo bez tego zdjęcie będzie bezużyteczne. Niedawno ktoś mi podesłał zdjęcia z Samyanga 8/2.8, przy których trochę się napracował, ale niestety okazały się nieprzydatne, bo aparat był krzywo

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Konwertery są firmowe, Panasonic jest przystosowany do gwintu na filtry w rozmiarze 46.
    Konwertery Sony mają specjalne "bagnety" do mocowania na E16/2.8, nie wiem czy można je montować na inne obiektywy.
    Za chwilę wyślę Ci z Sony Fish-eye, natomiast wide Sony i Panasa muszę poprawić (odległość), a tu stół jak na złość wrócił na swoje miejsce

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Po dłuższym czasie wreszcie udało mi się ponownie zająć programem i są już oprofilowane obydwa konwertery Sony (fish i wide).

Dołożyłem też przetwarzanie wsadowe. Wreszcie można zapuścić batcha na zestawie klatek i odrybić film. Trzeba będzie chyba zrobić jakieś demo i wrzucić na youtube. Prawdę mówiąc, sam jeszcze nie wiem, czy taki "odrybiony" film np. z Samyanga 7,5 nadaje się do czegokolwiek, w szczególności do oglądania

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    ciekaw jestem efektów pracy

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Filmowanie to raczej nie moja bajka, ale udało mi się w końcu wybrać na spacer po mieście i zebrać materiał na kilka przykładów

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Nie da się ukryć, ze sprawia to wrażenie. Zaczyna sie robić całkiem prawdopodobne, że do Twojego programu dokupię sobie Ssamyanga
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Samyang jest bardzo fajny. Polecam, niekoniecznie do prostowania
    Przykłady starałem się dobrać tak, by ładnie wyglądały w projekcji cylindrycznej (także w wersji Panini, ukrytej u mnie jako opcja "Linear"). Filmy odrybione do projekcji rektilinearnej wyglądają koszmarnie, chyba że znajdzie się jakiś szczególny przypadek, np. równoległy do matrycy, długi budynek, zajmujący całe tło, a bliższe elementy sceny niezbyt duże i tylko w centrum kadru. Do tego i tak trzeba nieco przyciąć boki, że dało się oglądać

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    fajne wrażenie robi fishowy film z rozjeżdżającymi się planami przy obrocie kamery. Baczowe przetwarzanie jak najbardziej potrzebne, dało się odczuć jego brak.

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mam samyanga 7,5mm i będę pstrykał wnętrza. szukałem takiego programu, mam zamiar w najbliższych tygodnia przetestować ten program, zapowiada się nieźle.

AJT Gratuluje pomysłu i realizacji.
    (M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)