Dzięki, szczegóły dotyczące fotki poszły na pm.
Dzięki, szczegóły dotyczące fotki poszły na pm.
ajt - da się to skomplikować na linuxa?
Pisane w Lazarusie, więc teoretycznie powinno się dać bez większych niespodzianek![]()
Podziękowania dla szafir51 za fotki z rybiego dekielka. Profil wyszedł ok, wkrótce pojawi się w programie. Dla osób chętnych do oprofilowania swoich szkieł napisałem instrukcję:
http://ajotte.com/anglerfish/instrukcja.html
Wersja nieco uproszczona w stosunku do podawanej wcześniej na pw![]()
Odrybiłem kolejne zdjęcie. Kolumna Zygmunta wygląda nieco surrealistycznie, ale z bardzo szerokiego kąta tak czasami wychodzi
Jest kolejna wersja (na razie wciąż tylko demo). Dodałem Sigmę na DX i listę aparatów, która jest potrzebna właściwie tylko po to, by program znał dokładną wielkość matrycy, bo bez tego wyjdzie krzywo. Na razie głównie m4/3 i Nikony, wkrótce więcej.
Oczywiście wiele zestawień obiektyw+body ma wątpliwy sens, ale należy to traktować jako "gdyby była taka możliwość, to taki byłby efekt". W przypadku body FX program działa dwojako: jeśli rozdzielczość zdjęcia jest zgodna z którymś z cropowych trybów, uznaje że zdjęcie jest zrobione w cropie (wtedy poprawnie zinterpretuje zdjęcie w formacie np. DX). Jeśli będzie inna rozdzielczość, działa tak, jakby zdjęcie było z pełnej matrycy. Program powinien również poprawnie potraktować kwadratowe zdjęcia z Olków oraz zdjęcia w różnych formatach z DH-1 (to chyba jedyne body z matrycą multi aspect?).
Cały czas czekam na uwagi i proszę o przesyłanie zdjęć profilowych z Waszych obiektywów (instrukcja na stronie poniżej).
Oprócz rybiego oka może być też jakiś szeroki kąt o wrednej dystorsji, którą też można będzie skorygować.
Ostatnio edytowane przez ajt ; 24.06.14 o 10:11
Program świetny, działa jak marzenie. Trzymać kciuki i podziwiać efekty![]()
Trudno powiedzieć, na razie baza obiektywów jest bardzo mała (3). Cały czas czekam na obiecane przez forumowiczów zdjęcia :P
Chciałbym dołożyć jeszcze kołowe rybie oko, do tego parę opcji, no i wciąż rozmyślam nad rodzajem licencji i formą dystrybucji
Tymczasem wyślę Ci wersję do testów![]()
Ostatnio edytowane przez ajt ; 24.06.14 o 10:44
Przed chwilą zamieściłem kolejne demo (z zapisem plików do 1024 pikseli). Dodałem kilka funkcji, które są bardzo często konieczne, gdy się zobaczy odrybione zdjęcie - korekcja perspektywy, obrót, proporcje. Zrobienie tego wszystkiego od razu w programie ma tę zaletę, że jest robiona tylko jedna interpolacja zdjęcia, po złożeniu do kupy wszystkich przekształceń. Jest też możliwość korekcji dystorsji i stopnia rozciągnięcia brzegów na zdjęciach z obiektywów rektalinearnych. Ciągle nie jestem zadowolony z wyników, bo jak się dobierze parametry pod konkretne zdjęcie, to inne by się przydało nieco inaczej skorygować i tak w kółko. Do finalnej wersji coraz bliżej, ale wciąż brakuje kolejnych obiektywów,w tym kołowego rybiego oka.
Przy okazji kolejna próbka z Samyanga 7,5. Przed i po, na domyślnych ustawieniach: