Z ciekawości pytam. Jak kształtuje się R.T. np. takiego SP-350 w porównaniu do słynnej już niskiej rozpiętości E-510? Czy nowe kompakty są pod tym względem usprawniane, czy to parametr zupełnie pomijany w kompaktach?
Z ciekawości pytam. Jak kształtuje się R.T. np. takiego SP-350 w porównaniu do słynnej już niskiej rozpiętości E-510? Czy nowe kompakty są pod tym względem usprawniane, czy to parametr zupełnie pomijany w kompaktach?
w kompaktach nikt sie o to nie martwi, a sensowne pod wzgledem dynamiki obrazu kompakty skonczyly sie w roku 2005
kompakty obecne maja 1/2 lub 3/5 dynamiki lustrzanek.
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
do kompaktów trudniej znaleść tutaj zakres SP-550
http://www.optyczne.pl/41.5-Test_apa...i_matrycy.html
nooo, jak SP-550 ma dynamike prawie 8EV przy iso50, a Canon 40D "ledwo" ma 9EV, czy Nikon D200 8.2EV, to chyle czapke przed optycznymi za "rzetelny" test .....
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Hmm.. z ciekawości - jak się ma RT C5060, do dzisiejszych lustrzanek Olka?
A lustra Olka do konkurencji?
Najwieksza rozpietosc ma Dziadek, ta? Jak on ma się do dzisiejszej oferty konkurencji?
Pozdrawiam
Mnie również bardzo interesowała taka informacja, jednak nie znalazłem odpowiedzi.Zamieszczone przez Wesoły Miś
Przyjąłem za pewnik, że RT lustrzanki będzie wyższa niż w kompakcie.
Ale w związku z tym, że mam obecnie c7070 i e510 „pstryknąłem” kilka fotek dla porównania.
Zaznaczam, że są to moje subiektywne wrażenia. Otóż w jpg „prawie nie widać różnicy, cienie nieznacznie na + dla c7070, a światła na +e510. Różnica w każdym razie niewielka i wynika pewnie z różnic ekspozycji-choć ustawione były tak samo. W RAW-ach jest już inaczej o ile w cieniach (c7070) ma jeszcze informacje, to w światłach już nie. Natomiast E 510 w światłach „kryje” sporo, a w cieniach, też trochę-ale niewiele w stosunku do świateł (szum)... Tylko te kolorki i WB z c7070- żeby e510 takie miał.