Witam, mam takie pytanie, bo przeglądam flickr, przeglądam forum i jednego dnia bym chciał kupić coś, a drugiego zupełnie coś innego.
Puszka to OMD-EM10.
Na początku kupiłem go wraz z kitowym obiektywem 14-42 II, nie z tym naleśnikiem nowym.
Porobiłem trochę zdjęć i owszem ok, ale jakość zdjęć nie powala ogólnie.
Po przewertowaniu wielu stron kupiłem 45mm 1.8, poużywałem i... to jest super obiektyw. Jestem zachwycony. Zdjęcia są ostre, przy 100% crop-ie, widać każdy szczegół, zupełnie inaczej niż przy kit-cie, no ale coś za coś. Jest wąsko, jak na taką ogniskową przystało.
Przymierzam się do zakupu czegoś szerokiego.
Wpadły mi w oko:
1. M.ZUIKO 12mm 2.0 - fajny, ale drogi, bo dokładając parę stówek, można kupić 12-40 2.8 PRO, który załatwi mi cały przedział
2. M.ZUIKO 12-40 2.8 PRO - Tak jak napisałem, fajny obiektyw, ale nie wiem, czy to nie jest tak, że przy zoomie, jaki jest 12-40 to jednak zdjęcia są gorszej jakości przy 100% crop-ie ?
3. M.ZUIKO 9-18 4.0 - 5.6 - ciemno wszędzie, głucho wszędzie- czytałem i opinie są różne. Dużo osób pisze, że jakość zdjęcia nie powala, a na niej mi bardzo zależy. Za to jest szeroko.
4. Samyang 7.5mm - wiem, że to rybie oko, ale niektórzy piszą że to jeden z najostrzejszych obiektywów w m43. Wadą jak dla mnie, czyli amatora, jest brak AF. Fajna zabawa z rybim okiem, ale tu też pytanie do was, jak to jest, że czasami zdjęcia z tego obiektywu nie są zaokrąglone, a czasami są? Czytałem, że są programy, które takie zdjęcie "prostują", ale to też pogarsza jakość finalnego zdjęcia. Czy to może są po prostu crop-y ? Zaleta to kąt widzenia
Obiektyw, którego szukam, to obiektyw szerokokątny, do panoram, widoków itp.
Oczywiście świetnie by było gdyby można było nim robić normalne zdjęcia na ulicy.
Myślałem, żeby wejść tylko w stałki, ale ile można wymieniać te obiektywyzwłaszcza, że jestem amatorem i fotografię traktuję jako hobby, a kupowanie 10 obiektywów, skończy się tym, że używać będę 3
Pomożecie?![]()