Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Wątek: Odwieczne pytanie - jaki obiektyw ?

Odwieczne pytanie - jaki obiektyw ?

Witam, mam takie pytanie, bo przeglądam flickr, przeglądam forum i jednego dnia bym chciał kupić coś, a drugiego zupełnie coś innego.

Puszka to OMD-EM10.

Na początku kupiłem go wraz z kitowym obiektywem 14-42 II, nie z tym naleśnikiem nowym.
    Porobiłem trochę zdjęć i owszem ok, ale jakość zdjęć nie powala ogólnie.
    Po przewertowaniu wielu stron kupiłem 45mm 1.8, poużywałem i... to jest super obiektyw. Jestem zachwycony. Zdjęcia są ostre, przy 100% crop-ie, widać każdy szczegół, zupełnie inaczej niż przy kit-cie, no ale coś za coś. Jest wąsko, jak na taką ogniskową przystało.

Przymierzam się do zakupu czegoś szerokiego.

Wpadły mi w oko:

1. M.ZUIKO 12mm 2.0 - fajny, ale drogi, bo dokładając parę stówek, można kupić 12-40 2.8 PRO, który załatwi mi cały przedział

2. M.ZUIKO 12-40 2.8 PRO - Tak jak napisałem, fajny obiektyw, ale nie wiem, czy to nie jest tak, że przy zoomie, jaki jest 12-40 to jednak zdjęcia są gorszej jakości przy 100% crop-ie ?

3. M.ZUIKO 9-18 4.0 - 5.6 - ciemno wszędzie, głucho wszędzie - czytałem i opinie są różne. Dużo osób pisze, że jakość zdjęcia nie powala, a na niej mi bardzo zależy. Za to jest szeroko.

4. Samyang 7.5mm - wiem, że to rybie oko, ale niektórzy piszą że to jeden z najostrzejszych obiektywów w m43. Wadą jak dla mnie, czyli amatora, jest brak AF. Fajna zabawa z rybim okiem, ale tu też pytanie do was, jak to jest, że czasami zdjęcia z tego obiektywu nie są zaokrąglone, a czasami są? Czytałem, że są programy, które takie zdjęcie "prostują", ale to też pogarsza jakość finalnego zdjęcia. Czy to może są po prostu crop-y ? Zaleta to kąt widzenia

Obiektyw, którego szukam, to obiektyw szerokokątny, do panoram, widoków itp.
    Oczywiście świetnie by było gdyby można było nim robić normalne zdjęcia na ulicy.
    Myślałem, żeby wejść tylko w stałki, ale ile można wymieniać te obiektywy zwłaszcza, że jestem amatorem i fotografię traktuję jako hobby, a kupowanie 10 obiektywów, skończy się tym, że używać będę 3

Pomożecie?

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: Odwieczne pytanie - jaki obiektyw ?

12mm 2.0 ma przewagę, bo ma 2.0 i mniejszą winietę na 2.8. Tutaj się przewaga nad zoomami PRO (olek 12-40 i panas 12-35) kończy.
    Oba zoomy są na 12 ostrzejsze w centrum i na brzegu.

9-18 to faktycznie nie ta liga. Ale za to tańszy. No i ciężko porównywać przeliczeniowe 18mm i 24mm. Inny kadr, inne zachowanie.

Samyang. Ciekawe uzupełnienie 12-40. Jako jedyny UWA nie polecam. To jest obiektyw do zadań specjalnych. Miałem 1.5 roku. Zostało mi z 10 zdjęć, które chciałem zostawić sobie na dysku. Widocznie nie bardzo umiem tak szeroko myśleć.

A swoją drogą dwa pytania:

1) czym dotychczas (głównie chodzi o przeliczeniową ogniskową) robiłeś do tej pory.
    2) czego ci brakowało.

Mój kolega z pracy czasami robi fajne panoramy (raczej takie wypady rodzinne) z obiektywem 50mm pod nexem. Całkiem dobrze się to składa.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Obiektywy, które wymieniłeś, różnią się zakresem ogniskowych - dobrze by było na początek określić, czego potrzebujesz. Ale jeśli jest tak, że sam nie możesz się zdecydować, to faktycznie zoom byłby najlepszym wyjściem, tyle że 12-40 jest dość kosztowną zabawką. Ważne jest, czy potrzebujesz jasnego szkła, bo za to trzeba sporo zapłacić, a za jasne i szerokie to już w ogóle, szczególnie w m4/3. Osobiście mogę polecić rybkę, bo to bardzo fajne szkiełko, robię nim sporo zdjęć. Do "prostowania" jest wtyczka za 30 dolców, z tym że ona zmienia fotki ze sfery na walec. O brak af się nie martw, przy takiej ogniskowej wszystko od 40 cm jest ostre. Jeśli nie potrzebujesz aż tak szeroko, to można się zastanowić nad Olkiem 17/1.8 albo Panasem 20/1.7 - oba bardzo fajne i dające świetną jakość.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jeżeli robisz odbitki zdecydowanie większe niż 40x30cm to różnicę w stosunku do kita pewnie będzie widać.
    Spróbuj zrobić odbitki tego samego kadru z kita i 45/1.8 przy tej samej przysłonie. Jak różnicę będzie widać to warto myśleć o lepszym obiektywie. Jeżeli nie będzie widać, to lepiej przeznaczyć kasę na jakiś fotograficzny wyjazd
    Jak nie robisz odbitek większych niż 40x30cm i nie potrzebujesz tej działki, dwóch światła to daj sobie spokój, chyba że robisz zdjęcia po to aby oglądać cropy 100%.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    (...) nie potrzebujesz tej działki, dwóch światła to daj sobie spokój, chyba że robisz zdjęcia po to aby oglądać cropy 100%.
    Właśnie!
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Właśnie!
    Bierz 12-40 i zobacz czy potrzebujesz czegoś jeszcze szerszego.
    A 14-42 będziesz mógł wtedy oddać na allegro.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    1. M.ZUIKO 12mm 2.0 - fajny, ale drogi, bo dokładając parę stówek, można kupić 12-40 2.8 PRO, który załatwi mi cały przedział
    Ja bym wolał kupić (jeśli budżetowo) 14/2.5 Panasa.

2. M.ZUIKO 12-40 2.8 PRO - Tak jak napisałem, fajny obiektyw, ale nie wiem, czy to nie jest tak, że przy zoomie, jaki jest 12-40 to jednak zdjęcia są gorszej jakości przy 100% crop-ie ?
    Wszystko zależy od obiektywu. Głównym minusem zooma jest jego wielkość.

3. M.ZUIKO 9-18 4.0 - 5.6 - ciemno wszędzie, głucho wszędzie - czytałem i opinie są różne. Dużo osób pisze, że jakość zdjęcia nie powala, a na niej mi bardzo zależy. Za to jest szeroko.
    Ja drukowałem z G5+9-18 (ogniskowa 9mm na przysłonie ~5.6) 160x80 (kadrowane centralnie) i klienci nie narzekali.

4. Samyang 7.5mm - wiem, że to rybie oko, ale niektórzy piszą że to jeden z najostrzejszych obiektywów w m43. Wadą jak dla mnie, czyli amatora, jest brak AF. Fajna zabawa z rybim okiem, ale tu też pytanie do was, jak to jest, że czasami zdjęcia z tego obiektywu nie są zaokrąglone, a czasami są? Czytałem, że są programy, które takie zdjęcie "prostują", ale to też pogarsza jakość finalnego zdjęcia. Czy to może są po prostu crop-y ? Zaleta to kąt widzenia
    Można prostować, ale wtedy same rogi robią się słabe.

Obiektyw, którego szukam, to obiektyw szerokokątny, do panoram, widoków itp.
    Oczywiście świetnie by było gdyby można było nim robić normalne zdjęcia na ulicy.
    Myślałem, żeby wejść tylko w stałki, ale ile można wymieniać te obiektywy zwłaszcza, że jestem amatorem i fotografię traktuję jako hobby, a kupowanie 10 obiektywów, skończy się tym, że używać będę 3
    U mnie główne szkła w użyciu do 9-18, 20, 75 (czasem 45). Inne w zależności od potrzeb, ale 20 bardzo rzadko zdejmuję. Chociaż jak wyjmę 14 z torby to mogę już jej nie zdejmować.

Wg mnie kup 14, na Allegro są po ~700zł. Małe, lekkie, z E-M10 będą wyglądały jak naleśnik EZ.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    zależy też jak go pochylisz czy podniesiesz to bardziej zaokrągla

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

1. Zgoda
    2. Z testów optycznych wynika, że 12-40 nie ustępuje Olympusowym stałkom.
    3. Pooglądaj zdjęcia w galerii zrobione tym obiektywem, np. Dobasa. Do tego E-M10 ma jednak dobrą jakość na wyższych czułościach + świetną stabilizację. f/4-5.6 nie jest tu wielkim problemem.
    4. Brak AF w tak szerokim obiektywie raczej nie będzie doskwierał. Prostowanie rybiego oczka jak dla mnie mija się z celem, lepiej już wtedy 9-18 kupić.
    5. Kolega nic nie pisze o cenie i gabarytach.

podsumowując - sprzedaj 14-42 i kup 12-40. Będziesz miał ultra szeroki kąt (12mm), szeroki kąt (17mm), standard (25mm) i tele (40mm). 45/1.8 do portretu bym zachował.

Puściłem posta i odszedłem od komputera na parę godzin

Panowie, dziękuję bardzo za tyle porad w jednym miejscu.

Posprawdzałem zdjęcia i powiem szczerze, że rzadko kiedy robię je z ogniskową 14mm.

Może dlatego, że nie mam czegoś poniżej 14mm, kto wie

Podobają mi się zdjęcia tego typu:

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...93271084_o.jpg

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...99489017_o.jpg

Wiem że to nie m43, ale szeroki kąt raczej.

EXIF usunięte, więc ciężko się dowiedzieć, ale fajne fotki.

Kupując m43 zwracam uwagę, żeby to wszystko było lekkie, poręczne, kompaktowe i żeby dawało zdjęcia jak najlepszej jakości.
    Dlatego to może jakaś mania, z tym sprawdzaniem ostrości przy 100% crop-ie, ale to dobry sposób aby ocenić czy zdjęcie jest ok, czy obiektyw jest ok, czy nie jest ok. 45mm 1.8 to coś z czego jestem bardzo zadowolony. Spełnia moje oczekiwania w 100%, gdyby nie to że to 45mm , czyli ekwiwalent 90mm, czyli właśnie portret.

Kit nie spełnia moich oczekiwań, stąd też zastanawiam się co wybrać.

No i w sumie ten 12mm 2.0 jest ok, ale cena jest porównywalna do 12-40 2.8, ale znów 12-40 jest duży i ciężki.

14mm 2.5 Panasonica, jakoś mnie nie urzekł, patrzyłem na http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13349 , no i ok, ale jak to się mówi d..y nie urywa. Bardziej bym się skłaniał ku http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?l...max=none&res=3

bo to 1.4 światło, więc fajny bokeh można zapewne osiągnąć, ale to już nie szeroki kąt.

Co do Samyang, no to już rozumiem, że nie będzie problemu z AF.