Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 91

Wątek: Odwieczne pytanie - jaki obiektyw ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Odwieczne pytanie - jaki obiektyw ?

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    ...
    Myślałem, żeby wejść tylko w stałki, ale ile można wymieniać te obiektywy zwłaszcza, że jestem amatorem i fotografię traktuję jako hobby,
    ...
    Moim zdaniem (bardzo subiektywnym) jest dokładnie odwrotnie. Jako amator niczego nie musisz. Przed wyjściem z domu zastanawiasz się jakie zdjęcia chcesz zrobić, podpinasz jedną stałkę i koniec. Umknie Ci jakaś nieprzewidziana sytuacja? Trudno, a jak nie możesz z tym żyć, to noś na wszelki wypadek jakiś tani, uniwersalny zoom. To zawodowiec musi być przygotowany na każdą okoliczność, Ty nie musisz
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Moim zdaniem (bardzo subiektywnym) jest dokładnie odwrotnie. Jako amator niczego nie musisz. Przed wyjściem z domu zastanawiasz się jakie zdjęcia chcesz zrobić, podpinasz jedną stałkę i koniec. Umknie Ci jakaś nieprzewidziana sytuacja? Trudno, a jak nie możesz z tym żyć, to noś na wszelki wypadek jakiś tani, uniwersalny zoom. To zawodowiec musi być przygotowany na każdą okoliczność, Ty nie musisz
    Masz rację, ale ... jako amator, np. na wyjeździe jakimś, mogę sobie pluć później w brodę, że nie zrobiłem czegoś co chciałem zrobić

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

to może weź 17/1.8 - to odpowiednik 35mm więc szerokiego kąta. Może nie jakiś ultra szeroki, ale imho bardzo uniwersalny i zdecydowanie tańszy niż 12/2. Również nieduży, lekki i dobrze wykonany.

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    to może weź 17/1.8 - to odpowiednik 35mm więc szerokiego kąta. Może nie jakiś ultra szeroki, ale imho bardzo uniwersalny i zdecydowanie tańszy niż 12/2. Również nieduży, lekki i dobrze wykonany.
    Ktoś gdzieś pisał, że 17mm nie jest tak ostry jak 45mm.

Wiem gdzie, na ceneo

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Ktoś gdzieś pisał, że 17mm nie jest tak ostry jak 45mm.

Wiem gdzie, na ceneo
    Jest wystarczająco ostry
    Zapraszam do albumu i galerii

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Jest wystarczająco ostry
    W podpisie masz info "dwa zoomy i stałka".
    Zdradzisz swoją artylerię ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Podobają Ci się zdjęcia krajobrazowe, więc polecałbym m.ZD 9-18. Testowałem ten obiektyw, jest naprawdę dobry optycznie i równy. Światłem bym się nie przejmował, krajobrazy nie uciekają - jak będzie trzeba, to wykorzystasz stabilizację i trochę dłuższe czasy, a nocą i tak bez statywu się nie obejdziesz. Jeśli chodzi o m.ZD 12 f/2, to fajny jest, ale widzę go bardziej jako obiektyw reporterski, niż krajobrazowy - za wąski (na pewno da się nim robić widoczki, ale nie tak spektakularne, jak na 9 mm), a jasności nie wykorzystasz, bo i tak trzeba przymknąć dla uzyskania większej GO (chyba, że chcesz robić streeta, to wtedy polecam).

Portretówkę już masz, ale ona jest niestety mało uniwersalna. Przydałoby się jeszcze coś pomiędzy, a wybór masz aktualnie taki:
    - m.ZD 17 f/1,8
    - Panas 20 f/1,7
    - m.ZD 25 f/1,8

Każdy z tych obiektywów sprawdzi się jako uniwersalne narzędzie do wszystkiego, co nie jest krajobrazem ani portretem Podejrzewam, że będzie to większość Twoich zdjęć. W dodatku te obiektywy są jasne, więc nie będziesz płakał, jeśli przyjdzie Ci robić zdjęcia w ciemnicy. Kwestia tylko tego, czy preferujesz bardziej szeroki kąt, czy coś bliżej standardu.

Odradzam wynalazki typu m.ZD 12-40, nie do tego body...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Odradzam wynalazki typu m.ZD 12-40, nie do tego body...
    Możesz trochę szerzej ? Mam 12-35 .Uźywałem go do E-M5, używam aktualnie z GX7 i problemów nie widzę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Możesz trochę szerzej ? Mam 12-35 .Uźywałem go do E-M5, używam aktualnie z GX7 i problemów nie widzę.
    Po pierwsze: Panas 12-35 jest mniejszy. Po drugie: akurat mam E-M10 w ręku i nie wyobrażam sobie na dłuższą metę używania go z 12-40, chyba że z gripem. Po trzecie: Ty może problemu nie widzisz, ja może też nie, ale koledze zależy na jak najmniejszych rozmiarach, o ile dobrze zrozumiałem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

W podpisie masz info "dwa zoomy i stałka".
    Zdradzisz swoją artylerię ?
    Jasne. 17mm 1.8, 12-40 2.8, 40-150.

---------- Post dodany o 14:18 ---------- Poprzedni post był o 14:13 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Po pierwsze: Panas 12-35 jest mniejszy. Po drugie: akurat mam E-M10 w ręku i nie wyobrażam sobie na dłuższą metę używania go z 12-40, chyba że z gripem. Po trzecie: Ty może problemu nie widzisz, ja może też nie, ale koledze zależy na jak najmniejszych rozmiarach, o ile dobrze zrozumiałem.
    Używam 12-40 z e-m10. Nie jest to zestaw kieszonkowy, ale problemów z dłuższym używaniem nie mam.

Jeśli jednak priorytetem są rozmiary to pozostaje wybrać jakieś ciemniejsze szkło, może naleśnik?
    Zapraszam do albumu i galerii