Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Lampa do Olympus E-PL3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Lampa do Olympus E-PL3

Witam serdecznie. Przede wszystkim przepraszam, że watek w tym miejscu. już napisałem do administratora o przeniesienie wątku.

Poszukuję lampy błyskowej do aparatu E-PL3 gdyż wiadomo, że lampa znajdująca się w zestawie może służyć jedynie jako lampka pomocnicza i nie spełnia moich oczekiwań. Chciałbym zapytać się czy ktoś używał lampy Olympus FL-14 dedykowanej do aparatów PEN. Podczas przeglądania forum trafiłem na wątki gdzie polecane były lampy m.in. firmy Metz (np. Metz 36 AF-5). Oczywiście posiadają one zdecydowanie lepsze parametry niż FL-14 jednak nie ukrywam, że zależałoby mi na zachowaniu kompaktowych wymiarów aparatu. Aparat służy mi do robienia zdjęć amatorskich zarówno w terenie jak i w pomieszczeniach (imprezy rodzinnne itp). Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
    Ostatnio edytowane przez balboos ; 3.06.14 o 10:42 Powód: Zły dział

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Odp: Lampa do Olympus E-PL3

Jest wątek o NISSIN i40 https://forum.olympusclub.pl/threads/90291

Nowe maleństwo dla bezlustrowców.
    Polecam się

| OlyJedi Awatar markus74
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

W takim razie zdecydowanie polecam olympus fl-300 r. Względem dołączanej lampki zyskujesz większą moc, odchylany palnik i bezprzewodowe wyzwalanie, przy tym zachowując kompaktowy rozmiar.
    Ostatnio edytowane przez markus74 ; 3.06.14 o 10:19

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Też polecam FL-300R. Sam kupiłem co prawda FL-600R, ale z E-PL wygląda dość pokracznie i na pewno nie można powiedzieć żeby była kompaktowa.
    Zapraszam do albumu i galerii

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Przede wszystkim przepraszam, że watek w tym miejscu. już napisałem do administratora o przeniesienie wątku. Dziękuję za odpowiedzi.
    1. Nissin i 40 wygląda bardzo fajnie jednak cena troszkę straszy.
    2. FL-300R jest dość ciekawą propozycją tylko cena jest 2 krotnie wyższa niz FL-14. NIe zalezy mi na bezprzewodowym odchylaniu na tą chwilę (chyba, że się mylę i za chwilę okaże się, że jednak jest to fajna opcja). Faktycznie FL-300R ma większa moc tylko czy warto dołożyć 2x więcej do niej.
    Jeszcze jedno pytanie odnośnie FL-14. Czy Liczba przewodnia 20 przy ISO 200 jest wystarczająca aby zrobić przyzwoicie jasne zdjęcie w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu czy to zdecydowanie bardziej powiedzmy lampa pomocnicza?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Tak na szybko obejrzałem sobie specyfikację tej FL-14 i jeśli czegoś nie pominąłem to ona nie ma odchylanego palnika. Jeśli tak jest to IMHO daruj sobie tą lampę. Lepiej dozbierać do FL-300R. Lampa którą można błyskać tylko na wprost jest dla mnie niemalże bezużyteczna.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez balboos Zobacz posta
    Faktycznie FL-300R ma większa moc tylko czy warto dołożyć 2x więcej do niej.
    Zadałeś pytanie
    Jeszcze jedno pytanie odnośnie FL-14. Czy Liczba przewodnia 20 przy ISO 200 jest wystarczająca aby zrobić przyzwoicie jasne zdjęcie w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu czy to zdecydowanie bardziej powiedzmy lampa pomocnicza?
    I w zasadzie sam na nie odpowiedziałeś. Nikt za Ciebie tego wiedział nie będzie na pewno. Raz się uda bo pomieszczenie małe i jasne a innym razem w większym i ciemniejszym będzie za mało.
    Ja do dzisiaj używam z OM-D Metza 58 AF-1, po to kupiłem lampę z maksymalnym powerem żeby się nie martwić czy da radę. I guzik mnie obchodzi jak ona wygląda na małym body. Lampa ma działać a nie wyglądać.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuję za radę. Jestem początkujacym fotografem i nie zdawałem sobie sprawy nad istotnością odchylanego palnika w lampie. Widze, że muszę trochę zmodyfikowac swoje oczekiwania Chyba będę musiał zrezygnować z kompaktowego wyglądu na rzecz jakości późniejszych zdjęć. A poza Nissinem i40 jaka polecalibyście lampę innych producentów współpracujących z PEN-em?

---------- Post dodany o 11:24 ---------- Poprzedni post był o 11:23 ----------

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Zadałeś pytanie

I w zasadzie sam na nie odpowiedziałeś. Nikt za Ciebie tego wiedział nie będzie na pewno. Raz się uda bo pomieszczenie małe i jasne a innym razem w większym i ciemniejszym będzie za mało.
    Ja do dzisiaj używam z OM-D Metza 58 AF-1, po to kupiłem lampę z maksymalnym powerem żeby się nie martwić czy da radę. I guzik mnie obchodzi jak ona wygląda na małym body. Lampa ma działać a nie wyglądać.
    Dziekuję za odpowiedź.
    Zgadzam się z Tobą ale nawet ja na pewno nie będę wiedział w jakim pomieszczeniu będzie mi dane robić zdjęcie. Dlatego zaapelowałem do bardziej doświadczonych użytkowników, którzy mogliby z doświadczenia powiedziec mi, że jest to np. parametry tej lampy są słabe i dyskwalifikują urządzenie do zrobienia zdjęcia przy słabym oświetleniu. Jednakże z uwagi na brak odchylenego palnika odsuwam FL-14 na drugi plan.

Oczywiście, że najważniejsze jest jak lampa będzie działać jednak mi równiez zależy na tym aby nie utracić kompaktowego wyglądu bo to jeden z atutów aparatów PEN. Gdyby mi zależało tylko i wyłącznie na działaniu to zakupiłbym lustrzankę i potężna torbe na akcesoria. Dlatego tez na początku moich poszukiwań skupiłem się na lampach, które dedykowane są konkretnie do PEN-ów.

Oczywiście też mógłbym zakupić lampe z maksymalnym power-em ale też nie chodzi o to żeby kupowac sprzęt, który wykorzystam przykładowo w 50% i będzie kosztował tyle co aparat jeśli np. wystarczyłoby kupić lampę za połowę wartości aparatu i będzie ona wystarczająca do robienia amatorskich zdjęć przy słabym oświetleniu. I nie ukrywam, że czynnik finansowy równiez ma tutaj znaczenie.
    Jak np. nikt nie kupuje auta do codziennej jazdy, które ma max moc żeby się nie martwic na drodze aby mu nie zabrakło.
    Ostatnio edytowane przez balboos ; 3.06.14 o 11:33

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Moim zdaniem, jak już bierzemy się za lampę, to nie ma sensu popierdółki zastępować popierdółką.
    Ja używam FL-50R, do mojego E-P5 przypinam za pomocą szyny oraz kabla TTL (lub wyzwalanie RC). FL50 dysponuje taką mocą, że palnik mam ustawiony do tyłu i odbijam światło od ściany za mną i sufitu. Efekty są bardzo zadowalające.

---------- Post dodany o 09:32 ---------- Poprzedni post był o 09:29 ----------

... jednak mi równiez zależy na tym aby nie utracić kompaktowego wyglądu bo to jeden z atutów aparatów PEN. Gdyby mi zależało tylko i wyłącznie na działaniu to zakupiłbym lustrzankę i potężna torbe na akcesoria. Dlatego tez na początku moich poszukiwań skupiłem się na lampach, które dedykowane są konkretnie do PEN-ów.
    Kompaktowy wygląd to masz z popierdółką wbudowaną lub dodawaną do fabrycznego zestawu. Błyskanie na wprost nie załatwi problemu, szczególnie w ciemnych pomieszczeniach ...

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Zgadzam się z Tobą ale nawet ja na pewno nie będę wiedział w jakim pomieszczeniu będzie mi dane robić zdjęcie. Dlatego zaapelowałem do bardziej doświadczonych użytkowników, którzy mogliby z doświadczenia powiedziec mi, że jest to np. parametry tej lampy są słabe i dyskwalifikują urządzenie do zrobienia zdjęcia przy słabym oświetleniu. Jednakże z uwagi na brak odchylenego palnika odsuwam FL-14 na drugi plan.
    Głównym parametrem, jeżeli nie wiesz gdzie ci przyjdzie robić zdjęcia, jest liczna przewodnia, czyli power po prostu. Kup najmocniejszą na jaką cię stać. Może manualna będzie rozwiązaniem?
    The question is: What is a Mahna Mahna?