Strona 24 z 130 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1295

Wątek: Muminek na tropie...

| OlyJedi Awatar grisza34
    Mieszka w
    tarnobrzeg
    Siła reputacji
    95
    Moja galeria

Odp: Muminek na tropie...

lubie klimaty mgliste ale ta wrzutka mnie rozniosła. piekne kadry, piekny klimat- gratuluje

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Zdjęcia zapierają dech w piersi, zaskoczony jestem że tak cudnie jest w Goczałkowicach. W czasach gdy mieszkałem za granicą tzn w Poraju miałem na oku "ptasią wyspę" na zbiorniku w porajskim. Przy niskim stanie wód można było nawet prawie suchą stopą. Niestety nigdy nie robiłem tam zdjęć.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    miejsce przy ujściu Świdra do Wisły
    Wyspy Świderskie to rewelacja, ale już troszkę dalej. Polecam spływ kajakiem z Karczewa na Zawady z aparatem. Po drodze mijamy chyba najładniejszy odcinek Wisły na Mazowszu. Straszy tylko komin elektrociepłowni siekierki, ale to detal. W okolicach Bielan gdzie 20 lat mieszkałem jest na prawdę sympatycznie. Pamiętam że za małolata praktycznie przechodziliśmy tam Wisłę na drugi brzeg. Zwierzaków tam zawsze była cała masa. Trafiały się czasem nawet Łosie a dziki i sarny to był standard. Sympatyczne są też okolice Grochali Nowych za Kazuniem. Kiedyś tam kończyłem spływ Wkrą. Wisła przy wysokim stanie wody naprawdę tam płynie

https://goo.gl/maps/lJXsd

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

świetna i, śliczna ta mglista wrzuta Marcin, mam nadzieję, że to nie wszystko

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Muszę przyznać, że ta wrzutka robi wrażenie, 73 powala. Takie sceny u mnie można trafić w maju, ale wtedy świta o 5.00 - o której wyruszyliście na Goczałkowice żeby trzasnąć te fotki ? Pozdrawiam
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Ja juz swoich ptasich nie wrzucę..., bo obciach.

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Rewelacja!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Odniosę się żartobliwie do ostatniego zdania: "kto umie kosić kosą" - bo ja umiem. Dziadek mnie nauczył - kosić, klepać i ostrzyć, a potem było trochę praktyki
    U mnie kosa wisi już jako eksponat, ale jest wyklepana i naostrzona. Mnie koszenia i klepania nauczył pradziadek, do dziasiaj mam gnotek, kilka różnych babek i osełki.

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Zdjęcia zapierają dech w piersi, zaskoczony jestem że tak cudnie jest w Goczałkowicach. W czasach gdy mieszkałem za granicą tzn w Poraju miałem na oku "ptasią wyspę" na zbiorniku w porajskim. Przy niskim stanie wód można było nawet prawie suchą stopą. Niestety nigdy nie robiłem tam zdjęć.
    Czytałem o tym miejscu, akwen może nie jest tak wielki jak goczałkowicki, ale nie ma to znaczenia dla ptaków. Zbiornik Poraj z "Ptasią wyspą" i dopływami od południowej strony wygląda bardzo interesująco. Już jest na mojej liście miejsc, które należy odwiedzić. Odnośnie Goczałkowic, jest tam cudnie, to potwierdzam. Od kiku lat jestem zauroczony tym miejscem, ma ono ogromny potencjał ornitologiczny i nie tylko.

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Wyspy Świderskie to rewelacja, ale już troszkę dalej. Polecam spływ kajakiem z Karczewa na Zawady z aparatem. Po drodze mijamy chyba najładniejszy odcinek Wisły na Mazowszu. Straszy tylko komin elektrociepłowni siekierki, ale to detal. W okolicach Bielan gdzie 20 lat mieszkałem jest na prawdę sympatycznie. Pamiętam że za małolata praktycznie przechodziliśmy tam Wisłę na drugi brzeg. Zwierzaków tam zawsze była cała masa. Trafiały się czasem nawet Łosie a dziki i sarny to był standard. Sympatyczne są też okolice Grochali Nowych za Kazuniem. Kiedyś tam kończyłem spływ Wkrą. Wisła przy wysokim stanie wody naprawdę tam płynie

https://goo.gl/maps/lJXsd
    Dziękuję cissic, są to dla mnie bardzo cenne informacje.

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    świetna i, śliczna ta mglista wrzuta Marcin, mam nadzieję, że to nie wszystko
    Coś tam jeszcze będzie, ale z innego wypadu.

Cytat Zamieszczone przez piasbog Zobacz posta
    Muszę przyznać, że ta wrzutka robi wrażenie, 73 powala. Takie sceny u mnie można trafić w maju, ale wtedy świta o 5.00 - o której wyruszyliście na Goczałkowice żeby trzasnąć te fotki ? Pozdrawiam.
    Pobudka o 2.00, 3.00 ruszamy, 4.00 leżymy, to jest wersja do leżenia pod siatką, jeżeli trzeba coś budować i pompować to dobrze mieć i z godzinkę zapasu.

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Ja juz swoich ptasich nie wrzucę..., bo obciach.
    Tylk bez takich tekstów, ja z wielką przyjemnością oglądam wszystkie ptasie fotografie.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Dzękuję za komentarze

Takie akrobacje są typowe dla wielu gatunków małych ptaków, zawisają w miejscu, by zebrać pokarm lub krople wody, raniuszki raczej skaczą sprytnie po gałązkach, przynajmniej takie zachowania obserwowałem.

Upolowanie ich zimą jest moim marzeniem.

Dzisiaj w nocy wybaliśmy się z krisem70 nad Zbiornik Goczałkowicki, w tym okresie ptaków nie brakuje. Przed okresem polowań ptaki nie są jeszcze tak płochliwe. Pod osłoną nocy i mgły przedostaliśmy się na skraj turzycowiska, położyliśmy się w miejscu, gdzie gęsi i żurawie zorganizowały sobie noclegowisko.
    Leżenie w wodzie zostało nagrodzone widokiem kropiatki, a dokładnie trzech osobników tego nielicznego gatunku. Właśnie takie podmokłe turzycowiska są dla nich idealnym domem.

Pozdrawiam
    Aż trudno uwierzyć że to tylko Goczałkowice...świetne fotki Marcin
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Ciekawe ile osób dziś wie, co to jest gnotek?
    Ja się do kosy nie pchałem, ale sierp w użyciu był
    The question is, who cares?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów