piękna seria z Goczłkowic. 73 i 74 urzekają.
piękna seria z Goczłkowic. 73 i 74 urzekają.
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl
Gratuluję pięknych zdjęć i wytrwałości w leżeniu w turzycach![]()
Pozdrawiam, Ewa
--- Najlepszy aparat to ten, który akurat mam przy sobie ---
Chyba wyspy Zawadowskie to najlepsze miejsce:
https://goo.gl/maps/x8gw5
---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 15:04 ----------
Wszystkie zdjęcia są pierwszej klasy. Ptactwo pięknie pozowało. Gratuluję kadrów i wytrwałości![]()
Marcin pięknie, super wyszła ci zwłaszcza Kropiatka i Piskliwy. U mnie Kropiatka za bardzo w kontrze ,tło wyszło bialutkie![]()
Zapraszam do wątku: http://forum.olympusclub.pl/threads/...
Przyłączam się do gratulacji. Zdjęcia istotnie zacne. Wytrwałości zazdroszczę.
Dziękuję
Mgła jeśli tylko nie jest zbyt gęsta i nie utrzymuje się zbyt długo zawsze jest mile widziana. Nocą daje dodatkową osłonę, dzięki temu można się bezpieczniej skradać, zwłaszcza kiedy świeci księżyc, no i oczywiście przed i w czasie wschodu słońca daje niepowtarzalny klimat, niestety były sytuacje, kiedy mgła nie ustępowała, fotografowanie w takich warunkach staje się niemożliwe, ale tego nie jesteśmy w stanie przewidzieć, przynajmniej na Zbiorniku Goczałkowickim.
Takich miejsc jest z pewnością wiele, Wisła to przecież wyspy, wielkie łachy, starorzecza i boczne kanały, do tego skarpy, zarośla. Takie miejsca to idealne środowisko dla wielu gatunków ptaków.
Zrobienie w miarę dobrego zdjęcia wiąże się z wcześniejszym rozpoznaniem terenu, woda często zmienia swój poziom, przy tym zmieniają się warunki środowiskowe.
Najlepiej wybrać sobie jeden lub dwa gatunki i metodą obserwacji poznać zwyczaje ptaków, do tego niezbędna jest lornetka lub luneta obserwacyjna i przewodnik, oczywiście zawsze można liczyć na to, że przypadkowo uda nam się zrobić jakieś zdjęcie.
Przydaje się też poznanie podstawowych zasad kamuflażu oraz wybranie odpowiedniego miejsca, z którego będziemy fotografować, chodzi o właściwe pole widzenia, perspektywę i tło.
Jeżeli chodzi o fotografowanie ptaków, Wisła niezależnie od pory roku ma ogromny potencjał, wiosną generalnie jest najciekawiej, ale i latem mamy przeloty różnych gatunków np. siewkowatych, warto też przeglądać kolonie śmieszek, wśród mew można znaleźć inne cenne gatunki.
Jeżeli chodzi o konkretne miejsca, gdzie można "ustrzelić" jakiegoś ptaszka, to czytając różne publikacje, można się dowiedzieć na jakim terenie przeprowadzane są obserwacje ornitologiczne i właśnie tam można się wybrać na wstępne rozpoznanie.
W literaturze znalazłem kilka ciekawych miejsc: okolice rezerwatu Las Bielański, cissic już wspominał o rezerwacie Wyspy Zawadowskie, okolice Siekierek i Kępy Okrzewskiej i troszkę dalej, niedaleko Otwocka, miejsce przy ujściu Świdra do Wisły.
Leżenie w wodzie było bardzo przyjemne, do tego przenikający aromat szlamu, dla takich doznań warto wstawać o 2.00 nad ranem, a tak na serio, widok żurawi i kropiatek zrekompensował wszystkie niedogodności. Przyznam się, że to był mój pierwszy raz, kiedy woda zalała mnie w spodniobutach
.
A ja Tobie zazdroszczę widoku bezpośrednio na wschodzące słońce, następnym razem musimy zabrać kosy, by odpowiednio przygotować teren.
Pozdrawiam
Odniosę się żartobliwie do ostatniego zdania: "kto umie kosić kosą" - bo ja umiem. Dziadek mnie nauczył - kosić, klepać i ostrzyć, a potem było trochę praktyki![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jak zwykle zdjęcia rewelacyjne.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Pięknie! Przeżywam to polowanie, jakbym sam w nim ucestniczył. Serdeczne dzięki za tyle wspaniałych wrażeń![]()
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika