Strona 73 z 130 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1295

Wątek: Muminek na tropie...

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Ptaszki jak zwykle super
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria
    Czytałem ostatnio o gosciu który sześć lat polował na idealny kadr z zimorodkiem...
    Piekny pierzak...
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    Czytałem ostatnio o gosciu który sześć lat polował na idealny kadr z zimorodkiem...
    Piekny pierzak...
    Ja już 10 lat poluję a jeszcze nawet go nie zobaczyłem
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Śliczna torpeda. Bardzo bym chciał kiedyś złapać go w obiektyw. Dziś po raz drugi widziałem go nad Wisłą nieopodal kolektora. Byłem w szoku, bo w sumie to ptaszek lubiący czyste wody. Ciekawe czy jest tylko przelotem i gdzie przebywa. Za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać. Ale chętnie bym się na niego zasadził.
    Jak już go spotkałeś to połowa sukcesu.
    Miejsce z którego obserwowałeś zimorodka trzeba jeszcze kilka razy odwiedzić, najlepiej w godzinach rannych, by sprawdzić czy odwiedza je regularnie, obserwacje najlepiej wykonywać z daleka nie płosząc ptaka, oczywiście lornetka mile widziana, bo można zaobserwować gdzie usiądzie jak przelatuje z miejsca na miejsce.
    Zimorodek ma swoje ulubione łowiska i miejsca z których poluje. Jeżeli zaobserwujesz, że kilka razy się pojawił, to już prawie pewne miejsce do fotografowania.
    Teraz tylko trzeba się zastanowić, czy miejsce gdzie siada jest w odpowiedniej odległości od ewentualnej czatowni i jak wygląda nasłonecznienie tego miejsca, zawsze sprawdzam to na stronie SunCalc. Jeżeli miejsce nie odpowiada, trzeba w jego pobliżu umieścić odpowiedni patyk (konar) i ponownie przeprowadzić obserwacje (sprawdzić czy miejsce przypadło zimorodkowi do gustu), jeżeli zacznie przylatywać regularnie, to można pomyśleć o zasiadce.
    Nie trzeba budować czatowni, często wystarczy tylko gęsta siatka maskująca upiększona dekoracjami z bliskiego otoczenia.
    Kilka dni wcześniej można poskładać jakiś prowizoryczny stelaż pod siatkę, oczywiście najlepiej by było siatkę umieścić na stałe, ale często można się jej pozbyć w ten sposób.
    Po tych zabiegach wybieramy odpowiedni dzień, na miejsce przychodzimy jeszcze w osłonie nocy, ostatecznie kiedy świta, uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy na pojawienie się modela. Jeżeli ptak się wystraszy, to może już nie przylecieć tego dnia.
    W trakcie zasiadki zimorodek często odlatuje na inne łowisko, ale powraca mniej więcej po 20-30 minutach i robi tak cyklicznie.
    Jeżeli mogę coś jeszcze doradzić, to zawsze chętnie podpowiem.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Jak już go spotkałeś to połowa sukcesu.
    Miejsce z którego obserwowałeś zimorodka trzeba jeszcze kilka razy odwiedzić, najlepiej w godzinach rannych, by sprawdzić czy odwiedza je regularnie, obserwacje najlepiej wykonywać z daleka nie płosząc ptaka, oczywiście lornetka mile widziana, bo można zaobserwować gdzie usiądzie jak przelatuje z miejsca na miejsce.
    Zimorodek ma swoje ulubione łowiska i miejsca z których poluje. Jeżeli zaobserwujesz, że kilka razy się pojawił, to już prawie pewne miejsce do fotografowania.
    Teraz tylko trzeba się zastanowić, czy miejsce gdzie siada jest w odpowiedniej odległości od ewentualnej czatowni i jak wygląda nasłonecznienie tego miejsca, zawsze sprawdzam to na stronie SunCalc. Jeżeli miejsce nie odpowiada, trzeba w jego pobliżu umieścić odpowiedni patyk (konar) i ponownie przeprowadzić obserwacje (sprawdzić czy miejsce przypadło zimorodkowi do gustu), jeżeli zacznie przylatywać regularnie, to można pomyśleć o zasiadce.
    Nie trzeba budować czatowni, często wystarczy tylko gęsta siatka maskująca upiększona dekoracjami z bliskiego otoczenia.
    Kilka dni wcześniej można poskładać jakiś prowizoryczny stelaż pod siatkę, oczywiście najlepiej by było siatkę umieścić na stałe, ale często można się jej pozbyć w ten sposób.
    Po tych zabiegach wybieramy odpowiedni dzień, na miejsce przychodzimy jeszcze w osłonie nocy, ostatecznie kiedy świta, uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy na pojawienie się modela. Jeżeli ptak się wystraszy, to może już nie przylecieć tego dnia.
    W trakcie zasiadki zimorodek często odlatuje na inne łowisko, ale powraca mniej więcej po 20-30 minutach i robi tak cyklicznie.
    Pozdrawiam
    zdjęcia piękne, ale porada to już wybitna
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Bardzo dziękuję za rady. Chyba się na niego zasadzę, ale raczej tylko z lornetką. Niestety najdłuższy obiektyw jaki posiadam to 200mm na APS-C więc jest lichutko. Chyba, że zrobię zasiadkę metr od jego patola
    Jeszcze raz dzięki i pozdrówka

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    272, 280 i cała wrzuta zimorodka genialne.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Zimorodka nigdy w naturze nie widziałem, pozostaje mi więc podziwianie zdjęć. Dzięki Marcin.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Mi się zdarzyło parę razy widzieć zimorodka nad Dunajcem, a nawet kombinowałem jak go capnąć i wyuczyć żywca łowić.
    Tak jak kormorany kitajcom łowią ryby..
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Dziękuję za odwiedziny

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    Piekny pierzak...
    Jeśli wysoko stawiasz sobie poprzeczkę, to wcale mnie to nie dziwi.
    Ja nie zrobiłem jeszcze tego wymarzonego kadru zimorodka. Mam nadzieję, że w kolejnym sezonie, kiedy światła będzie już pod dostatkiem i czas pozwoli, popracuję właśnie nad tym ideałem, ale wiem, że nie będzie łatwo.

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ja już 10 lat poluję a jeszcze nawet go nie zobaczyłem
    Dużo można pisać na temat gdzie go można spotkać, bo widuję go na większości zbiorników i rzek w okolicy, zarówno tych małych jak i dużych. Trzeba tylko nauczyć się, gdzie go wypatrywać. Kiedyś też nie mogłem go zlokalizować, a teraz nie mam z tym problemu, dużo pomaga poznanie dźwięku jaki wydaje odlatując, bardzo często pierwsze udaje się go usłyszeć. W zapoznaniu się z dzwiękiem pomaga ta strona http://www.xeno-canto.org/explore?dir=0&order=xc .

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Bardzo dziękuję za rady. Chyba się na niego zasadzę, ale raczej tylko z lornetką. Niestety najdłuższy obiektyw jaki posiadam to 200mm na APS-C więc jest lichutko. Chyba, że zrobię zasiadkę metr od jego patola
    Jeszcze raz dzięki i pozdrówka
    Jeżeli masz możliwość umieścić podporę dla zimorodka w bliskiej odległości, to warto spróbować. Po tych kilku zasiadkach wiem, że powiedzmy te 2 metry do modela nie stanowią problemu, oczywiście przy zachowaniu maksimum ostrożności.

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Zimorodka nigdy w naturze nie widziałem, pozostaje mi więc podziwianie zdjęć. Dzięki Marcin.
    Cała przyjemność po mojej stronie, o podziwianiu zimorodka w naturze porozmawiamy przy najbliższej okazji.

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów