Piękna seryjka, światełko w 265 najlepsze chyba![]()
Piękna seryjka, światełko w 265 najlepsze chyba![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
265 jest ujmujące. Ptak z pierwszego planu w obramowaniu sylwetek z drugiego.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
Dziękuję za dobre słowo.
Tak... faktycznie widać podobieństwo, powinienem napisać, że tego ptaka trudno pomylić z innym gatunkiem w Polsce.
Sfotografowałem kilka gatunków ibisów, oczywiście nie w kraju, wkrótce pokażę.
Z tym obiektywem nigdy nie miałem problemu z flarami, to znaczy miałem, ale skończyły się jak wykręciłem ochronny filtr UV. Ten filtr przykręcony był od nowości i nie zdawałem sobie sprawy, że w specyficznych warunkach, właśnie robiąc zdjęcia pod słońce, może mieć wpływ na jakość zdjęć.
Jakoś tak im wyszło, dziękuję.
Na 269 i 270 super to wygląda w mieniącej się światłem wodzie. Za to układ na 265 jak na zawołanie![]()
The question is, who cares?
Zaległości sobie poodrabiałem, od gąsiorka przez wróble, sikorki, szpaki,mazurki, perkozka aż do najświeższych, miło spędzony czas. Foty super, ostatnie bardzo fajne na szarówkę jaką mam za oknami![]()
Podziwiam kadry... doskonałe! Przez chwilę poczułem jakbym tam był...
Dziękuję za odwiedziny.
W takim razie jeszcze kilka kulików i pliszka.
Kulika wielkiego coraz częściej można obserwować w kraju przez cały rok, niektóre osobniki próbują zimować. W zeszłą niedzielę byliśmy z krisem70 na obserwacjach i mogliśmy podziwiać 7 osobników. Rozległe niezamarznięte płycizny, wciąż dają im możliwość żerowania.
271.
Na zdjęciu poniżej, na pierwszym planie kulik, bardzo energicznie potrząsa dziobem w poszukiwaniu bezkręgowców, dalej w tle czapla siwa i krzyżówki.
272.
Niestety osuszanie łąk i ich zarastanie powoduje, że gatunek jest zagrożony wyginięciem.
273.
Przypadkowo udało mi się uchwycić startującego kulika, ptaki zrywają się do lotu w ułamku sekundy. W lewym górnym rogu to nie jest zabrudzenie matrycy, tylko lecąca ważka, tego ranka latało ich dosyć sporo.
274.
275.
Kilka metrów przed obiektywem usiadła pliszka siwa, te ptaki dosłownie potrafią wchodzić do obiektywu.
276.
Pozdrawiam
Bywam tu czesto.
W 271-ladnie w dziob dostal.
Ale wielki "spokój" bije z tych kadrów... tylko przyroda i Wy. Zazdroszczę.
Bardzo lubię takie zdjęcia jak pliszka z 276, cudowny klimat. 275 pięknie w locie wygląda ten kulik. Dzięki za te kolejne kilka kadrów. Cieszą oczy![]()