Strona 54 z 130 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1295

Wątek: Muminek na tropie...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Chętnie zaglądam do Twego ogródka i chyba nawet fajniej online, bo 8 zaskrońców bym spotkać nie chciała na żywo

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Ptasie foto - świetne.
    Pozdrawiam.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Bardzo mi miło, że zaglądacie.

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    ...zawsze liczę na te gatunki u siebie, ale jakoś tylko dwuczuby mnie odwiedza
    Przyjdzie czas, że i Ciebie zauszniki odwiedzą. Gniazdują już prawie w całym kraju, no może na północy jest ich troszkę mniej, ale z roku na rok stopniowo zwiększają swój zasięg. Mamy to szczęście, że w naszej okolicy są kolonie lęgowe i nawet na niewielkim stawie potrafi ich być całkiem sporo.

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    ...Co do zaskrońca to u Ciebie jego nazwa "zwyczajny" traci sens - tak pięknie podany.
    Uściskaj Migotkę.
    Ja.
    Wyściskana. Dziękuję
    Co do ilości zaskrońców, w tym roku jest ich wyjątkowo dużo, myślę, że to zasługa łagodnej zimy, no i nie mają tutaj wrogów naturalnych, czują się bezpiecznie.

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Super są, zauszniki bywają u mnie na Żabich dołach, mam nawet kilka fot robione jeszcze Canonem. Dwuczube siedzą do teraz, nawet ostatnio fociłem je ale z 40 - 150 kitowym słabo to wygląda szczególnie przy 90-250...
    Można je próbować wabić dźwiękiem, ale bardzo ostrożnie i nie przy gniazdach. Recepta na udane zdjęcia jest jedna, odpowiednia pora, odpowiednie miejsce z dobrą perspektywą, światłem, maskowaniem, plus wcześniejsza obserwacja, by poznać zachowanie ptaka i właściwie ogniskowa nie ma już takiego znaczenia. W czasie, kiedy robiłem te zdjęcia, zauszniki często pływały bardzo blisko, czyli 1 do 3 metrów przed obiektywem, wtedy 40-150 też by się sprawdził. Dużym atutem 90-250 jest jego jasność, bo często w gorszych warunkach oświetleniowych można zrobić w miarę dobre zdjęcie.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Seria z perkozami podoba się mi bardzo, żałuję, że częściowo było pod światło.
    Też tego żałuję i jeszcze perspektywa mogła być jeszcze niższa, ale będą kolejne próby w przyszłym roku o ile woda w stawach się utrzyma.

Kiedy robiłem zdjęcia zausznikom i kiedy światło było najlepsze, niestety nie chciały podpływać zbyt blisko, dopiero po trzech godzinach nabrały odwagi, ale światełko się niestety skończyło, to najlepsze oczywiście, a możliwości zmiany miejsca już niestety nie ma. Podczas zasiadki najlepsze światło jest zaraz przed i do godziny po wschodzie słońca, dodatkowo jak na niebie jest troszkę białych chmur to jest już idealnie, wtedy chmurek zabrakło.
    To było moje pierwsze podejście do tego gatunku, zasiadka trwała trochę ponad 4 godziny, w tym czasie w przeciągu 15 minut udało mi się zrobić tych kilka w miarę udanych zdjęć.
    Podczas zasiadki zdarzają się różne ciekawe sytuacje. Stojąc w wodzie, kiedy czekałem na światło i zauszniki, metr nad moją głową, na złamanej trzcinie usiadł bączek, to było niesamowite przeżycie móc oglądać tego ptaka z takiej odległości.
    Kolejna sytuacja, płynący w moją stronę bóbr, kiedy wyczuł moją obecność, odbił się od moich nóg pod wodą i odpłynął w przeciwnym kierunku, już o śpiewających nad głową trzciniakach nie wspomnę, ich śpiew z bliskiej odległości może być ciężki do zniesienia.
    Jeszcze taka mała uwaga, jak ktoś się wybierze na zasiadkę do stawu, kiedy wchodziłem do stawu woda sięgała mi do kroku, wydawało mi się, że stoję w bardzo stabilnym miejscu, po czterech godzinach byłem 30 cm głębiej, to było takie moje nowe doświadczenie.

Cytat Zamieszczone przez ronin75 Zobacz posta
    Zaskrońce są ok, jakby jeszcze nie miały tego ochronnego smrodku ...
    Właśnie ten smrodek pozwala im przeżyć u mnie w ogrodzie, bo inaczej na 100% zostałyby zjedzone przez moje psy, niestety.

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Chętnie zaglądam do Twego ogródka i chyba nawet fajniej online, bo 8 zaskrońców bym spotkać nie chciała na żywo
    Bardzo się cieszę, że tutaj zaglądasz, a za zaskrońcami też nie przepadam, jak mam być szczery.
    Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Tym razem dwa gatunki ogrodowe i jeden przypadkowy z zasiadki na stawach.

Kos stał się już w Polsce gatunkiem osiadłym. Upodobał sobie tereny miejskie, już mu się znudziły jesienne wędrówki na południe.

Samica kosa
    223.

Kolejny ptak to rudzik, uroczy pieśniarz w naszym ogrodzie, od wiosny do jesieni śpiewa bardzo miłe melodie, zwłaszcza o zachodzie słońca. On również coraz częściej zostaje w kraju na zimowanie.
    Pomiędzy samcem i samicą, nie ma specjalnych różnic w wyglądzie.

Rudzik w świetle zachodzącego słońca.
    224.

Poniżej podróżniczek - samiec, pięknie wybarwiony bagienny śpiewak, bliski krewny słowika.
    Ten gatunek pierwszy raz spotkałem przypadkowo podczas zasiadki na piskliwca. Wcześniej tylko słyszałem, że można go spotkać na tym terenie podczas przelotów, teraz okazuje się, że może gniazdować w tym miejscu.

225.

Zdjęcie zrobiłem po wschodzie słońca, niestety pojawiła się mgła i zabrakło promieni słonecznych, które mocno podkreślają jego wspaniałe ubarwienie.

226.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Super foto, ale podróżniczek - znakomity.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Bardzo lubie tutaj zagladac, zawsze jest na czym oko zawiesic
    Ogrodu to zazdroszcze szczerze

Dla mnie swiatlo na podrozniczku jest idealne, ja wlasnie lubie takiego typu, no i chyba wlasnie dlatego wybieram jako najlepsze z ostatnich tutaj zaprezentowanych a rowniez trzymajacych poziom zdjec

Gratuluje

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Rabbit
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    226
    Moja galeria
    piękne ptaszorki 225, 226 znakomite

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Ola_Olga
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    298
    Moja galeria
    Uwielbiam Twoje ptaszki.
    Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Pięknie, szczególnie dwa ostatnie
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Piękne zdjęcia, wszystkie cztery, podróżniczek w tym świetle wyszedł super, nie zawsze ciepłe światło jest najlepsze.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów