www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Możliwe że coś w tym jest. Ja zaczynam skłaniać się do "teorii", że to purpurowe zabarwienie wychodzi głównie wówczas gdy w tych cieniach brak jest w zasadzie koloru. Tak dokładniej to zbliżone do szarości, czerni. Lightroom wtedy zaczyna "głupieć". Te dotychczasowe przykłady by w zasadzie to potwierdzały.
Trochę tylko mi burzy teorie Twój .orf z kotem, bo ma tam też ciemne fragmenty
Jeszcze jeden przykład .orf z E-M10. Oryginalny .jpg tylko zmniejszony w PSE (fakt wysokie iso było ale to za bardzo nie ma zwiazku):
Wywołane z .orf. Co było zrobione. podniesiona ekspozycja o 2EV i rozjaśnienie cieni (w LR +80) aby wyglądały podobnie. Balansu bieli nie ruszałem prosto z aparatu. Odszumilem nieco obydwa.
ORF przed wywolaniem w LR4.4 przekonwertowałem do dng (Adobe DNG Converterem 8.7, jestem pewien, ze w LR 5.7 będzie to samo)
tak wygląda w OV3 (można jeszcze trochę powiększyć):
tak wygląda w LR4.4
Zwróciłbym uwagę naprzykład na obramowanie tablicy na ścianie. To co pisałem, co się dzieje, przy mocnym wyciąganiu cieni, tam gdzie powinien być kolor czarny.
Wiem, ze można to skorygować, chodziło o pokazanie różnicy na wstępie pomiędzy programami przy podobnych ustawieniach ekspozycji.
To takie moje końcowe wnioski, niekoniecznie słuszne
RAW i jpg pobrany tu
Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.02.15 o 12:14
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Matko swieta...
Ja jak czegos nie umiem to sie nie dotykam, a juz na pewno nie feruje wyrokow.
Moze inaczej, chyba juz czas na:
https://www.akademianikona.pl/kursy/...yce-fotografa/
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 17.02.15 o 13:27
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Wiem, ze się nie znam, powtarzasz się
Zabroni mi ktoś w dwu programach np. tylko podnieść ekspozycje o 2EV i porównać jak wyglądają zdjęcia (nawet ewentualnie w obydwu dodatkowo wskazać ręcznie na WB w tym samym miejscu) pod względem kolorystyki ? Dzięki za linka, nie skorzystam.
Ktoś tu czegoś nie rozumie... To nie zabawa w to, kto najlepiej obrobi fotkę, tylko jak reaguje materiał w RAWie na konkretne ruchy suwakami.
Przypominam sobie co się działo na Canon-Boardzie, gdy ktoś wspomniał o czerwonej sieczce wyłażącej z cieni. Od razu dojeżdżała go horda fanatyków, w najlepszym razie zarzucając mu brak kompetencji, a w najgorszym razie delikwent kończył z banem.
Alez miszcze testow bylekakich, przeciez wywolalem jedna przez Was wrzucona fote zgodnie z waszymi wytycznymi, i zadnej rozowej landrynki nie uswiadczylem na zdjeciu. Nic tez suwaczkami nie ruszalem jak mi sugerowal jeden z Was, co zreszta pokazalem wklejajac skrinszota.
Wiec skoro u mnie (choc kilka osob rowniez to pokazalo) moze byc OK, to znaczy, ze problem jest chyba jednak gdzie indziej...
Mnie to w sumie ni ziembi ni grzeje, bo ja nie widze problemow.
pozdro
Nastepnym razem badz na 100% pewien tego co piszesz....
Drodzy adwerszarze, moze naprawde juz czas zamiast biadolic wziasc sie za siebie i ogarnac pare tematow, moze jakis kurs jak wczesniej pisalem, moze poprawnie skalibrowac sprzet, moze wymienic na dobry?
Nie zamierzam juz brac w tej dyskusji udzialu bo to do niczego nie doprowadzi...
pozdro
Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.02.15 o 14:19