Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 122

Wątek: Kolory w Lightroom 4

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie sądzę by zmienili sterowniko do wcześniej wprowadzonych aparatów. Coś jest w ustawieniach Lightrooma, że wydobywa ten nieistniejący fiolecik...
    To bardzo ciekawe, czy ktoś to w ogóle testuje. Na zagranicznych forach są ciekawe przypadki, np. znaczny spadek wydajności LR po zaktualizowaniu wtyczki do ztcp 8.7, po przywróceniu wersji 8.6 komp dostał kopa... a istotną zmianą w wersji 8.7 jest wsparcie dla nowych instrukcji w procesorach (techniczny bełkot, przepraszam nie pamiętam).

Ciekawostką jest także, że ich ARC z tymi samymi sterownikami nie daje tego kolorystycznego cudu.
    Całe Adobe to jeden wielki cud. Zostaje stary Color Checker plus profil do zapięcia w camera calibration.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    A ja powiem szczerze wyrzuciłem tego RAW-a na zbity pysk.
    Mam na tyle umiejętności w obróbce, że coś co nie pasuje do rzeczywistości potrafię poprawić.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ...Mam na tyle umiejętności w obróbce, że coś co nie pasuje do rzeczywistości potrafię poprawić.
    Pod warunkiem, że jesteś pewny jak w rzeczywistości w tych cieniach powinno być Wcześniej sugerowałeś, że taki rdzawo-czerwonawy kolor to normalne i tak powinno być. (OV3 sprowadza te miejsca to do czerni, odcieni szarości.) Mam na myśli gdyby taki, podobny, RAW był np. w popRAWce (sam nie robiłeś). Dobra już kończę
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Patrzyłeś, czytałeś, post #93. (Tablica z zegarem, podwozie pociągu.)
    Odróżniasz ACR od ARC?

Z różnicy wyglądu wnoszę, że to cudowne odzyskiwanie w światłach na tym silnie niedoświetlonym fragmencie zdjęcia dało kolorystyczne cuda, dopisało jak umialo wykastrowane niedoświetleniem informacje o kolorze...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 18.02.15 o 15:38
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Odróżniasz ACR od ARC?
    Nie. Podpowiesz coś, google za bardzo nie chce, jakiś link. Chętnie się dowiem czegoś nowego.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Nie. Podpowiesz coś, google za bardzo nie chce, jakiś link. Chętnie się dowiem czegoś nowego.
    Znasz
    Adobe camera raw i adobe raw converter. Wykorzystanie tych samych zawartych w nich sterowników do dekodowania sygnału z RAW w wersjach Lr4 i PS 6 daje cuda w wyglądzie tego obrazka. To samo zdjęcie wywoływane w innym sofcie z wykorzystaniem tych samych sterowników poprzez ARC lub sterowników producentów niezależnych np. DxO takich cudów nie daje.
    Przetestowany zatem został soft Adobe. Może ktoś znajdzie co powyłączać w tych programach lub inaczej wstępnie poustawiać by pozbyć się tych przerysowań kolorystycznych.
    Mały (Olek) ma po prostu gorzej...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 18.02.15 o 15:54
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Znasz
    Adobe camera raw i adobe raw converter. Wykorzystanie tych samych zawartych w nich sterowników do dekodowania sygnału z RAW w wersjach Lr4 i PS 6 daje cuda w wyglądzie tego obrazka. To samo zdjęcie wywoływane w innym sofcie z wykorzystaniem tych samych sterowników poprzez ARC lub sterowników producentów niezależnych np. DxO takich cudów nie daje.
    Przetestowany zatem został soft Adobe. Może ktoś znajdzie co powyłączać w tych programach lub inaczej wstępnie poustawiać by pozbyć się tych przerysowań kolorystycznych.
    Mały (Olek) ma po prostu gorzej...
    Dzięki za wyjaśnienie. Akurat z skrótem ARC do Adobe DNG Convertera, (ten program masz na myśli oczywiście) się nie spotkałem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Przyhamujcie z wycieczkami osobistymi.
    Trzymajcie się meritum proszę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Podejrzewam, że soft Olka dobrze "wie", na czym polega problem i nie umożliwia tak dalekiej ingerencji w cienie, jak LR. Pilnuje przy tym, aby poziom czerni był odpowiednio wysoki. Tak było kiedyś z E-30.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Podejrzewam, że soft Olka dobrze "wie", na czym polega problem i nie umożliwia tak dalekiej ingerencji w cienie, jak LR. Pilnuje przy tym, aby poziom czerni był odpowiednio wysoki. Tak było kiedyś z E-30.
    Możliwe, że tak jest, tylko zatem dlaczego te same sterowniki w dwóch programach Adobe zajmujących się w zasadzie tym samym zachowują się inaczej?
    Przecież adobe dostaje je od producentów aparatów. Gdzieś musi być jakiś myk w ustawieniach Lr i ACR dla innych dobry dla tego Olka taki sobie. Sądzę, że powiązany ze zmianami w wywoływaniu jakie nastąpiły w ostatnich wersjach programów Adobe.

Prawdopodobnie to co dobre dla Nikona czy Canona niekoniecznie jest kompatybilne z oprogramowaniem podobnych lub tych samych w zasadzie matryc przez Olympusa czy innych od Fuji. Z tym, że nadreprezentacja zieleni u Fuji ma mocne podstawy sprzętowe...