Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 122

Wątek: Kolory w Lightroom 4

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Podejrzewam, że soft Olka dobrze "wie", na czym polega problem i nie umożliwia tak dalekiej ingerencji w cienie, jak LR. Pilnuje przy tym, aby poziom czerni był odpowiednio wysoki. Tak było kiedyś z E-30.
    Tu tak do końca się z Tobą nie zgodzę. Co prawda Ekspozycja w OV3 jest tylko do +2EV ale jest jeszcze Kontrola świateł i cieni oraz Krzywa tonalna. Jak użyje się tych trzech opcji jednoczesnie to naprawdę można te cienie mocno wyciągnąć i nic tam nie wyłazi (kolorystycznie) podobnego. Inna sprawa to wygląd obrazka, taki całkiem bez kontrastowy się wtedy robi.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.02.15 o 19:04
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Fuji od początku ma mniejsze lub większe problemy z Adobe, po części na własne życzenie, bo wybrało sobie nietypowy układ filtrów. Jeśli chodzi o zieleń, to jest do skorygowania jednym suwakiem, ale skąd się bierze i czy to wina matrycy, czy softu, to nie wiem. Musiałbym mieć jakiś materiał wzorcowy z jeszcze innego aparatu, który nie ma tego typu problemów, aby użyć go jako punkt odniesienia. Mam jednak obawy, czy taki aparat się znajdzie. Ustawienia są tak ekstremalne, że spodziewałbym się syfu w cieniach we wszystkim poniżej najlepszych pełnoklatkowych matryc.

A co do Olka, to nie wiem, co DNG Converter robi z plikiem. Adobe dostaje specyfikację matrycy od producenta, ale dużo też dodaje od siebie, żeby obraz wyglądał tak, żeby był ACR-owy. W niektórych przypadkach potrafią jednak przeholować z tymi dodatkami.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ... Jeśli chodzi o zieleń, to jest do skorygowania jednym suwakiem, ale skąd się bierze i czy to wina matrycy, czy softu, to nie wiem. ...
    A nie możesz tego samego RAW-a wywołać w sofcie firmowym od Fuji? Chyba by się wtedy wyjaśniło, bo o tym zielonym piszesz jak rozumiem, że pojawia sie w LR.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Soft od Fuji to koszmar. Aż mnie przeszły dreszcze, gdy o nim wspomniałeś Może się odważę na jego instalację i pogrzebię w nim trochę, ale muszę się do tego przygotować psychicznie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Soft od Fuji to koszmar. Aż mnie przeszły dreszcze, gdy o nim wspomniałeś Może się odważę na jego instalację i pogrzebię w nim trochę, ale muszę się do tego przygotować psychicznie
    oj, tak, tak! to jakieś nie wiadomo co, trudne w obsłudze i jakby zupełnie nie od Fuji

ech, żeby to Fuji chciało tak jak Olympus udostępnić własną wywoływarkę - symulującą pracę wywoływarki z aparatu
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ech, żeby to Fuji chciało tak jak Olympus udostępnić własną wywoływarkę - symulującą pracę wywoływarki z aparatu
    Własnej chyba nie wypuści, ale nowa wersja dotychczasowego softu (na bazie SilkyPix) ma wkrótce mieć wszystkie fujikowskie symulacje filmu. Albo już jest do pobrania, albo będzie jakoś na dniach.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Rozumiem. Tak tylko pomyślałem, że skoro ta matryca od Fuji (jak wspominałeś) ma nietypowy układ filtrów to można by spróbować softu od producenta i na tej podstawie jakieś tam wnioski wysnuć. Sam do panasa mam oryginalny soft: SILKYPIX Developer Studio 3.0 SE (tego do Fuji nie znam). Da się w tym wywoływać zdjęcia (mz. lepsza wołarka od OV3) ale też wolę o wiele bardziej LR

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    SILKYPIX Developer Studio 3.0 SE (tego do Fuji nie znam). Da się w tym wywoływać zdjęcia (mz. lepsza wołarka od OV3)
    Masz rację. A nawet więcej. Jest świetna. Tylko interfejs azjatycki, wymaga oswojenia się z nim.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Właśnie ukazała się aktualizacja OV w wersji 1.4.2, dodająca wsparcie dla EM5/2.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Hej pytanie. Wczytuję do LR 5.7 fotki z EM1, przez sekundę mam ładne nasycenie, takie jak na jpgu, natomiast jak się fota wczyta, to robi się taka bardziej sprana. Profile mam tylko Adobe Standard, Camera Natural, Vivid, Muted i Portrait. Żaden nie jest taki, jak fotka na wejściu. Da się jakoś to przestawić? Inny problem mam taki, że jak obrobię fotę i zapiszę na dysku (zapisuję w sRGB), to po wrzuceniu jej do sieci robi się taka spłowiała. Natomiast jak zapiszę z sieci na dysk i otworzę w Irfanie, to ponownie jest taka, jaka być powinna.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska