Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Monte Cassino - zdobyte

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Monte Cassino - zdobyte

Witajcie,
    wreszcie się ogarnąłem i mogę zająć się fotografiami...

Chciałbym przestawić krótki reportaż z ciekawej imprezy biegowej oficjalnie nazwanej: "Biegiem na Monte Cassino", odbywającej się dnia 17 maja 2014 roku a zorganizowanej z okazji okrągłej, siedemdziesiątej rocznicy bitwy o Monte Cassino. W starciu tym zginęło ponad tysiąc żołnierzy 2. Korpusu Polskiego dowodzonego przez gen. Władysława Andersa; natomiast idea biegu, to uczczenie pamięci poległych.

Pierwsze fotki. Klasztor benedyktyński widziany z miasteczka Cassino. Meta biegu znajduje się na górze...

1
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	m_cassino-1.jpg
Wyświetleń:	308
Rozmiar:	186,8 KB
ID:	118949

2

Nazwa:	m_cassino-3.jpg
Wyświetleń:	289
Rozmiar:	252,5 KB
ID:	118950

Zdjęcie nr 2 - krzątanina na kilka godzin przed startem. Plac Labriola.

Nie będę zbytnio przynudzał o aspektach czysto biegowych, postaram się pokazać najciekawsze i najlepiej oddające atmosferę imprezy fotki. Przy okazji, w dalszej części spróbuję też napisać kilka słów o chrzcie bojowym mojego omd e-m10 - obserwacje mam ciekawe, bo i warunki pola walki zastaliśmy iście ekstremalne.

Wszystkie zdjęcia to jpg-i opracowane w Lightroomie 4.1. Obiektyw: 14-42 IIR.
    PENTAX

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Monte Cassino - zdobyte

zapowiada się ciekawie, takiego wątku chyba jeszcze tu nie było
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

urzyszkodnik
    Gość

Chętnie zobaczę to miejsce

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Ty bieginj a ja poogladam.....

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

No to biegniem.

Teraz "strit", czyli Corso della Repubblica w Cassino. Ruch uliczny już wstrzymany. Gdzieniegdzie przemykają pierwsze grupki biegaczy odzianych w przepisowe czerwone tzw. "techniczne" koszulki.

3

Nazwa:	m_cassino-10.jpg
Wyświetleń:	244
Rozmiar:	786,5 KB
ID:	119018

A poniżej klubo-kawiarnia oraz kino-teatr w jednym, czyli po naszemu dom kultury. W Teatro Cinema Manzoni należało odebrać "pakiet startowy": czerwoną koszulkę z numerem, a także - tu ciekawostka - butelkę wina z okolicznościową etykietą.

4

Nazwa:	m_cassino-5.jpg
Wyświetleń:	251
Rozmiar:	720,0 KB
ID:	119022
    PENTAX

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

wino podobno dobrze wpływa na krew a ukrwienie mięśni to chyba podstawa przy dużym wysiłku
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Niskoprocentowe winko tam zawsze i bez pytania wjeżdża na stół. Prawdą jest, że byłem nim nasączony. No i ukrwiony odpowiednio.

To teraz "piękne" włoskie niebo. Deszcz już czuło się w powietrzu. Każdy niepewnie zerkał w górę, już nawet nie na klasztor, tylko na ciężkie, stalowe chmury. Założyć jakiś ortalionik, czy nie?

5

Nazwa:	m_cassino-7.jpg
Wyświetleń:	212
Rozmiar:	171,5 KB
ID:	119407

6

Nazwa:	m_cassino-6.jpg
Wyświetleń:	211
Rozmiar:	169,9 KB
ID:	119408

Ja do deszczu jestem przyzwyczajony, ale co z moją nową zabaweczką fotograficzną? W sumie aż tak bardzo się nie przejmowałem, gdy zaczęło kropić. OMD E-M10 spokojnie pracował - dawałem aparat przypadkowym osobom, które strzelały fotki dotykając ekraniku, "Ale fajne! To w tym aparacie tak można?" - słyszałem. Dzięki ficzerowi znanemu z komórek ludzie natrzaskali mi mnóstwo fotek: krzywych, prostych, pociętych, lepszych, gorszych... Ważne, że było łatwo i pociesznie.

7

Nazwa:	m_cassino-8.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	208,3 KB
ID:	119415

Powyżej miejscowa orkiestra młodzieżowa, stojąca przed linią startu. Odegrano hymny polski i włoski. Muzycy nie mieli okazji do dalszych popisów, bowiem z niebios runęła ściana deszczu. Zniknęli znacznie szybciej, niż się pojawili.

Ja nawet rozgrzewki nie zacząłem, a już w butach woda mi chlupała. Aparat został dosłownie zalany. Równie dobrze mogłem go wsadzić pod kran z wodą (nie próbujcie jednak tego w domu). Ale o dziwo - działał dalej i nawet robił zdjęcia. Po kliku chwilach niestety czujnik zbliżeniowy zaczął wariować i aparat co chwila sam przełączał się między telewizorkiem a wizjerem. Ekran dotykowy przestał działać, w ogóle nie reagować na moje subtelne dotyki. Nie sprawdzałem ostatecznej granicy wytrzymałości aparaciku i schowałem go do (i tak przemoczonego) plecaka.
    PENTAX

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

I już meta. Tu dopiero, na samym szczycie ulewa zelżała. Natomiast e-m10 wyciągnięty z plecaka działał niewzruszenie.

8

Nazwa:	m_cassino-11.jpg
Wyświetleń:	217
Rozmiar:	775,4 KB
ID:	120752

Na górze panował ścisk i tłok. Na biegaczy czekała woda (nareszcie butelkowana, nie deszczówka...) i poczęstunek w postaci jabłuszka. No, i to co najważniejsze dla każdego biegacza - pamiątkowe medale, rozdawane przez dzielnych harcerzy każdemu kto zdołał przebiec linię mety.

9

Nazwa:	m_cassino-12.jpg
Wyświetleń:	205
Rozmiar:	762,0 KB
ID:	120753

Poniżej widoczek "od zaplecza". Większość niewielkiej przestrzeni została zamieniona w parking dla autokarów, wozów transmisyjnych, karetek i wozów policji. Ciekawostką była prośba gospodarzy wzgórza, aby na wzgląd miejsca (klasztor i leżący nieopodal cmentarz żołnierzy polskich) poniechać przebierania się pod zabudowaniami opactwa. Wiele grup biegowych zatem ruszyło sobie biegusiem w powrotną drogę do kwater w Cassino, tym razem z górki.

10

Nazwa:	m_cassino-13.jpg
Wyświetleń:	186
Rozmiar:	890,5 KB
ID:	120754
    PENTAX

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Dzięki za relację z wydarzenia. Biegać i równocześnie myśleć o fotografowaniu to jest coś!
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Dziś wrzuta finałowa; poniżej zbliżenie na fetysze każdego biegacza:

11

Nazwa:	m_cassino-15.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	216,3 KB
ID:	122027

A tu Cassino wieczorową porą. Rozdanie nagród dla najlepszych Marokańczyków, biegających komandosów i innych plutonów szturmowych. Scena została postawiona z okazji Giro d'Italia, ale nic nie stało na przeszkodzie, by wykorzystać ją i do imprezy biegowej.

12

Nazwa:	m_cassino-14.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	171,3 KB
ID:	122028

Na koniec exclusive dla klubowiczów zerkających do wątku. Panie z informacji turystycznej (czy czego tam...), rozdające włoskie uśmiechy do kamer, obiektywów, smartfonów i tabletów:

13

Nazwa:	m_cassino-9.jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	140,0 KB
ID:	122029
    PENTAX

Uprawnienia umieszczania postów