Dzięki Panowie, jak to mawiał mój dziadek : to proste przecież, tylko trzeba wiedzieć jak !![]()
Dzięki Panowie, jak to mawiał mój dziadek : to proste przecież, tylko trzeba wiedzieć jak !![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Jest na forum jakiś spec od RawTherapee4..?
Pytanko dotyczy narzędzia kadrowanie w tym programie. Po wybraniu kadru do przycięcia, co należy później wykonać aby w programie został tylko fragment wybrany zaznaczeniem ?
Enter nie działa, przycisk z prawej /Wybierz kadr/ także, przejście do innego narzędzia też nic nie zmienia. Chciałbym aby zostało w oknie programu tylko zaznaczone kadrowanie. Na jakimś filmiku w starszej wersji RawTherapee widziałem, że można. Ktoś podpowie, pewnie błahostka ale coś mało intuicyjne...Plusik (jak system pozwoli) czeka
![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.02.15 o 16:26
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Przycisk "Gotowe"?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nic nie trzeba robić. Jeśli w okienku kadrowania masz zafajkowane "kadrowanie" i ustaliśz sobie kawałek kadru, to ten kawałek jest aktywny i będzie obrabiany. Lupkami na dole możesz sobie ustalać powiększenie/pomniejszenie wybranego fragmentu. Potem cała obróbka i na koniec Ctrl + S.
Sprawdź proszę. U mnie tak działa.
ps. w Darktable wystarczy dwuklik na wybranym fragmencie
===edit===
![]()
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 25.02.15 o 17:26
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
U mnie też tak działa niestetyCzyli nie można tak zrobić aby w oknie programu pozostała jedynie kadrowana część. Dobrze zrozumiałem? Ta siatka (podział) też będzie cały czas widoczna ?
Trochę to mało funkcjonalne jak dla mnie albo kwestia przyzwyczajenia z innych programów, chyba w żadnym tak kadrowanie nie działa...
W RawTherapee4... niestety tak nie działa. W LR do zatwierdzenia kadrowania może to być przycisk na dole / Done / lub z klawiatury Enter, lub skrót "R", lub dwuklik na wybranym fragmencie, lub powtórne klikniecie na ikonkę kadrowanie (aż 5 możliwości)
Dzięki w każdym razie za odpowiedź, system niestety nie pozwala na + (zostanie w pamięci)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.02.15 o 18:18
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Można to kadrowanie jeszcze bardziej 'unormalnić' - wystarczy wejść w ustawienia -> ogólne -> kolor/przeźroczystość maski kadrowania - ustawiamy na np. czerń i suwak od przeźroczystości dajemy w prawo. Wtedy widoczny będzie tylko wykadrowany region, a naokoło będzie czarno.
Takie a nie inne podejście do tego tematu wynika z faktu traktowania obrazu przez RT - faktyczne kadrowanie jest dopiero wynikiem eksportu.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.02.15 o 22:08