cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
A jaki był profil kolorów w Fuji? Jakie ustawienie DR, highlight tone i shadow tone?
Generalnie fakt, że w ładny pogodny dzień wszystkie aparaty robią ładne zdjęcia, nawet wliczając w to komórki, jest znany i nie wymaga udowadniania. Aparaty mają taką samą ilość megapikseli, podobnej klasy obiektywy, różnica w wielkości matryc nie jest kolosalna, więc zdjęcia nie mają prawa się różnić. Ale pozwól matrycom popracować na iso 6400, postaw im wyższą poprzeczkę jeśli chodzi o DR, spróbuj coś wyciągnąć ze świateł i cieni - tutaj należy doszukiwać się różnic, jeśli w ogóle jakieś są.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Witam !
To jest moja wersja: (wyciagalem swiatla softem od Fuji)
link: https://copy.com/WJbVBwgWQItF
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.05.14 o 14:03
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
najlepsza, wydaje mi się, jest wersja Darkaw1967, ale andtor2'owa też dobra a nawet bardzo dobra. Co ciekawe, na każdym ze zdjęć przez Was obrobionych wychodzi szum i ciapki których w oryginalnym JPG nie było widać.
----
wracajac do tematu Rawów o które upominali się apz i Saboor zamieszczam je poniżej. Dotyczą one tych zdjęć z Izraela z 2 postu (numery zdjęć zgodne)
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Cóż iso 1600 i po podniesieniu ekspozycji (w mojej wersji co prawda tylko +0,44EV) i rozjaśnieniu cieni (shadows na +50 miałem) delikatny szum wyszedł. Wcale mocno go nie tłumiłem bo tylko na 20 suwak luminancji, a koloru na domyślna wartość w programie (25). Po przeskalowaniu na mniejszy rozmiar uwżalam za w pełni akceptowalny i na niskim (bardzo niskim) poziomie. Co do "ciapek" to bym się nie zgodził. Nie widzę ich nawet w fragmentach 1:1. Oryginalny jpg jednak jest niedoświetlony i dlatego nie widać tego. Chciałbym mieć takiej jakości iso 1600![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Amator ze mnie totalny (poziom mniej niż średnia widokówka) Miałem różne Olympusy. Po zakupie X 100 zaskoczyło mnie wiele rzeczy ( na plus i minus) ale JPG-i z tego aparatu wydają mi się bardziej analogowe niż z Olka. Nie mam na to żadnych dowodów i testów. Dlatego z zainteresowaniem śledzę ten wątek.
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.