Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 133

Wątek: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ... mi naprawdę sprawiłoby przyjemność gdybym na kartę mógł wgrać 600 a nie 400 zdjęć. ...
    Mi też Miło by było aby w menu był wybór czy RAW ma być 12 czy 14 bit-owy i dodatkowo skompresowany bądź nie. Tak jest np. w Nikonie D700 i 14 bit-owy RAW (NEF) też z matrycy 16MPix, skompresowany bezstratnie, waży ok. 16MB, czyli połowę tego co z X100s. Więc można to zrobić. Cóż idealnego aparatu nie ma i pod kątem wielkości plików aparatu się raczej nie wybiera dlatego to podkreślenie.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

andtor2 - dokładnie tak, a suma dbałości konstruktorów właśnie o takie detale jak ilość zdjęć które można wgrać na kartę, pasek na ramię który nie wysuwa się z zaczepów, czy logicznie i przejrzyście uporządkowane informacje na wyświetlaczu są wyznacznikiem czy konstrukcja jest dojrzała czy też jest to dopiero jakaś wersja "beta"
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

RAW-y czesto sa zapisywane bardzo rozwlekle i producenci bagatelizuja ten fakt a przeciez im krotszy plik tym szybciej zapisuje sie na karcie
    pamieci i mozna na tej przestrzeni wiecej danych zmiescic.
    Funkcje sprzetowe kompresowania sa szybkie, wiec czas tworzenia-kompresowania i zapisu RAW sa bardzo wydajne czasowo.

Znane kompresory ZIP, RAR, 7zip zostaly zaprojektowane do pakowania roznych binariow, plikow tekstowych ale nie
    sa dedykowane pod dany typ danych RAW i w praktyce ich skutecznosc pakowania jest znacznie mniej efektywna niz
    algorytmy zaszyte w aparatach.
    Stad moze sie wydawac, ze rozwlekly plik RAW zawiera znacznie wiecej danych bo nie da sie efektywnie skompresowac
    uniwersalnymi kompresorami.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Ale prosta próba skompresowania rawu z Fuji zipem pokazała że można to skutecznie zrobić i trochę miejsca zaoszczędzić. W tym zakresie, czyli zarządzania plikami, Fuji jest trochę niedopracowane. Np. przechodzą do podglądu zdjęć w X100s, zdjęcie na moment pojawia się, potem znika na ułamek chwili i dopiero potem wyświetla się w sposób ciągły. Przeglądanie zdjęć potem już idzie płynnie ale to pierwsze zawachanie jest zauważalne. Olympus nie cierpi na taką przypadłość
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Kompresja pliku RAW oznacza wydłużenie czasu zapisu zdjęcia do karcie pamięci - pewnie byłoby to wytknięte w jakimś teście. O ile w przypadku zdjęć pojedynczych nie jest to wielki problem, o tyle w zdjęciach seryjnych producenci walczą na magiczną ilość klatek na sekundę, żeby ładnie wyglądało w specyfikacji na tle konkurencji.
    Dla mnie każda dodatkowa opcja w menu to +, bo mogę jej użyć albo nie.
    Niemniej są to wywody mało znaczące w odniesieniu od samego fotografowania i przy wyborze aparatu/systemu raczej o nich nie myślimy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Niemniej są to wywody mało znaczące w odniesieniu od samego fotografowania i przy wyborze aparatu/systemu raczej o nich nie myślimy.
    W końcu jakiś rozsądny głos.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Kompresja pliku RAW oznacza wydłużenie czasu zapisu zdjęcia do karcie pamięci - ....

tu bym postawił pytanie co trwa dłużej:

1) kompresja (sprzętowa) pliku w (szybkiej) pamięci roboczej i zapisanie małego pliku na (wolnym) nośniku pamięci
    czy
    2) pominięcie etapu kompresji i zapisywanie dużego pliku na (wolnym) nośniku

ja wiem że epicure napisze że jak ktoś kupuje "wolne" karty to sam sobie winien... ale - X100s nie jest demonem szybkości. Raptem 6 klatek na sekundę gdy E-P5 robi ich 9

http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1684&add1=1752

Tak więc, będę bronił swojej tezy, że klasyk Olympusa napędzany jest lepszym, silniejszym procesorem niż aparat Fuji.*

-----
    * co oczywiście nie ma najmniejszego znaczenia przy kolejnym zachwycie nad urodą zdjęć które X100s pozwala robić
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Tak więc, będę bronił swojej tezy, że klasyk Olympusa napędzany jest lepszym, silniejszym procesorem niż aparat Fuji.*
    Może być tak jak piszesz, ale może też po prostu Olympus ma lepsze firmware.
    Nic po lepszym procesorze, jeśli oprogramowanie nie umie go wykorzystać.

Niestety, ale w mikro 4/3 brak mi tych opcji z lustrzanek gdzie można wybrać kompresję RAW, czy też jej brak.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Może być tak jak piszesz, ale może też po prostu Olympus ma lepsze firmware.
    Nic po lepszym procesorze, jeśli oprogramowanie nie umie go wykorzystać.
    Trzeba też wszakże pamiętać że obrabianie 14 bitowego pliku jest bardziej zasobochłonne niż 12 bitowego... Konwersja z X-Transa podobno też nie jest tak trywialna jak ze zwykłeggo filtru Bayera

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta

Niestety, ale w mikro 4/3 brak mi tych opcji z lustrzanek gdzie można wybrać kompresję RAW, czy też jej brak.
    ano... i pewnie jeszcze kilka innych brakujacych opcji i rozwiązań się też znajdzie
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Kompresja pliku RAW oznacza wydłużenie czasu zapisu zdjęcia do karcie pamięci - pewnie byłoby to wytknięte w jakimś teście. O ile w przypadku zdjęć pojedynczych nie jest to wielki problem, o tyle w zdjęciach seryjnych producenci walczą na magiczną ilość klatek na sekundę, żeby ładnie wyglądało w specyfikacji na tle konkurencji.
    Nie sądzę aby to miało istotne znaczenie. Obecnie te lepsze puszki w m4/3 zapisują nawet 10 kl/s skompresowanych RAW-ów w pełnej 16MPix rozdzielczości i bodajże do 3s mogą utrzymać taką prędkość w seryjnych zdjęciach. Teraz czas zapisu takiej 3 sekundowej serii na kartę pamięci (skompresowane zajmą ok. 450 MB) może się różnić na korzyść skompresowanych.
    Tu pełna zgoda
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 23.05.14 o 11:22
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg