cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Badanie skuteczności stabilizacji należy badać na jakiejś statystycznej próbce, np:
- robisz 20 zdjęć na 1/30
- robisz 20 zdjęć na 1/15
- robisz 20 zdjęć na 1/8
- robisz 20 zdjęć na 1/4
- robisz 20 zdjęć na 1/2
raz bez stabilizacji, potem ze stabilizacją. Możesz nawet dodać czas 1/60 i tu czy ze stabilizacją czy bez niej powinieneś mieć prawie 100% nieporuszonych. Jeśli dochodzisz do czasu takiego, ze przy włączonej i wyłączonej stabilizacji masz 0% nieporuszonych fotek, to tu definitywnie stabilizacja już nic nie pomaga. W miejscach gdzie ze stabilizacją masz wiekszy % nieporuszonych, możesz powiedzić, że stabilizacja działa. Oczywiście im czas dłuższy tym stabilizacja działa mniej skutecznie. Tu możesz np. powiedzieć jak działa ze sutecznością gorszą niż 50% to Ciebie to nie zadowala. Z praktycznego punktu widzenia, gdy używasz stabilizacji na poziomie 50% skuteczności powinieneś zrobić dwa ujęcie, zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa jedno powinno wyjść nieporuszone
---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post był o 15:50 ----------
No nie masz racji, bo napisałem, że "W moich jpegach robionych LRem obie wtyczki exifa pokazują dobrze. " ... u innych użytkowników w ich jpegach też nie zauważyłem problemu z exifem ... dopiero kaszanka pojawiła się u Jan_S i jego wersji Gimp'a ...
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
A może 0% poruszonych jest od czasu 1/100... i na to wskazuje fakt, że jakby aproksymować krzywą poprzez połaczenie punków na wykresie to 0% przecina się w czasie właśnie 1/100.
Niemniej jednak procedura Optycznych eliminuje drżenie rąk testera i należy przyjąć 3EV jako wielce prawdopodobną skuteczność stabilizacji.
PS
Jak masz Parkinsona, to też teoretycznie stabilizacja powinna pomóc o 3EV, ale nie od czasu 1/160 do 1/20, tylko np od czasu 1/320 do 1/40![]()
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 28.05.14 o 18:06
wyszomir ładnie opisał skomplikowaną naturę poruszeń zdjęć. W tym świetle, przypuszczam, że skuteczność stabilizacji będzie w jakiś sposób zależała od ogniskowej. Dla konkretnego modelu obiektywu, na podstawie przeglądniętych wielu, wielu zdjęć podtrzymuję to co napisałem - dla mnie "gwarancją" zdjęć nieporuszonych są czasy 1/15s (stabilizacja) i 1/60s (bez stabilizacji)
jedziemy dalej z testowaniem.
W Wysowej miałem okazję po raz kolejny dorwać E-P5, a ponieważ odniosłem wrażenie że zdjęć porównawczych za mało było, dokładam kolejne.
JPG są skalowane do 1280 na dłuższym boku i podostrzane promień 3 siła 0,2. Wszystko to ujęcia 30 s. na tych samych parametrach. Tylko balans bieli coś się skasztanił, no ale jak się wstaje do zdjęć o 3 w nocy...
ISO 3200, f=5,6
X100s
Test_-_Nocny_widok_X100s.RAF
E-P5
Załącznik 119056
ISO 200, f=5,6
X100s
Test_-_Parking_Wysowa_200_X100s.RAF
E-P5
Załącznik 119058
ISO 3200, f=5,6
X100s
Test_-_Parking_Wysowa_3200_X100s.RAF
E-P5
Test_-_Parking_Wysowa_3200_E-P5.orf
I jeszcze zestawienie fragmentów zdjęć z ISO 3200 bo pewnie nie wszystkim będzie się chciało otwierać RAWa
![]()
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 29.05.14 o 14:20 Powód: linki
i jeszcze refleksja na temat długich czasów - w obu aparatach dało się wyłączyć odejmowanie czarnej klatki. W Olympusie dało się wyłączyć odszumianie, w Fuji możliwe było tylko ustawienie minimalnego odszumiania.
Co do walorów użytkowych: w trybie T Olympus potrafi naświetlać do 60s. W Fuji tryb B trzeba załączać już dla ekspozycji dłuższych niż 30s
Miłą opcją w Fuji jest wyświetlanie na ekranie czasu naświetlania (tryb B) / czasu do końca naświetlania (tryb T). W Olympusie standardowo jest czarny ekran ale można załączyć podgląd "na żywo". Tylko że pamiętam, były tu jakieś dyskusje że wtedy jakość zdjęć jest niższa (znaczy się że niby więcej szumów)
The question is, who cares?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb