Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 133

Wątek: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Tak więc, będę bronił swojej tezy, że klasyk Olympusa napędzany jest lepszym, silniejszym procesorem niż aparat Fuji.
    Może tak być, ale postawienie takiej tezy to zwykły rzut monetą, bo o szybkości procesora wiesz dokładnie tyle, co ja - czyli nic. Nie da się tego ocenić, bo nie jesteśmy w stanie uruchomić na tych aparatach żadnego benchmarka, który umożliwiłby wykonanie dokładnie tych samych operacji i porównanie wydajności. A operacje, jakie przeprowadzają te aparaty, na pewno są inne, bo dochodzą takie różnice, jak piksele odpowiedzialne za detekcję fazy, obsługiwanie wizjera optycznego, obsługiwanie split screenu i pewnie wielu rzeczy, o których nawet nie mamy pojęcia, bo nie pisze się o nich w folderach reklamowych. Zaś sama ilość klatek na sekundę może mieć tyleż samo wspólnego z szybkością procesora, co z konstrukcją migawki, szybkością i pojemnością bufora, czy zwyczajną decyzją marketingową związaną z pozycjonowaniem sprzętu.

Można ocenić, który aparat jest szybszy, a który wolniejszy, ale nie bawmy się w gdybania na temat szybkości procesora (nawet nie wiemy, ile tych procesorów tam jest i który jest za co odpowiedzialny), której w żaden sposób nie możemy zmierzyć. Takie rozważania nie tylko pozbawione są sensu i praktycznego znaczenia, ale nie mają też kompletnie żadnych podstaw merytorycznych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...
    Można ocenić, który aparat jest szybszy, a który wolniejszy, ale nie bawmy się w gdybania na temat szybkości procesora (nawet nie wiemy, ile tych procesorów tam jest i który jest za co odpowiedzialny), której w żaden sposób nie możemy zmierzyć. Takie rozważania nie tylko pozbawione są sensu i praktycznego znaczenia, ale nie mają też kompletnie żadnych podstaw merytorycznych.
    Całkowicie zię zgadzam z tą tezą, póki co my nie mamy sposobu zmierzenia, a nawet nas to w ogóle nie interesuje. Ponadto w którymś z wywiadów któryś z wielkich z Olympus-a a zapytany o rawy 14-bitowe odpowiedział, że maja nie wystarczającą moc procesorów...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Całkowicie zię zgadzam z tą tezą, póki co my nie mamy sposobu zmierzenia, a nawet nas to w ogóle nie interesuje. Ponadto w którymś z wywiadów któryś z wielkich z Olympus-a a zapytany o rawy 14-bitowe odpowiedział, że maja nie wystarczającą moc procesorów...
    a przepraszam, co miał powiedzieć? że z tej małej matrycki już się nic więcej nie wyciągnie? toż to byłby strzał w kolano. Może bym uwierzył w teorię o słabej mocy procesorów w Olympusach gdybym nie miał w rękach E-M1. Ten aparat zapieprzał aż miło... byłem w sporym szoku jak szybko może aparat działać!
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

W którymś z wywiadów któryś z wielkich Microsoftu zapytany o pamięć operacyjną odpowiedział, że 640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć
    Bez osadzenia wypowiedzi w konkretnych ramach czasowych jej sens może nie zostać zachowany. Taka dygresja.
    Zresztą benchmark procesora też nic nie da, bo aparaty programują różni programiści i nie wiemy, który z nich się do roboty przykłada, a który lubi pospać w pracy.

Z porównywalnej dwójki moim skromnym zdaniem pod względem dizajnu wygrywa X100s, pod względem funkcjonalności E-P5. Oba dostarczą pewnie świetnej jakości obraz, ale ja bym wybrał Olympusa

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Witam !

Moze po prostu brakuje im dobrych programistów

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------

Ale prosta próba skompresowania rawu z Fuji zipem pokazała że można to skutecznie zrobić i trochę miejsca zaoszczędzić. W tym zakresie, czyli zarządzania plikami, Fuji jest trochę niedopracowane. Np. przechodzą do podglądu zdjęć w X100s, zdjęcie na moment pojawia się, potem znika na ułamek chwili i dopiero potem wyświetla się w sposób ciągły. Przeglądanie zdjęć potem już idzie płynnie ale to pierwsze zawachanie jest zauważalne. Olympus nie cierpi na taką przypadłość
    Witam !

ZIP nie nalezy do az tak dobrych kompresorow pod wzgledem sily kompresji raczej bardziej jego zaleta to szybkosc kompresowania i uniwersalnosc
    formatu na swiecie.

Jezeli u Ciebie ZIP potrafi sensownie spakowac RAW-a od Fuji to znaczy, ze DA SIE sprzetowo w oparciu o dane RAW opracowac
    lepszy dedykowany algorytm jeszcze lepiej pakujacy

Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z tym aby aparat kompresowal RAW-a na karcie pamieci.
    Tego typu rozwiazania, pakowania i generowania RAW i JPG odbywa sie w buforze pamieci aparatu

Co do procesorow i algorytmow kompresji obrazu to kamera HG20 ktora kupilem
    okolo 5 lat temu potrafia w czasie rzeczywistym zapisywac 25kl/s w rozdzielczosci FULL-HD (AVCHD - silna kompresja)
    plus kompresowac dzwiek w stereo.
    Na jednym nieduzym akumulatorze taka kamera moze pracowac okolo 5 godzin ciaglego nagrywania materialu,
    wiec trudno mu uwierzyc, ze TERAZ NIE MA TECHNOLOGII aby pakowac obraz w locie a gosc z olympusa
    osmiesza sie i gada glupoty cos o za slabych procesorach

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 23.05.14 o 15:05
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Niewątpliwą zaletą E-P5 w zestawieniu z X-100 jest to, że mając E-P5 mogę z kieszeni wyciągnąć np. Sigmę 60mm2.8 (czy mZD45mm) i z szerszych kadrów przejść do portretów ...
    A jeśli już koniecznie miałbym iść w coś z przyspawanym obiektywem, to zastanowiłbym się nad Ricoh GR lub Nikon A - ze względu na iście kieszonkowe gabaryty.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

tymczasowy_ - tak, uniwersalność to spora zaleta E-P5. Gdyby to miałbyć jedyny aparat to bez wątpienia wybrałbym E-P5 zamiast X100s. Fuji nawet z tele i wide konwerterami nie da tyle ile daje system wymiennych obiektywów...

Ale ja rozpatruję ten aparat jako uzupełnienie dużego systemu (bezlusterkowca czy lustrzanki) którego nie zawsze mam chęć i potrzebę targać. Taki mały, ale bardzo sprawny fotograficznie aparat w wielu sytuacjach w zupełności wystarcza. Tam zaś gdzie nie wystarcza jest OMD
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Ale ja rozpatruję ten aparat jako uzupełnienie dużego systemu (bezlusterkowca czy lustrzanki) którego nie zawsze mam chęć i potrzebę targać. Taki mały, ale bardzo sprawny fotograficznie aparat w wielu sytuacjach w zupełności wystarcza. Tam zaś gdzie nie wystarcza jest OMD
    Niestety, wg. mnie zysku na X100 pod wytłuszczonym względem nie ma żadnego, ze swoim wystającym obiektywem, nie jest dużo mniejszy od E-P5, i do kieszeni go nie włożysz. Tu lepiej wypadnie E-P5 z dekielkiem, a E-PM2 (GM1) z tym dekielkiem już będzie kieszonkowy - ale niestety nieco przyciemnawy. Dlatego jak stawiałbym na GR lub Nikona A, oba z dużą matrycą i jasnym (chowającym się w obrys korpusu) szkłem ... w sam raz do kieszeni koszuli.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

od E-P5 wiele mniejszy nie jest, ale od E-M5 już tak. Do kieszeni się mieści, zdjęcia robi... ja tam zadowolony jestem.
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

od E-P5 wiele mniejszy nie jest, ale od E-M5 już tak. Do kieszeni się mieści, zdjęcia robi... ja tam zadowolony jestem.
    Wszystko zależy od definicji pojęcia : "kieszeń"

http://camerasize.com/compact/#395,387,454,445,ha,t

E-PM2 z deklem, jest mniej więcej grubości Nikona A, do kieszeni koszuli się mieścił, ale to raczej maks co się do takiej kieszeni zmieści.

PS
    E-P5 z deklem, jest też mniejszy od X100, ale do kieszeni koszuli, żadnym sposobem go nie idzie upchnąć

http://camerasize.com/compact/#395,459,ha,t
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 26.05.14 o 16:11