Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 82

Wątek: Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?

Panasonic. Jaśniejszy i ma stabilizację, a cena podobna.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar magbag
    Mieszka w
    drobny kawałek od Warszawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Panasonic. Jaśniejszy i ma stabilizację, a cena podobna.
    Dziękuję za pomoc w wyborze. W sumie też tak mi się wydawało, ale potrzebowałam wsparcia .

BTW w jaki sposób mogę użytkownikowi forum dodać punkt reputacji? Generalnie nie jestem zupełnie zielona w skryptach-silnikach forum, kiedyś byłam administratorem forum na vBulletin, ale to było parę lat temu i wtedy punktów reputacji nie było w ogóle. Może jestem zbyt "zielonym" użytkownikiem forum, żeby przyznawać punkty?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

A może zamiast 14-42II kup 12-50mm? Można kupić "z drugiej ręki" z gwarancją nawet za 500 zł - będziesz miała szeroki kąt (12mm), będziesz miała macro, manualną i elektroniczną zmianę ogniskowej (do filmowania). Do tego jasną, w miarę uniwersalną stałkę - 17/1.8, 25/1.8 i tele?

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez magbag Zobacz posta
    Dziękuję za pomoc w wyborze. W sumie też tak mi się wydawało, ale potrzebowałam wsparcia .

BTW w jaki sposób mogę użytkownikowi forum dodać punkt reputacji? Generalnie nie jestem zupełnie zielona w skryptach-silnikach forum, kiedyś byłam administratorem forum na vBulletin, ale to było parę lat temu i wtedy punktów reputacji nie było w ogóle. Może jestem zbyt "zielonym" użytkownikiem forum, żeby przyznawać punkty?
    Klikasz na gwiazdkę pod postem z lewej strony.

Awatar magbag
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    A może zamiast 14-42II kup 12-50mm? Można kupić "z drugiej ręki" z gwarancją nawet za 500 zł - będziesz miała szeroki kąt (12mm), będziesz miała macro, manualną i elektroniczną zmianę ogniskowej (do filmowania). Do tego jasną, w miarę uniwersalną stałkę - 17/1.8, 25/1.8 i tele?
    W zasadzie na początkowy zestaw już się zdecydowałam. Generalnie dostałam dzisiaj na konto przelew z rodzinnej dotacji celowej, więc rodzina liczy na to, że szybko sprzęt zamówię . W ostatecznym kształcie mój wybór na start to:
    - Panasonic 100-300 mm + mZD 45 mm.
    I taki zestaw chcę zamówić dzisiaj lub jutro - do ręki dostanę go 29 maja, czyli w dniu moich imienin - tak się umówiłam z rodziną, że sprzęt do imienin twardo w dłoniach trzyma mój małżonek .
    Kolejne obiektywy, które na pewno będę zamawiać czekają w kolejce. Generalnie przyjęłam plan odkładania 500 zł. miesięcznie - co oznacza, że za 4 miesiące będę mogła kupić mZD60 macro, a kolejne obiektywy, po następnych miesiącach. W sumie, choć jeszcze nie weszłam do systemu - to już czuję się uzależnione .

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez magbag Zobacz posta
    W zasadzie na początkowy zestaw już się zdecydowałam. Generalnie dostałam dzisiaj na konto przelew z rodzinnej dotacji celowej, więc rodzina liczy na to, że szybko sprzęt zamówię . W ostatecznym kształcie mój wybór na start to:
    - Panasonic 100-300 mm + mZD 45 mm.
    VF-4 też zamawiasz? Moim zdanie tele w typie 100-300 bez wizjera to porażka. Już na 2x krótszym 40-150 było bardzo ciężko.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Trochę dziwny zakres na początek, bez tele można jakoś przeżyć przycinając... Ale bez (conajmniej 50mm) standardu nie dałbym rady.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez opiotr Zobacz posta
    Trochę dziwny zakres na początek, bez tele można jakoś przeżyć przycinając... Ale bez (conajmniej 50mm) standardu nie dałbym rady.
    Masz na myśli 25mm? Ja mam takiego tylko w zoomie Za to 17mm 1.8 i do tego 40-150 jako budżetowe tele "na wszelki wypadek"
    Zapraszam do albumu i galerii

Jd
    Gość

Miałem mZD 12-50, Lumix 14-45, Lumix 14 mm , Lumix 20 mm, Lumix 14-42 X PZ, Lumix 14-42 II. Mam lumix 12-35 f2.8, mZD 40-150 R, mZD 17 f1.8. Zamierzam dokupić Sigme 60 mm f2.8 oraz lumix-a 12-32 i na tym koniec. 12-35 i 17 sa używane naprzemian. 40-150 sporadycznie ale ważne że jest. (bardzo dobre ale niedoceniane szkło.)

Awatar magbag
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

MAF - VF-4 - mam w zestawie z aparatem + 2 kitowe obiektywy 14-42 II R + 40-150mm f, które - co już wiem - są bezużyteczne, choć wypróbuję kita 40-150 z nakładką raynoxa. Generalnie wybrałam ten zestaw właśnie dlatego, że cyfrowe.pl oferują body + wizjer VF-4 w cenie 4447 zł.. + 2 kitowe obiektywy, które traktuję jako drobniutki bonus .
    Wiem, że ten zestaw + tele od Pacasonica to dziwne połączenie na starcie, ale myślę, że w kontekście tego co napisałam w ostatnim poście zrozumiałe. W sumie, co do teleobiektywu do 300 jestem zdecydowana - zastanawiam się jeszcze, czy na starcie wybrać stałkę 45, czy 25, czy może jednak 17. W 2 kolejności odśnieżania zamierzam kupić Olympusowe macro 60mm, ale do tego zakupu potrzebuję 2 miesięcy, żeby uzbierać fundusze. Potem będę zbierać na 12-40 i kolejne .