Tak czułam, że trochę mi namieszacie. Przy e-p5 twardo pozostaję zwłaszcza, że dostałam info ze sklepu - "mój" zestaw będzie za 3 dni. A w sumie przy zestawie z wizjerem cena jest zupełnie ok. Stylistykę retro bardzo lubię, wyglądem jestem zachwycona, a gdy brałam do rąk pasowała mi i waga, i wielkość. Za wszystkie sugestie dziękuję - poczytam o wszystkich obiektywach, które sugerujecie. Mam jeszcze pytanie, czy na starcie warto dokupić lampę - jeśli tak to jaką polecacie.
To ja Ci podrzucę trochę do zastanowienia
E-P5 + 14-42 + 40-150 + VF4 = 4500
E-M10 + 14-42 EZ (naleśnik) + 40-150 = 3700 (ze zwykłym 14-42 byłby jeszcze tańszy, ale do tego aparatu aż prosi się mieć naleśnik).
Za różnicę w cenie możesz kupić Sigmę.
Do tego E-M10 jest nowszy i ma lepszy AF.
Ewentualnie to:
http://www.saturn.pl/krakow-galeria-...arny,id-940660
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 19.05.14 o 16:31
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Z E-P5 (i E-Pm2) tak: bzz, bzz, tik, tik i ostrość złapanaTak mniej więcej około 1sek, czasami szybciej, czasami wolniej. Ale ostrzy bardzo precyzyjnie, ja mam raczej 100% skuteczności przy portretach, czyli scenach statycznych i głównie do takich używam. Mam wrażenie, ze skutecznośc jest lepsza niż z puszkami 4/3 - może dlatego, że w portrecie używam FD i nie muszę przekadrowywać, co powodowało czasami przesunięcie ostrości, a GO z tym szkłem nawet na f=2.0 jest bardzo płytka.
---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post był o 15:38 ----------
Czy ja wiem czy lepszy niż w E-P5?
Natomiast E-M10 na pewno nie ma tak skutecznej stabilizacji jaką ma E-P5 (5 osi - i to naprawdę działa).
PS
magbag, nie będę Cię załamywać i nie powiem w jakiej cenie ja nabyłem 6 m-cy temu zestaw E-P5 + 17mm1.8 + VF-4a była ona głównym motorem zakupu.
Czegokolwiek byś teraz nie kupiła to i tak skończysz z torbą pełną obiektywówJa zaczynałem od kita, po 2 dniach już go znielubiłem i kupiłem stałki 45mm i 60mm. A potem 25mm... I z wszystkich najczęściej pstryka 25mm a na drugim miejscu 60mm (bo lubię makro). Teraz bym chciał jakieś szerokie rybie oczko...
P.S. Ktoś może poleci coś 7 do 10mm w świetle do 2.8 i z AF? Istnieje takie coś?
Jeżeli założymy, że e-p5 ma taką samą stabilizację jak e-m5 to bym z tym polemizował. Moim zdaniem ta z e-m10 niczym nie różni się od tej w e-m5. Kupowanie e-p5 teraz to wyrzucanie pieniędzy w błoto (ale jak ktoś ma ich dużo, to przecież nikt nie broni), niedługo stanieje. Jaskółki już widać: http://allegro.pl/olympus-e-p5-14-42...233031891.html (nie mam nic wspólnego z tą aukcją, żeby było jasne).
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro