Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Odp: Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta

Dziwi mnie tylko, że kupujesz E-P5... ten zakładany wizjer jest fajny ale na dłuższą metę niewygodny. A z teleobiektywem to już porażka, że o gripie nie wspomnę. No ale jak ma wyglądać...
    no właśnie !!
    ja bym wbijał w GX7/EM-10 zamiast EP5
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Awatar magbag
    Mieszka w
    drobny kawałek od Warszawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Raz jeszcze dziękuję wszystkim udzielającym się w tym wątku za podpowiedzi. Dzisiaj ostatecznie zakończyłam swoje pierwsze zakupy.
    W efekcie zamówiłam wspomniany zestaw e-p5 z 2 kitowymi obiektywami. do tego 45mm + teleobiektyw Panasonica 100-300.
    Realnasty - pewnie masz rację, że na starcie przesadziłam z oczekiwaniami , ale w efekcie zamówiłam portretówkę i teleobiektyw, które w moich okolicznościach przyrody sprawdzą się najlepiej i najpełniej.
    To, że myślę o kolejnych obiektywach - to moja wersja życzeniowa. Micro 60 mm. na pewno kupię w następnym rzucie, bo bardzo lubię robić makro. Jednak najpierw muszę na ten obiektyw zebrać środki.
    W sumie kupując wspomniany zestaw + teleobiektyw odłożyłam na kolejny obiektyw ok. 400 zł., bo zbieram na foto zakupy w ramach opcji odkładania w mBanku 5% od każdego wydatku . Co do dalszych obiektywów to moje zakupy będą zależeć od zaangażowania w fotografowanie i oczywiście od możliwości finansowych.
    Dodatkowo ponawiam pytanie, choć zapewne odpowiedz znajdę sama w trakcie używania sprzętu - czy warto dokupić już na starcie dodatkową lampę. a jeśli tak - to jaką polecacie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez magbag Zobacz posta
    , bo zbieram na foto zakupy w ramach opcji odkładania w mBanku 5% od każdego wydatku .
    Można coś więcej na ten temat?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar magbag
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Oczywiście - korzystam z opcji regularne oszczędzanie (w systemie wyszczególnione, jako skarbonka). W ramach tego programu można, albo ustalić konkretną kwotę, albo procent odprowadzany od każdego przelewu i wypłaty z konta. Kilka miesięcy temu wybrałam to drugie. Procent także ustala się samemu - osobiście wybrałam 5% (można od 1 do 15%, od 3 do 10 zł. lub zaokrąglenie kwot transakcji) - takiego procentu właściwie w ogóle nie zauważam, a co miesiąc oszczędność jest widoczna . Oprocentowanie regularnego oszczędzania jest śmieszne małe, ale biorąc pod uwagę, że na podstawowe środki nie ma żadnego oprocentowania - zawsze to drobny plus. Poza tym środki mogę przelać ze skarbonki w każdej chwili bez żadnych opłat. W efekcie przez pół roku bezboleśnie odłożyłam na wspomniane wyżej zakupy (- 2 tys. otrzymane od rodziny).

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    http://tnij.org/mbank_msaver - ot, taka bankowa świnka skarbonka. Bank udaje ze daje oprocentowanie, Ty udajesz ze oszczędzasz

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

czy warto dokupić już na starcie dodatkową lampę. a jeśli tak - to jaką polecacie?
    A jest Ci potrzebna, będziesz robić w sytuacjach, kiedy może się przydać?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Dodatkowo ponawiam pytanie, choć zapewne odpowiedz znajdę sama w trakcie używania sprzętu - czy warto dokupić już na starcie dodatkową lampę. a jeśli tak - to jaką polecacie?
    Według mnie warto. Dodatkową lampą daje duże możliwości manipulowania światłem. Czy to odbicie od sufitu, czy to od ściany, czy w ogóle zdalnie wyzwalana.

Sam kupiłem fl-600r, do e-pl5 była trochę nieporęczna, z e-m10 jest znacznie lepiej.

Polecam albo właśnie 600r, albo taka śmieszną, płaska 300r. Ewentualnie używaną fl-36r, fl-50r to już byłaby zbyt duża, choć oczywiście działać będzie. Ważne żeby miała literę r w nazwie, to oznacza obsługę zdalnego sterowania.

Fl-36r się dość wolno ładuje, 600r jest pod tym względem poprawiona.

Nie jestem tego pewny, ale coś mi się jeszcze kołacze że w starszych lampach (50r i 36r) zamontowanych na penach nie działa wspomaganie af, ale to jeszcze sprawdzić trzeba bo mogę się mylić.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Oczywiście - korzystam z opcji regularne oszczędzanie (w systemie wyszczególnione, jako skarbonka). W ramach tego programu można, albo ustalić konkretną kwotę, albo procent odprowadzany od każdego przelewu i wypłaty z konta. Kilka miesięcy temu wybrałam to drugie. Procent także ustala się samemu - osobiście wybrałam 5% (można od 1 do 15%, od 3 do 10 zł. lub zaokrąglenie kwot transakcji) - takiego procentu właściwie w ogóle nie zauważam, a co miesiąc oszczędność jest widoczna . Oprocentowanie regularnego oszczędzania jest śmieszne małe, ale biorąc pod uwagę, że na podstawowe środki nie ma żadnego oprocentowania - zawsze to drobny plus. Poza tym środki mogę przelać ze skarbonki w każdej chwili bez żadnych opłat. W efekcie przez pół roku bezboleśnie odłożyłam na wspomniane wyżej zakupy (- 2 tys. otrzymane od rodziny).
    A ja już myślałem, że to jakiś cashback

---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:37 ----------

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Nie jestem tego pewny, ale coś mi się jeszcze kołacze że w starszych lampach (50r i 36r) zamontowanych na penach nie działa wspomaganie af, ale to jeszcze sprawdzić trzeba bo mogę się mylić.
    Potwierdzam. Wspomaganie AF z lampki działa tylko z fl600r. Ja lampy od 2 lat nie używałem. Te nowe matryce są tak dobre, że wolę robić na ISO 1600 niż psuć klimat lampą.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar magbag
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Body z kitami i 45mm dotarło do mnie wczoraj - oczywiście teraz intensywnie testuję i na razie jestem zachwycona (po przesiadce z mojego kompaktu nie trudno o zachwyt ). Jutro dotrze do mnie tele Panasonica. Z zakupem lampy na razie się wstrzymuję - ciesząc się, że wreszcie mogę ćwiczyć fotografowanie bez doświetlania w warunkach, w których dotąd bez flasha nie dałabym rady.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Body z kitami i 45mm dotarło do mnie wczoraj - oczywiście teraz intensywnie testuję i na razie jestem zachwycona (po przesiadce z mojego kompaktu nie trudno o zachwyt ). Jutro dotrze do mnie tele Panasonica. Z zakupem lampy na razie się wstrzymuję - ciesząc się, że wreszcie mogę ćwiczyć fotografowanie bez doświetlania w warunkach, w których dotąd bez flasha nie dałabym rady.
    Również cieszę się Twoją radością.
    Teraz czas na wątek zdjęciowy...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 28.05.14 o 21:36
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro